9 °C Rethymno, GR
17/01/2022

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Φιλόδοξο το φετινό τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2022

• Ανέρχεται σε 55 εκ. ευρώ με προοπτικές να φτάσει τα 100 με την ένταξη τριών επιπλέον έργων

Στα 55 εκ. ευρώ ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2022 με προοπτικές μάλιστα αυτό να φτάσει τα 100 εκ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν το προσεχές διάστημα το έργο κατασκευής του υπόγειου πάρκιγκν στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων, η κατασκευή του κύριου του ΚΕΓΕ για την στέγαση του ειδικού σχολείου και η ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου. Πρόκειται για τρία μεγάλα έργα για τα οποία ο Δήμος Ρεθύμνου έχει λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης».

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά από οικονομικής απόψεως, όπου τα δημοτικά έσοδα είναι πολύ περιορισμένα κατέστη εφικτό χάρη στην σκληρή δουλειά των ανθρώπων της υπηρεσίας και στον περιορισμό των δημοτικών δαπανών να καταρτιστεί ένα τεχνικό πρόγραμμα ιδιαίτερα φιλόδοξο και αναπτυξιακό που επικεντρώνεται όχι μόνο σε έργα υποδομής, αλλά και σε παρεμβάσεις όπου θα αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά την πόλη και τους οικισμούς αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαλάς, το τεχνικό πρόγραμμα βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του σε ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Χωρίζεται σε τρεις άξονες, όπου ο πρώτος αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής, ο δεύτερος τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των δυο τελευταίων ετών και ο τρίτος άξονας αφορά μικρές παρεμβάσεις τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς. Πρόκειται για παρεμβάσεις αναπλαστικού χαρακτήρα (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ) αλλά και δημιουργία παιδικών χαρών και αθλητικών κέντρων στην πόλη και στους οικισμούς.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία διαβούλευση του τεχνικού προγράμματος, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση ενδεχομένως και μέσα στον Οκτώβριο.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, ανέφερε: «Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου για το 2022 είναι πολύ φιλόδοξο και χωρίζεται σε τρεις άξονες. Ο ένας άξονας αφορά τα μεγάλα έργα με παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με υποδομές και έχουν μια αναπτυξιακή προοπτική για τις επόμενες γενιές. Ο δεύτερος άξονας αφορά τις αποκαταστάσεις των ζημιών από τις πλημμύρες των δυο τελευταίων ετών. Πλέον είναι ένας κύριος άξονας και οφείλουμε να σπεύσουμε άμεσα να υλοποιήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις, που τον τελευταίο χρόνο ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε έξι εκατομμύρια ευρώ. Ο τρίτος άξονας αφορά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των συνδημοτών μας. Είναι κάτι το οποίο δρομολογούμε εδώ και αρκετά χρονιά και όσο προχωράμε εξασφαλίζουμε επιπλέον πόρους. Πρόκειται είτε για μικρές παρεμβάσεις αναπλαστικού χαρακτήρα στους οικισμούς είτε λίγο μεγαλύτερα έργα, είτε στοχευμένες παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως είναι αθλητικά κέντρα, παιδικές χαρές, pocket park και διάφορα άλλα έργα που εντάσσονται στον προγραμματισμό μας. Είναι μικρές παρεμβάσεις σχετικά μεγάλες όμως σε αριθμό και μεγάλες σε πλήθος για να καλύψουν όλη την γεωγραφική περιφέρεια του δήμου μας»  και πρόσθεσε ότι: «Το βασικό και το πολιτικό μήνυμα της όλης παρέμβασης είναι ότι ξεκινήσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά με μικρές δυνατότητες σε ότι αφορά τους ίδιους πόρους, καθώς τα δημοτικά έσοδα ήταν περιορισμένα και είχαμε περιορισμένες δυνάμεις στον δήμο για να καλύψουμε το τεχνικό πρόγραμμα όμως παρ’ όλα αυτά έγινε μια πολύ σωστή στόχευση και καταφέραμε να εντάξουμε στο οπλοστάσιό μας μεγάλα έργα και έτσι βλέπουμε ότι έχει γίνει κάτι αξιοσημείωτο. Ενώ το τεχνικό πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια ήταν της τάξεως των 20 εκ. ευρώ, την προηγούμενη χρονιά στα 30 εκ. ευρώ, φέτος φτάνουμε τα 55 εκ. ευρώ και υπολογίζουμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου με την ένταξη 2-3 μεγάλων έργων (πάρκιγκ, ΚΕΓΕ και σχολείο Ρουσσοσπιτίου) θα φτάσει τα 100 εκ. ευρώ. Αντίστοιχο τεχνικό πρόγραμμα της τάξεως των 100 εκ. ευρώ δεν νομίζω ότι διαθέτουν πολλοί δήμοι στην Ελλάδα».

 

Αρχές Νοεμβρίου ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης της οδού Μελισσινού

Εν τω μεταξύ αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισσινού. Πρόκειται για ένα από τα υποέργα της πράξης «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», το οποίο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός έργου είναι 1.114.870,63€, έχει δημοπρατηθεί και υπάρχει ανάδοχος με τον οποίο γίνονται οι πρώτες συνεννοήσεις για την έναρξη των εργασιών μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, ώστε να υπάρξει η ελάχιστη όχληση στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισσινού, περιλαμβάνει:

  • ασφαλή και προσπελάσιμα πεζοδρόμια, αυξάνοντας και το ποσοστό σκίασης με την χρήση δέντρων, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των νέων φωτιστικών
  • υποδομές για κίνηση ΑΜΕΑ
  • αισθητική σύνδεση της οδού Ι. Μελισσινού με την οδό Αρκαδίου και με τη μελέτη Βιοκλιματικής Αναβάθμισης του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης
  • προκαθορισμός θέσεων στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων, δίνοντας όμως βάρος στη εξασφάλιση του απαραιτήτου πλάτους του πεζοδρομίου
  • αντικατάσταση της ασφάλτου με φυσική πέτρα που έχει καλύτερες θερμικές ιδιότητες
  • κάδοι απορριμμάτων αναρτώμενοι στους φωτιστικούς στύλους

Ειδικότερα, το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος έχει ως στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δικτύου κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με την μελέτη που έχει γίνει αυτή φροντίζει να διατηρήσει τις υφιστάμενες υψομετρικές στάθμες εκεί που υπάρχουν κατώφλια οικιών και καταστημάτων και να ανυψώσει την στάθμη του οδοστρώματος, ώστε η υψομετρική διαφορά δρόμου και πεζοδρόμιων να μην ξεπερνά τα όρια της νομοθεσίας (7-10εκ.).

Η μελέτη προκαθορίζει θέσεις στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων δίνοντας όμως βάρος στην εξασφάλιση του απαραιτήτου πλάτους του πεζοδρομίου.

Γίνεται προσπάθεια ώστε οι νέες χαράξεις του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων να είναι τέτοια που να επιφέρει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές στα φρεάτια και κουτιά των υπογειοποιημένων δικτύων.

Επιπλέον η μελέτη καθορίζεται από βιοκλιματικά κριτήρια ανάπλασης ανοικτών χώρων που είναι τα εξής:

– Αύξηση του ποσοστού σκίασης με τη χρήση δέντρων.

– Χρήση ψυχρών υλικών με μεγάλη ανακλαστικότητα που αποτρέπουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας σε επιλεγμένες περιοχές με ικανή επιφάνεια και αυξημένο ποσοστό έκθεσης στον ήλιο.

– Φροντίδα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του νέου φωτισμού.

– Αντικατάσταση της ασφάλτου με φυσική πέτρα που έχει καλύτερες θερμικές ιδιότητες.

Η βιοκλιματική ανάπλαση είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο μέσω ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, από το πρόγραμμα στον Δήμο Ρεθύμνης αναλογεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομών, ενώ στον Εμπορικό Σύλλογο, που εστιάζει στο σκέλος της προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων το ποσό των 150.000 ευρώ. H δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου -Open Mall- στην «καρδιά» της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου εστιάζει στην τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού θα καταστεί πιο ελκυστική για τους επισκέπτες και παράλληλα θα επιτρέψει την προβολή και προώθηση των τοπικών καταστημάτων μέσα από σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία.