Έξι περίπου χρόνια μετά την τραγωδία στο Δοξαρό Μυλοποτάμου, που συγκλόνισε το πανελλήνιο καθώς κάηκαν ζωντανοί τρεις εποχικοί πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο Δοξαρό Μυλοποτάμου, χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου με απόφασή του καταδίκασε τους δυο από τους τρεις κατηγορούμενους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή, τόσο στον τότε αξιωματικό υπηρεσίας της Π.Υ Ρεθύμνου, όσο και στον επικεφαλής του κλιμακίου του πεζοπόρου τμήματος της Γ’ ΕΜΑΚ για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια. Η ποινή τους έχει αναστέλλουσα δύναμη και οι δύο κατηγορούμενοι υποχρεούνται να παρουσιάζονται δύο φορές το μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, καθώς και να είναι υπό την εποπτεία επιμελητή κοινωνικής αρωγής. Σε ό,τι αφορά τον τρίτο κατηγορούμενο, τότε Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.
Και οι τρεις αξιωματικοί παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια, ως υπεύθυνοι τόσο σε σχέση με την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όσο και για την καθοδήγηση του πεζοπόρου τμήματος στο οποίο ανήκαν τα αδικοχαμένα παλικάρια. Σύμφωνα μάλιστα με το κατηγορητήριο οι τρεις που παραπέμφθηκαν, κατηγορούνται ότι δεν έδειξαν επιμέλεια και προσοχή για τον έλεγχο των εφοδίων-ένδυσης των πεζοπόρων τμημάτων που διοικούσαν και δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας κατά την εκτέλεση του έργου κατάσβεσης.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που διεξήχθη σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία των συγγενών των αδικοχαμένων πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, ξύπνησαν οδυνηρές μνήμες από την 11η Ιουλίου του 2007 που είχε ως αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί οι εποχικοί πυροσβέστες Νικήτας Κορομηλάς, Στέλιος Μαρκάκης και Ηρακλής Τζανάκης και να υποστεί βαρύτατα εγκαύματα ο εποχικός πυροσβέστης Μανόλης Μανωλιτσάκης.
Η διαδικασία συνεχίστηκε χθες στις 9:00 το πρωί, με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων, εποχικών πυροσβεστών που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, καθώς και ενός απόστρατου αξιωματικού της Π.Υ που υπηρετούσε στο συντονιστικό κέντρο της Αθήνας και ολοκληρώθηκε με τις απολογίες των κατηγορουμένων.
Αναλυτικά
Ένοχοι οι δυο από τους τρεις αξιωματικούς της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Δοξαρό
• Ποινή φυλάκισης πέντε ετών με τριετή αναστολή επέβαλλε το δικαστήριο
• Αθώος κρίθηκε ο τότε Διοικητής της Π.Υ Ρεθύμνου
Ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή επέβαλλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, σε δυο από τους τρεις συνολικά κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Δοξαρό Μυλοποτάμου τον Ιούλιο του 2007, όπου στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς έχασαν τη ζωή τους τρεις εποχικοί πυροσβέστες και τραυματίστηκε σοβαρά ακόμα ένας. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τόσο τον αξιωματικό υπηρεσίας της Π.Υ. Ρεθύμνου, όσο και τον επικεφαλής του κλιμακίου του πεζοπόρου τμήματος της Γ’ ΕΜΑΚ για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια. Η ποινή έχει αναστέλλουσα δύναμη και οι δύο κατηγορούμενοι υποχρεούνται να παρουσιάζονται δύο φορές το μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, καθώς και να είναι υπό την εποπτεία επιμελητή κοινωνικής αρωγής. Σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο, τότε Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.
Και οι τρεις κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης από αμέλεια ως υπεύθυνοι, τόσο σε σχέση με την κατάσβεση της πυρκαγιάς όσο και για την καθοδήγηση του πεζοπόρου τμήματος στο οποίο ανήκαν τα αδικοχαμένα παλικάρια. Σύμφωνα μάλιστα με το κατηγορητήριο οι τρεις που παραπέμφθηκαν κατηγορούνται ότι δεν έδειξαν επιμέλεια και προσοχή για τον έλεγχο των εφοδίων-ένδυσης των πεζοπόρων τμημάτων που διοικούσαν και δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας κατά την εκτέλεση του έργου κατάσβεσης.
Έξι περίπου χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, καθώς νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή του τότε Διοικητή της Π.Υ. και την ενοχή των δύο άλλων κατηγορουμένων. Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στον εμπρηστή που είναι, όπως είπε, ο κύριος υπεύθυνος για τον θάνατο των τριών πυροσβεστών. Τόνισε ωστόσο πως το τραγικό συμβάν θα είχε αποφευχθεί αν δεν υπήρχαν επιχειρησιακά λάθη σε ό,τι αφορά τόσο τον επικεφαλής του κλιμακίου:
– Για την απομάκρυνσή του από το σημείο.
– Για το ότι η ομάδα του πεζοπόρου διασπάστηκε.
– Για το ότι άφησε την ομάδα ακέφαλη.
Σε ό,τι αφορά τον αξιωματικό υπηρεσίας: Στο ότι έδωσε την εντολή να γίνει εγκατάσταση στην χαράδρα και έδωσε εντολή διάσπασης της ομάδας του πεζοπόρου.
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ξύπνησαν χθες οδυνηρές μνήμες από τη φονική φωτιά της 11ης Ιουλίου του 2007 που είχε ως αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί οι εποχικοί πυροσβέστες Νικήτας Κορομηλάς, Στέλιος Μαρκάκης και Ηρακλής Τζανάκης και να υποστεί βαρύτατα εγκαύματα ο εποχικός πυροσβέστης Μανόλης Μανωλιτσάκης.
Η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε χθες στις 9:00 το πρωί με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων, εποχικών πυροσβεστών που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, καθώς και ενός απόστρατου αξιωματικού της Π.Υ που υπηρετούσε στο συντονιστικό κέντρο της Αθήνας και ολοκληρώθηκε με τις απολογίες των κατηγορουμένων έγινε σε φορτισμένο κλίμα, παρουσία συγγενών των αδικοχαμένων πυροσβεστών και συναδέλφων τους.
Στην απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος ο τότε αξιωματικός υπηρεσίας της Π.Υ, υποστήριξε πως δεν είχε καμία εντολή να ασχοληθεί με το πεζοπόρο τμήμα. Ανέφερε ότι πήγε στην περιοχή, επιχείρησε να κατασβέσει τη φωτιά στα επικίνδυνα σημεία και ανέβηκε στο πλάτωμα για να έχει ορατότητα. Ενημέρωσε το Διοικητή και το Συντονιστικό Κέντρο, όπως είπε, αποφάσισε για την ενίσχυση των δυνάμεων με το πεζοπόρο τμήμα. Ο ίδιος είπε ότι είδε το όχημα του πεζοπόρου να έρχεται όταν εκείνος έφευγε. Όπως υποστήριξε, ήταν πεζός και είχε πλάτη στο πλάτωμα. Μόλις έφτασε στα 100 μέτρα και σε χρονικό διάστημα 15 λεπτών έγινε το φαινόμενο της καμινάδας.
Ενημέρωσε το διοικητή και ακαριαίως, όπως έπε, κάηκε το βουνό. Άκουσε φασαρία στον ασύρματο και πήγε στο πλάτωμα. Εκεί είδε τον επικεφαλής του κλιμακίου του πεζοπόρου και ρωτούσε για τους πυροσβέστες που αγνοούνταν.
Ο τότε Διοικητής της Π.Υ Ρεθύμνου, αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων πυροσβεστών, περιέγραψε τις ενέργειες τις οποίες έκανε από την στιγμή που ενημερώθηκε για την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Δοξαρό. Όπως ανέφερε ενημερώθηκε από το συντονιστικό κέντρο Κρήτης για την ενίσχυση των δυνάμεων από Ηράκλειο και για την επέμβαση ελικοπτέρου από τα Χανιά. Στο δρόμο, όπως ανέφερε, είδε το δήμαρχο της περιοχής από τον οποίο ζήτησε να επιστρατεύσει ένα υδροφόρο όχημα που διέθετε ο δήμος. Η πρώτη εικόνα που αντίκρισε, όπως ανέφερε, ενώπιον του δικαστηρίου ήταν ένα μεγάλο μέτωπο από την πλευρά του χωριού και από την άλλη ρεματιά, όπου η βλάστηση ήταν χαμηλή δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.
Άκουσε από τον ασύρματο τον αξιωματικό υπηρεσίας να ζητά ενισχύσεις. «Όταν συντόνιζα τις δυνάμεις άκουσα ότι ήρθε και πεζοπόρο τμήμα. Εγώ είπα στον επικεφαλής του πεζοπόρου να ανέβει στο πλάτωμα και όχι να κατέβει κάτω από το πλάτωμα. Το πεζοπόρο σταμάτησε ανατολικά στο πλάτωμα, εγώ ήμουν δυτικά. Τα παιδιά τα είδα μόνο μέσα στο αυτοκίνητο όταν πέρασαν για να πάνε στην ανατολική πλευρά», είπε μεταξύ άλλων. Ο επικεφαλής του πεζοπόρου θα έπρεπε να πάρει οδηγίες από τον επιχειρησιακό αξιωματικό υπηρεσίας, απάντησε σε σχετική ερώτηση της προέδρου.
Απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής σχετικά με τις ρίψεις νερού από το ελικόπτερο ο τότε Διοικητής της Π.Υ. ανέφερε ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να καθοδηγήσει την πορεία του ελικοπτέρου.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του πεζοπόρου τμήματος ξεκινώντας την απολογία του ανέφερε πως η εντολή για να επέμβουν στη συγκεκριμένη πυρκαγιά δόθηκε από το ΣΠΕΚ. Ο ίδιος επικοινώνησε με το κέντρο προκειμένου να ενημερωθεί για τον πιο σύντομο δρόμο. Όταν έφτασαν στο χώρο, όπως ανέφερε, ζήτησε τον διοικητή της Π.Υ και του είπε να πάει στο πλάτωμα να συναντήσει τον αξιωματικό της υπηρεσίας.
«Μας είπε να πάμε ανατολικά να κάνουμε καμένο-άκαυτο. Στην αρχή δεν είχαμε νερό, μόλις βάλαμε ανεβήκαμε πάνω όλοι εκτός από τον οδηγό. Μας είπε ο αξιωματικός να κάνουμε εγκατάσταση γιατί στην ρεματιά υπήρχε αναζωπύρωση. Πήγαν δύο άτομα της ομάδας και ξαφνικά άκουσα μια βοή και υπήρξε πολύς καπνός και χάσαμε την επαφή. Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν μια μικρή αναζωπύρωση και είχαμε σκοπό να την σβήσουμε και να πάμε αλλού. Πέρασε ανάμεσά μας ο καπνός, δεν βλέπαμε τους συναδέλφους. Πιστέψαμε ότι θα είχαν πάει στο καμένο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της πολιτικής αγωγής για το ελικόπτερο ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι είδε το ελικόπτερο, πέρασε από τη χαράδρα χωρίς όμως, όπως είπε, να κάνει ρίψεις.
Μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής κ.κ. Κουκιαδάκη, Μαρκαντωνάκη και των συνηγόρων υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων κ.κ. Βουλγαράκη, Δρυγιαννάκη, Φουρφουλάκη, Λ. Μαρκογιαννάκη και Μ. Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων πυροσβεστών, η χαροκαμένη μητέρα του Στέλιου Μαρκακη που ήταν παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, θέλησε να πάρει το λόγο υποστηρίζοντας πως ειπώθηκαν ψέματα χωρίς όμως κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό από το δικαστήριο.