18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε.Ρ.

Χρειάζεται η κάλυψη 380 κενών για την ομαλή λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο

Μόνιμους διορισμούς ζητούν τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών

Σβήνουν και γράφουν ενώ παράλληλα συντάσσουν τις λίστες με τα κενά που έχουν καταγράψει σε εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία του Ρεθύμνου, προκειμένου να συζητηθούν αρχικά στα υπηρεσιακά τους όργανα και στην συνέχεια να αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας.
Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, οι οποίοι από την πρώτη καταγραφή που έχουν κάνει, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα κενά σε νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές, θα αγγίξουν τα 382 σε όλα τα σχολεία του Ρεθύμνου.
Μιλώντας σχετικά στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (και τακτικός αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου), Στέλιος Ορφανός, τόνισε ότι με βάση την εικόνα που έχει μέχρι σήμερα, τα οργανικά κενά που θα παραμείνουν ακάλυπτα για την επόμενη σχολική χρονιά σε επίπεδο νομού, είναι 162. Πρόκειται δηλαδή, για 98 δασκάλους, 19 νηπιαγωγούς, 9 δασκάλους ειδικής αγωγής, 2 νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής, 19 δασκάλους αγγλικών, 7 γυμναστές, 7 μουσικούς και 1 μουσικό ειδικής αγωγής.
«Αυτό που θέλουμε είναι όταν θα ηχήσει το πρώτο κουδούνι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του Ρεθύμνου, είτε αυτά είναι στην πόλη, είτε στην ενδοχώρα, να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να «τρέξουν» αυτή την περίοδο οι προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς που θα πρέπει να γίνουν. Εμείς έχουμε κάνει έγκαιρα την καταγραφή μας και θα πιέσουμε ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου, όλοι οι συνάδελφοι να είναι στις θέσεις τους. Θα πρέπει να σας αναφέρω ότι τα 162 κενά που προείπα είναι τα οργανικά που υπάρχουν αυτή την ώρα, διότι τα λειτουργικά ξεπερνούν τα 500», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Ορφανός.
Και ενώ παραδοσιακά κάθε χρόνο οι προσλήψεις γίνονται με χρονοκαθυστέρηση, φέτος οι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης εκτιμούν πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν αποκλείεται να δει με άλλη ματιά το όλο θέμα και να προχωρήσει, χωρίς καθυστερήσεις, το θέμα των προσλήψεων και των διορισμών στα σχολεία.
Κάτι αντίστοιχο, επεσήμανε στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου, Νίκος Αδράμης, ο οποίος εκτίμησε ότι και φέτος το μεγαλύτερο βάρος για την κάλυψη των κενών στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας -άρα και στο νομό Ρεθύμνου- θα «σηκώσουν» και πάλι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Μέχρι στιγμής, όπως τόνισε, τα κενά στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναπληρωτών και καθηγητών ειδικής αγωγής, θα φτάσουν τα 200 με 220. «Φέτος εκτιμούμε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα καθυστερήσουν να γίνουν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αδράμης και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι λόγω της διεξαγωγής των εκλογών, οι όλες διαδικασίες που δρομολογούνται από τα αρμόδια όργανα, έχουν «πάει» πίσω για παραπάνω από ενάμιση μήνα.
«Η έκκληση που απευθύνουμε στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Παιδείας, είναι να επισπεύσει τις διαδικασίες αυτή την περίοδο, διότι προβλέπουμε ότι η κατάσταση στα σχολεία μας θα είναι το ίδιο με πέρυσι. Δηλαδή, θα έρθει η ώρα να ξεκινήσουν τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο και φοβάμαι πως δεν θα είναι στις θέσεις τους όλοι οι εκπαιδευτικοί, ακόμα και οι καθηγητές ειδικής αγωγής», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Αδράμης.
Αυτό πάντως που παρατηρείται διαχρονικά τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο, είναι ότι όλα τα σχολεία του νομού, ανοίγουν κανονικά τον Σεπτέμβριο, όμως σε κάποια από αυτά, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ολοκληρώνονται αρκετές εβδομάδες αργότερα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κανονική διεξαγωγή των μαθημάτων.