20 °C Rethymno, GR
20/05/2022

ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Χρηματοδότηση για έργα υποδομής διεκδικούν πανεπιστήμιο Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ

-Προτεραιότητα η κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για τις διοικητικές υπηρεσίες στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου - Ανακαίνιση του κτιρίου που στεγάζεται το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΕΛΜΕΠΑ στα Περβόλια

Σε προτεραιότητα βρίσκεται για το πανεπιστήμιο Κρήτης η χρηματοδότηση του έργου κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες διοίκησης του ΑΕΙ στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Το έργο αυτό βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των έργων που θα αποστείλει το πανεπιστήμιο Κρήτης στο υπουργείο ως έργο άμεσης αναγκαιότητας για χρηματοδότηση.

Το υπουργείο παιδείας το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει σχετική πρόσκληση για χρηματοδότηση έργων από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που είναι το παλιό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει καλέσει τα ΑΕΙ της χώρας μέχρι τη Δευτέρα 31 Γενάρη, να αποστείλουν προτεραιοποιημένες τις προτάσεις – αιτήματα χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «ΡΝ», ο αντιπρύτανης αρμόδιος για θέματα υποδομών Κώστας Σπανουδάκης η λίστα των έργων όπου με απόφαση συγκλήτου θα αποσταλούν στο υπουργείο ανέρχεται σε 90 εκ. ευρώ και αφορά έργα σε βάθος πενταετίας. Στις πρώτες θέσεις, όπως είπε, βρίσκεται η κατασκευή του κτιρίου διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Το έργο αυτό σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, η οποία αναμένεται να δοθεί τις επόμενες δυο εβδομάδες. Ακολούθως θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης και να εγκριθούν από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ, ώστε το έργο εφόσον εγκριθεί για χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας να μπορέσει να δημοπρατηθεί.

Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., χωρισμένο σε πέντε επιπλέον κτίρια, το οποίο θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, θα έχει χώρο υποδομής αμφιθέατρο για να διοργανώνονται τελετές και χώρο στάθμευσης. Το κτίριο αυτό θα κατασκευαστεί πλησίον της εισόδου της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη «εντός του οικοπέδου και σύμφωνα με την Απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης έχουν ανεγερθεί και προβλέπονταν να κατασκευαστούν κτίρια για τη στέγαση των πανεπιστημιακών σχολών Κρήτης συνολικού εμβαδού δόμησης: 159.336,00 τ.μ. Σήμερα εντός του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί κτίσματα συνολικού εμβαδού 29.866,51 τ.μ. χώρων κύριας χρήσης και 4.108,88 τ.μ. χώρων βοηθητικής χρήσης, τα εν λόγο κτίρια είναι νομίμως υφιστάμενα. Πρόκειται για συγκρότημα 6 κτιρίων, που στεγάζουν διαφορετικές διευθύνσεις της διοίκησης, τα οποία στα σημεία που βρίσκονται εν επαφή τοποθετείται ενδιάμεσος αντισεισμικός αρμός. Λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους τα κτίρια τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα, με διαφορά ενός κάθε φορά ορόφου, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους σε οριζόντιο επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται και αυτή των εμποδιζόμενων ατόμων ή ΑΜΕΑ. Η επικοινωνία αυτή γίνεται κυκλικά μεταξύ τους είτε μέσω του κλειστού διαδρόμου, είτε λόγω της μεταξύ τους επαφής, ενώ σε κάθετο επίπεδο μέσω των κεντρικών κλιμακοστασίων που υπάρχουν σε κάθε ένα από αυτά, με τρόπο ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να κινηθεί σε όλα τα κτίρια και όλους τους ορόφους. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα σε σχήμα παραλληλόγραμμο και έχουν διαταχθεί κυκλικά σχηματίζοντας εσωτερική αυλή, η οποία επικοινωνεί μέσω στοάς με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος. Η κεντρική είσοδος και το κτίριο υποδοχής τοποθετείται πλησίον του κυκλικού κόμβου και της οδού πρόσβασης στο Πανεπιστημιακό συγκροτήματος».

Το κόστος του έργου προεκτιμείται στα 22,8 εκ. ευρώ, ωστόσο τα τεύχη δημοπράτησης θα υποδείξουν το ακριβές ποσό.

Το συγκεκριμένο έργο είναι άκρως απαραίτητο για την Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει ασφυκτική πίεση στα ακαδημαϊκά τμήματα που έχουν παραχωρήσει κτίρια για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών.

Το νέο διοικητήριο θα δώσει λύσει σε τέτοια προβλήματα και το πανεπιστήμιο θα αποκτήσει μια εσωτερική ισορροπία, γιατί σήμερα διαθέτει δυο κτίρια διοίκησης στο Ηράκλειο και κανένα στο Ρέθυμνο όπως έχει αναφέρει αρμόδιος αντιπρύτανης υποδομών Κώστας Σπανουδάκης.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης περιλαμβάνει στα αιτήματα του για χρηματοδότηση του έργου που έχει σχεδιαστεί για να υλοποιηθεί συμπληρωματικά με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του πεζόδρομου που θα κατασκευαστεί από τον δήμο Ρεθύμνου μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων το πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά το τμήμα μεταξύ του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, που στόχο έχει να συμπληρώσει την ανάπλαση που θα κάνει ο δήμος στον χώρο των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Για το συγκεκριμένο έργο το πανεπιστήμιο Κρήτης συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα τοπίου, Ελένη Τσιριντάνη, η οποία μαζί με τον αρχιτέκτονα του δήμου, Μάνο Τσάκωνα, εκπόνησαν τη μελέτη, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Ρεθύμνου με την πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ Σπανουδάκης ανέφερε: «Το υπουργείο Παιδείας θα ανοίξει πρόσκληση για κτιριολογικά έργα για όλα τα πανεπιστήμια και κάθε ΑΕΙ θα καταθέσει τις προτάσεις του με προτεραιοποίηση έργων. Μας έχουν ζητήσει μέχρι τη Δευτέρα να καταθέσουμε προτάσεις για το τι θα θέλουμε να κάνουμε. Συνολικά το πανεπιστήμιο Κρήτης με απόφαση συγκλήτου καταθέτει μια λίστα έργων με προϋπολογισμό 90 εκ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Στην προτεραιοποίηση των έργων μας εντάσσεται το κτίριο Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, έργο για το οποίο αναμένεται να λάβουμε την οικοδομική άδεια σε δυο βδομάδες και ακολούθως να εγκριθούν από τη Σύγκλητο τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, για το οποίο το προεκτιμώμενο κόστος είναι τα 23 εκ. ευρώ.

 Παράλληλα, διεκδικούμε χρηματοδότηση για το έργο που αφορά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του πανεπιστημίου που είναι μια παρέμβαση που θα συμπληρώσει το οδικό έργο σύνδεσης της πόλης του Ρεθύμνου με την Πανεπιστημιούπολη. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2.1 εκ. ευρώ. Παράλληλα στη λίστα έργων περιλαμβάνονται έργα συντηρήσεων και ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ παράλληλα περιλαμβάνεται και το έργο που αφορά στην ανακαίνιση του κτιρίου του πανεπιστημίου Κρήτης στην οδό Δημητρακάκη ,εκεί που σήμερα στεγάζεται η πολεοδομία. Το κόστος για αυτό το έργο είναι μεγάλο και ανέρχεται σε 4. 4 εκ. ευρώ».

Καταλήγοντας ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης προκειμένου να υπάρχει μια τεχνική υποστήριξη στο ΑΕΙ του οποίου η τεχνική υπηρεσία είναι αποδυναμωμένη από πλευράς προσωπικού.

Προτεραιότητα για το ΕΛΜΕΠΑ η ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων στα Περβόλια

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο η λίστα με τα έργα που θα κατατεθεί στο υπουργείο παιδείας την ερχόμενη Δευτέρα διεκδικώντας τη σχετική χρηματοδότηση αφορά ένα κόστος της τάξεως των 30 εκ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νεκτάριος Παπαδογιάννης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ως έργο προτεραιότητας έχει κατατεθεί η παρέμβαση στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΛΜΕΠΑ στο Ρέθυμνο ,στην περιοχή των Περιβολίων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με παρεμβάσεις που αφορούν στην ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη συντήρηση και την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Οι σχεδιαζόμενες εργασίες θα διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης για τους σπουδαστές των τμημάτων του πανεπιστημίου, αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού για την επόμενη πενταετία, οπότε και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να γίνει η μεταστέγαση του τμήματος στις εγκαταστάσεις του Γάλλου, όπου σχεδιάζεται η ανέγερση νέων κτιρίων για το ΕΛΜΕΠΑ. «Το έργο αυτό είναι πρώτο στη λίστα μας, είναι υπερώριμο, υπάρχουν τεύχη δημοπράτησης, και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι από τη στιγμή έγκρισης του σε 9 μήνες θα έχουμε ανάδοχο, σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρει η τεχνική μας υπηρεσία». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδογιάννη ένα ακόμα έργο που αφορά στο Ρέθυμνο περιλαμβάνεται στη λίστα του ΕΛΜΕΠΑ και έχει να κάνει με την αγορά όμορου οικόπεδου στην περιοχή Τρία Μοναστήρια εκεί όπου στεγάζεται σήμερα το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και λέιζερ. «Πρόκειται για ένα έργο που αφορά την επέκταση των εγκαταστάσεων και για ερευνητικούς και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το οικόπεδο που έχουμε αγοράσει έχει σήμερα εκπαιδευτική χρήση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τα όμορα οικόπεδα εφόσον αγοραστούν από το δημόσιο αποκτούν και αυτά άμεσα εκπαιδευτική χρήση. Το κόστος αυτό ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ, ωστόσο είναι χαμηλά στη λίστα της προτεραιοποίησης των έργων» όπως εξήγησε ο κ. Παπαδογιάννης.