Η προβολή των αρχαιολογικών χώρων της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άνδρου με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών αποτελεί το αντικείμενο ενός σημαντικού έργου, που εντάχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» για τον Δήμο Ανωγείων με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 262.590 ευρώ.
Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου, το οποίο θα αποτελεί ένα χώρο όπου η πληροφορία θα προσφέρεται σε μία πλατφόρμα συμμετοχικότητας και διάδρασης μέσω της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών τόσο στον τομέα της ψηφιοποίησης δεδομένων, φωνής και εικόνας, όσο και της ανάπτυξης διαδραστικών και εκπαιδευτικών εφαρμογών.
Το νέο Μουσείο θα λειτουργήσει φέτος και σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη το είχε οραματιστεί ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελαράκης, ο οποίος έχει ανασκάψει τη Ζώμινθο μαζί με την σύζυγό του Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, η οποία και συνεχίζει το πολυσήμαντο έργο.
Το Ψηφιακό Μουσείο των Ανωγείων που θα αναπαριστά τον πλούτο των αρχαιολογικών ευρημάτων του ανακτόρου της Ζωμίνθου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Ψηλορείτη αλλά και του αντίστοιχου θησαυρού από το Ιδαίο Άνδρο, περιλαμβάνει μια σειρά από σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, οι οποίες θα προβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους.
Οι εφαρμογές, με τις οποίες θα λειτουργήσει το Μουσείο αφορούν την προβολή ψηφιακού οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού, την στερεοσκοπική προβολή ψηφιακού οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού, διαδραστικές προβολές εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εφαρμογών, ολογραμματικές προβολές ψηφιακού υλικού και δημιουργία ειδικών εφαρμογών προβολής και προώθησης για κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μέσα από την ιστορία του τόπου, την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, την τοποθέτηση εκθεμάτων Μουσείου στο πολιτιστικό πλαίσιο της περιοχής και εποχής στις οποίες ανήκουν, την βαθύτερη αντίληψη και αμεσότερη κατανόηση των εκθεμάτων, την ενεργή συμμετοχή του επισκέπτη του Μουσείου στη διαδικασία της περιήγησης του χώρου και επιπλέον εφαρμογές καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα προοριζόμενες για παιδιά και σχολεία.
Το Μουσείο θα στεγαστεί στον χώρο που σήμερα χρησιμοποιείται από τους αρχαιολόγους για την μελέτη και την πρωτογενή φροντίδα των ευρημάτων από τις ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή και η υλοποίησή του αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού αποτελεί πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου.