25 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», πρόγραμμα με θεατρικές, χορευτικές, εικαστικές δράσεις

Περισσότερες από 140 εκδηλώσεις, οι οποίες θα φιλοξενηθούν από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία ολόκληρης της χώρας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που παρουσιάστηκε χθες από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη.

Ολόκληρη η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια τεράστια σκηνή, όπως επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού, πάνω στην οποία θα παρουσιαστούν για δύο ολόκληρους μήνες, 27 θεατρικές παραστάσεις, 15 μουσικές, 8 χορού, 8 μουσικού θεάτρου, 6 παιδικού θεάτρου, καθώς και 6 εικαστικές δράσεις καλύπτοντας όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα τις οποίες το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει πληρώνοντας μόνο το εισιτήριο εισόδου που αντιστοιχεί σε κάθε χώρο.

Ο προϋπολογισμός των 70 συνολικά παραγωγών που επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή αξιολόγησης, μετά από ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού, ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ για τις ανάγκες τους θα απασχοληθούν πάνω από 1.000 εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων, από τον κλάδο του Πολιτισμού, ένας κλάδος που έχει πληγεί βαθύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας. Παράλληλα, οι συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς θα ενδυναμώσουν πολιτιστικά την περιφέρεια που έχει ανάγκη στήριξης περισσότερο από ποτέ, όπως τονίστηκε.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», την διοικητική και οργανωτική ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει και φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή, κινούνται γύρω από συγκεκριμένους θεματικούς άξονες που έχουν οριστεί και είναι οι εξής: Μυθολογία, Τραγικά σπαράγματα, Βυζάντιο, Μεσαίωνας – Αναγέννηση – Μπαρόκ, Κλασικισμός – Ρομαντισμός, Παγκόσμια και Ελληνική Λογοτεχνία, Η πόλις. Στόχος της συγκεκριμένης αυτής θεματικής είναι η ανάπτυξη πολιτιστικών συνεργειών.

Το φετινό σποτ του θεσμού είναι αποτέλεσμα έμπνευσης και δουλειάς ανθρώπων του ελληνικού κινηματογράφου και γυρίστηκε τη Στοά του Ιερού και στο ναό της Αρτέμιδος του αρχαιολογικού χώρου της Βραυρώνας. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα η Αττική, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στις περιοχές που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις για συγκεκριμένους λόγους: «Επιλέξαμε συνειδητά η Αττική να μην περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του θεσμού, γιατί στην Αττική, στην Αθήνα, γίνονται πολλά γεγονότα. Όλοι μας, είτε οι Αθηναίοι είτε οι συμπολίτες μας στην περιφέρεια, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να παρακολουθήσουν μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών δρώμενων» εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης υπογράμμισε πως το σύνολο του πολιτιστικού υλικού που θα παρουσιαστεί θα μπορούν να το διαχειρίζονται στο μέλλον οι ίδιοι οι καλλιτέχνες που το δημιούργησαν: «Οι παραγωγές αυτές ανήκουν στους καλλιτέχνες, όχι μόνο τα πνευματικά δικαιώματα, τα πάντα, σκηνικά, κουστούμια. Οτιδήποτε χρειαζόταν ως υλικό κατασκευής, από το δημιουργικό μέχρι το καθαρά εκτελεστικό, αυτό το παίρνουν και είναι το περιουσιακό τους στοιχείο για να το κάνουν ό,τι θέλουν από εκεί και πέρα. Άρα, παραδίδεται στα χέρια των καλλιτεχνών ολόκληρο».

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» στην Κρήτη θα παρουσιαστούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Αρχαιολογικός Χώρος Κάτω Ζάκρου Σητεία στις 23 και 24 Ιουλίου

«All Is One – Όλα Είναι Ένα»: Διαδραστική χορευτική παράσταση που συνδέει βιωματικά την πολιτιστική κληρονομιά με τον σύγχρονο Χορό, τον Λόγο και τη Μουσική, ειδικά σχεδιασμένη για τον Μινωικό αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου Σητείας.

  • Αρχαία Τύλισος στις 7 και 8 Αυγούστου

«Μοιρολόι, η γιορτή του Πένθους»: Το μοιρολόι ως πολιτιστική κληρονομιά θρηνητικής παράδοσης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η εκδήλωση θα δομηθεί σε τρία μέρη, με κορμό της το μουσικό μέρος, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων:

Α’ Μέρος: «Ο θρήνος και οι εκφράσεις του από την αρχαιότητα στο ψηφιακό σήμερα» (επιστημονική εισήγηση).

Β’ Μέρος: Η ηδονή των δακρύων – Η αντανάκλαση του θρήνου στο χρόνο και τη μνήμη (θεατρικό δρώμενο)

Γ’ Μέρος: Η γιορτή του Πένθους (μουσικό μέρος).

  • Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας Χανίων στις 18 και 19 Αυγούστου

Ηχητική εγκατάσαταση «Συμβίωσης». Το έργο αποτελεί μια ηχητική εγκατάσταση βασισμένη στα επιτύμβια επιγράμματα. Άνθρωποι με διαφορετικές ηλικίες, ιδιότητες και βιογραφίες συνθέτουν το πλήθος που περνάει στην άλλη όχθη της ύπαρξης, δημιουργώντας μια αόρατη πολιτεία. Κάποιοι πρόλαβαν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους, άλλοι όχι. Τα μηνύματα από την άλλη πλευρά -την άλλη χρονικότητα- δεν σταματούν ποτέ να έρχονται.

Το έργο Συμβίωσις τους επιτρέπει να ακουστούν μέσα από μια σύνθεση μουσικής και λόγου, που παράγεται αλγοριθμικά και εξελίσσεται διαρκώς κατά την περίοδο 7 ημερών. Ο στόχος αυτής της παράστασης φωνών είναι να προσδώσει μια τρισδιάστατη αίσθηση, σε έναν τόπο μνήμης, αλλά και να βοηθήσει ώστε να συμβεί μια «τελετή ενσυναίσθησης» για τον επισκέπτη.Μια συμβίωση ζωντανών και νεκρών, αρχαίου κόσμου και τεχνολογίας, λόγου και μουσικής.

  • Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας στις 24 και 25 Αυγούστου

Παιδικό θέατρο: «Ανθρωπόμορφα τέρατα»

Η παράσταση «Ανθρωπόμορφα τέρατα» απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Είναι μια μεταφορά του μυθολογικού κόσμου στο ορθολογικό μας σήμερα. Ένα μουσικό ταξίδι στην ανθρώπινη φαντασία αιώνων, μια σκηνική διαδρομή που θέλει να βγάλει στο φως το σκοτάδι που είναι συνυφασμένο με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου

Θεατρική παράσταση «Έρωτες θεών». Η παράσταση ενσωματώνει άριες από μπαρόκ όπερες ως συνδετικό κρίκο με την αρχαιοελληνική θεματολογία. Ταυτόχρονα, η παράσταση διερευνά τη λειτουργία του χώρου του μουσείου ως ζωντανό κύτταρο μνήμης του πολιτισμού.

Στο τέλος μιας μέρας λειτουργίας ενός μουσείου, όταν κλείνει, ζωντανεύουν τα αρχαιοελληνικά αγάλματα και ξεκινούν να απαγγέλλουν αποσπάσματα από διάφορες πηγές αρχαιοελληνικών σπαραγμάτων, επιχειρώντας ένα είδος εξανθρωπισμού μέσα από τα κείμενα αυτά….

  • Χανιά Βενετσιάνικη Πόλη στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου

Θεατρική παράσταση «Μίμος». Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο άπαικτο μονόπρακτο (1928) του Παντελή Πρεβελάκη, ένα από τα νεανικά έργα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Το έργο θυμίζει σενάριο της commedia dell’ arte και ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που δεν αναγνωρίστηκε στην εποχή του ως έργο αξιόλογο για τη σκηνή. Εκτυλίσσεται στην διάρκεια ενός δείπνου που δίνει ένας εργοστασιάρχης για να γιορτάσει τα 18α γενέθλια της κόρης του Ανθής. Καλεσμένος για να τους διασκεδάσει είναι κι ένας νεαρός μίμος «…σαν τον Αρκελίνο του Πικάσο…» όπως λέει ο Πρεβελάκης.

  • Ρέθυμνο, Θέατρο Ερωφίλη στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου

Μουσική παράσταση «Η πόλη γεννιέται». Στόχος της παράστασης, που απευθύνεται στο εφηβικό κοινό, είναι να φωτίσει εκ νέου τις δυνατότητες αυτής της πόλης και κάθε πόλης που επιλέγουν να ζήσουν, να δημιουργήσουν και να διαμορφώσουν την ταυτότητα της. Ποια είναι όμως η ταυτότητα μιας πόλης; Πώς δημιουργείται; Ποια είναι τα στοιχεία αυτά που την χαρακτηρίζουν; Τα σημεία εκείνα που την διασπούν και τα σημεία εκείνα που την ενώνουν; Σήμερα. Στο Ρέθυμνο. Το 2021.