11 °C Rethymno, GR
19/01/2022

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Όχι στην διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης στο περιβάλλον

Την αντίθεσή τους στην κατάργηση των 7 πρώτων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 και την εφαρμογή του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685/2020, που καταργεί ουσιαστικά τα μέτρα προστασίας των περιοχών αυτών για να ανοίξει ο δρόμος των μεγάλων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων ακόμη και στις Προστατευόμενες Περιοχές, εκφράζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, με πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν χθες στα Δημοτικά Συμβούλια του νομού.

Στο Δήμο Ρεθύμνης την πρόταση υπογράφει και ο επικεφαλής της Κίνησης Ρέθυμνο Ενεργοί Πολίτες, Σταύρος Βουρβαχάκης μαζί με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσο Μανουσογιάννη. Στον δήμο Αγίου Βασιλείου υπογράφουν ο Χαριτάκης Θανάσης και η Βρυλάκη Χαρά, στον Δήμο Αμαρίου ο Μαρκίδης Νίκος και στο δήμο Ανωγείων ο Σταυρακάκης Στέλιος.

Σημειώνουμε ότι με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και την στήριξη άλλων συμβούλων ανάλογη πρόταση έχει κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε όλους σχεδόν τους δήμους της Κρήτης.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πλαίσιο διεύρυνσης και διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βάση τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/2020. Νόμος ο οποίος, δίνει τη δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων και κάθε άλλης επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, με πιο χαρακτηριστική την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Νόμος που φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΒ και της ΕΕ και αποτελεί έναν ακόμα οργανικό κρίκο της προσαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Το νέο βήμα αφορά την ενσωμάτωση στο πλαίσιο του ΟΦΥΠΕΚΑ, των 7 πρώτων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 (Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Εθνικού Πάρκου Σχινιά, Δέλτα Έβρου, των Εθνικών Πάρκων Δάσους Δαδιάς, Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων), που αποφάσισε η κυβέρνηση, σε εφαρμογή του περιβαλλοντοκτόνου αυτού νόμου. Ανάλογες αποφάσεις θα ακολουθήσουν και για τους άλλους 22 φορείς το επόμενο διάστημα.

Το βήμα αυτό, είναι συνέχεια της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Αποσκοπεί στην παράκαμψη κάθε περιορισμού και τήρησης των οποίων περιβαλλοντικών όρων υπήρχαν και έβαζαν κάποιους ελάχιστους περιορισμούς στην εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος. Συμβάλλει στην γενικευμένη προώθηση των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων στον ενεργειακό, στον κατασκευαστικό και στον τουριστικό τομέα.

 Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις, ότι με την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ που είναι συνέχεια των φορέων διαχείρισης που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκσυγχρονίζοντας τη σχετική νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, επιταχύνεται πιο συστηματικά η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων του περιβάλλοντος σε συνεργασία με ΜΚΟ, ανοίγει ο δρόμος ακόμα πιο διάπλατα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής πέφτουν στους εργαζόμενους των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura, που βρίσκονται στον «αέρα» και στην πολύπλευρη περιβαλλοντική επιβάρυνση όλων των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα προστατευόμενα οικοσυστήματα.

Ζητάμε από τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίσουν και να διεκδικήσουν:

– Την κατάργηση του νόμου 4685/2020 και κάθε άλλης απόφασης που διευκολύνει και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

– Την πλήρη ανάληψη της ευθύνης, και της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από το κράτος και όχι την ανάθεσή της σε διάφορα ΝΠΙΔ και ΜΚΟ.

– Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος.

– Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης, και τη μεταφορά τους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Περιβάλλοντος (διευθύνσεις περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, δασική υπηρεσία κλπ) που πρέπει να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτόν.

– Την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης όλων των μελετών και έργων που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και του λαού και όχι των κερδοφόρων επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων.

– Την εξασφάλιση της πλήρους και δωρεάν πρόσβασης των εργαζόμενων, του λαού, σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές, τον Εθνικό δρυμό του Ολύμπου και σε όλους τους Εθνικούς δρυμούς».