3 °C Rethymno, GR
23/01/2022

ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 2015

Όχι στην παράταση αδειών αιολικών σταθμών από το δημοτικό συμβούλιο

Με ομόφωνη χθεσινή του απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ψήφισε την επαναβεβαίωση και υπεράσπιση της 700/15 απόφασης Δ.Σ. του 2015 απέναντι στην απόφαση της ΡΑΕ να παρατείνει για δεκαετίες τις υπό λήξη άδειες σχεδιαζόμενων αιολικών σταθμών σε προστατευόμενες περιοχές.

Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο το 2015.

Όπως είπε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης: «Το δημοτικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να επικυρώσει την απόφαση του. Το γεγονός ότι έχουμε ενεργειακή κρίση και ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα πρέπει να μας οδηγήσουν στις ΑΠΕ είναι αλήθεια. Όμως από την άλλη μεριά ιδίως τώρα με τα το μικρό και μεγάλο καλώδιο το να επιβαρύνουμε άκριτα το περιβάλλον χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός, που να προβλέπει τοποθεσίες, κατάλληλα μέρη και πόση ενέργεια πρέπει να παράγει το νησί, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

 Δεν μπαίνουμε στο αυλάκι του λαϊκισμού ότι δεν θέλουμε καμιά ΑΠΕ. θα κάνουμε σε περιοχές. με σεβασμό στο περιβάλλον και θα είναι η αναγκαία δαπάνη για ανάγκες του δήμου. Λέμε όχι σε φαραωνικά έργα . Όχι σε άκριτη ανανέωση, χωρίς σχεδιασμό. Όποτε επαναλαμβάνουμε προηγούμενη απόφαση, αφού δεν έχει μεταβληθεί κάτι σε σχέση με πριν».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και η παράταξη του είναι υπέρ των ανεμογεννητριών όχι όμως με άκριτο τρόπο και με βιομηχανοποίηση του τρόπου παράγωγης ενέργειας. Μεταξύ άλλων τόνισε:

 Πολιτικά πρέπει να διατυπωθεί η θέση που είχαμε και το 2015 ότι είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών όχι με άκριτο τρόπο και όχι με οριζόντια διάθεση υπέρ της βιομηχανοποίησης αυτού του τρόπου παράγωγης ενέργειας. Είμαι υπέρ, όχι όμως της άκριτης χρήσης και εγκατάστασης».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Θωμά Κρεβετζάκη που σημείωσε ότι: «είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά κατόπιν οργανωμένου χωροταξικού σχεδιασμού με πρώτιστο όφελος τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς των αναγκών ενεργειακης κάλυψης της Κρήτης».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ρέθυμνο Ενεργοί Πολίτες η Σταύρος Βουρβχάκης, ανέφερε: «Οι τιμές εκτοξεύτηκαν στην τιμή πώλησης της ενέργειας. Έτσι η Ελλάδα η χώρα με το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη γίνεται η ακριβότερη. Αλήθεια πόσα νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα τα τελευταία χρόνια;

 Το ποιος ωφελείται δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς.

 Η ΡΑΕ αυτή τη στιγμή η οποία δίνει τις άδειες παραγωγής ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα είναι ανεξάρτητη αρχή από το κράτος, έχει περισσότερα δικαιώματα από το Υπουργείο Ενέργειας και δεν απολογείται σε κανέναν παρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Η διακυβέρνηση της χώρας μας από τα ενεργειακά μονοπώλια είναι δεδομένη και δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακό σχεδιασμό στην Κρήτη από την στιγμή που δεν δρούμε ανεξάρτητα, αλλά ο κάθε νόμος του κράτους περνά από εξωτερικούς ελέγχους.

 Θα πρέπει να τιμήσουμε την απόφαση που πήραμε ως Δημοτικό Συμβούλιο το 2015 και να αντιδράσουμε. Έχουμε ιστορική ευθύνη να προστατέψουμε τον τόπο μας από την υποβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος που προκαλεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Επιβάλλεται λοιπόν να επαναβεβαιωθεί η ομόφωνη απόφαση που πήραμε το 2015 και να επικαιροποιηθεί. Επιπλέον ο Δήμος Ρεθύμνου θα πρέπει να στηρίξει νομικά τους συνδημότες μας που θα προσφύγουν κατά οποιασδήποτε αδειοδότησης που είναι αντίθετη με την απόφαση 700/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου.» 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης που ήταν και ο εισηγητής του θέματος είπε :«Χρειάζεται συνδυασμένη αξιοποίηση όλων τω μορφών ενέργειας με κάποια κριτήρια: το ένα κριτήριο είναι η εξασφάλιση της δυνατόν μεγαλύτερης αυτάρκειας της χώρας σε ενεργειακές πήγες που θα την προ φύλασσε και από αυτά που συμβαίνουν αυτή την εποχή με τις τιμές της ενέργειας, την εξασφάλιση χαμηλών τιμών ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση διαχωμάτων εργαζόμενων που δουλεύουν στον τομέα της ενέργειας. Συμφωνούμε ότι πρέπει να επαναβεβαιώσουμε απόφαση 2015 και να κάνουμε ότι χρειάζεται για να την υποστηρίξουμε».