Καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν αποφασίστηκε για την προστασία του Φοινικοδάσους του Πρέβελη κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη φορέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αγίου Βασιλείου στο Σπήλι και είχε στόχο να αναληφθούν πρωτοβουλίες και αντιπυρικά μέτρα.
Αφορμή για τη χθεσινή συνάντηση ήταν η πρόσφατη πυρκαγιά στο αναδασωτέο τμήμα της Λίμνης Πρέβελη, που απείλησε για ακόμα μία φορά την περιοχή και φανέρωσε την παντελή έλλειψη μέριμνας για τον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σημασίας υγροβιότοπο και το δασικό τμήμα που τον περιβάλλει.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι διαπίστωσαν, ότι δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα, από όσα είχαν συζητηθεί μεταξύ τους μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2010 και την πολυσυζητημένη σύσκεψη, η οποία είχε γίνει τον Απρίλιο του 2011 πάλι στο Δημαρχείο Σπηλίου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Πιπεράκη, η χθεσινή συνάντηση έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης όλης της περιοχής, ο οποίος θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενος και θα έχει την ευθύνη προστασίας του φοινικοδάσους ολόκληρο τον χρόνο σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.
Η πρόταση αυτή είχε τεθεί και το 2011 προς συζήτηση αλλά λόγω της γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης που θέλει μείωση των δημόσιων φορέων και νομικών προσώπων, δεν υλοποιήθηκε.
Αυτή τουλάχιστον είναι η επίσημη αιτιολογία, όμως μετά από τρία χρόνια απραξίας, τίθεται και πάλι προς συζήτηση, καθώς η εμπλοκή και η συναρμοδιότητα πολλών διαφορετικών φορέων και υπηρεσιών, αποδεικνύεται ολέθρια για το μέλλον του υγροβιότοπου και του φοινικοδάσους.
Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Πιπεράκης, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Ναι ειπώθηκαν πάλι πολλά, όμως είναι τα ίδια πράγματα που λέγαμε και τον Απρίλιο του 2011. Τα ίδια πράγματα λέγαμε τότε και δεν έγινε τίποτα. Εγώ θεωρώ αναγκαίο να ανατεθεί η ευθύνη της περιοχής σε ένα συγκεκριμένο φορέα, ο οποίος θα την διαχειρίζεται και θα την προστατεύει».
Η συζήτηση επικεντρώθηκε τελικά στη δημιουργία αυτού του φορέα, για την ίδρυση του οποίου θα διερευνηθεί νομικά η όποια δυνατότητα συγκρότησής του.
Το πλαίσιο που τέθηκε χθες προτείνει τη σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή, Δήμου, Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μονής Πρέβελη, Δασαρχείου, 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, Σωμάτων Ασφαλείας και Στρατού αλλά και ιδιωτών, καθώς υπάρχουν και ιδιόκτητες δασικές εκτάσεις στην περιοχή.
Μιλώντας για το θέμα ο κ. Πιπεράκης δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι, «Για πρώτη φορά διαπίστωσα, ότι είναι όλοι θετικοί προς αυτή την προοπτική, διότι σε άλλες περιπτώσεις ήταν άκρως αρνητικοί και δεν το κουβέντιαζαν. Αποδεικνύεται, ότι είναι λογικό να υπάρξει αυτός ο φορέας, διότι θα ελέγχει με ένα μικρό εισιτήριο της τάξης του ενός ευρώ, τις εισόδους στην περιοχή, θα μπορεί να είναι αυτοσυντήρητος, να φροντίζει την καθαριότητα, να ελέγχει τα πάντα επί 24ώρου βάσεως. Αυτή θεωρώ την καλύτερη λύση για την προστασία της περιοχής και τελικά αποφασίσαμε να μελετηθεί η πρόταση περαιτέρω και να κατατεθούν οι προτάσεις των φορέων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποψίλωσης και των καθαρισμών του αναδασωτέου τμήματος, στο οποίο προκλήθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά και αποδείχθηκε, ότι τα πυροσβεστικά οχήματα αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στο έργο της κατάσβεσης, οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, εμφανίστηκαν χθες, να μην έχουν τελικά την οικονομική δυνατότητα για να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες. Έτσι θα δοθεί γραπτή άδεια στον Δήμο Αγίου Βασιλείου να παρέμβει.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος «Από τη στιγμή που το Δασαρχείο στην αναδασωτέα έκταση δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει για αποψιλώσεις και καθαρισμούς λόγω έλλειψης χρημάτων, τους είπα εγώ, ότι θα αναλάβω σαν Δήμος, γιατί δεν μας αφήνουν να ακουμπάμε όταν δεν έχουμε έγκριση από αυτούς. Θα αναλάβω σαν Δήμος με τα μηχανήματα τα δικά μου να καθαρίσω την αναδασωτέα έκταση. Να μπορεί τουλάχιστον να υπάρξει σωστή πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα ή σε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να αποφύγουμε μια αντίστοιχη κατάσταση με την πρόσφατη πυρκαγιά».
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, του Δήμου Αγίου Βασιλείου, της Μονής Πρέβελη, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Στρατού και του Δασαρχείου.