Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο πραγματοποίησαν χθες οι καθηγητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕΡ για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες συνάδελφοί τους αλλά και φοιτητές. Ένα πρόβλημα το οποίο αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες, οπότε και θα γίνει η δεύτερη φάση των αναπληρωτών από το υπουργείο Παιδείας. Σε ό,τι αφορά την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέχρι στιγμής οι αναπληρωτές που δεν έχουν βρει σπίτι φτάνουν τους 200. Αναγκάζονται να πληρώνουν καθημερινά ξενοδοχείο ή να φιλοξενούνται σε σπίτια συναδέλφων, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αρκετοί φοιτητές που δεν έχουν καταφέρει εδώ και ενάμιση μήνα να βρουν στέγη.
Οι καθηγητές ζητούν από το κράτος να λάβει μέτρα και να εξετάσει το ενδεχόμενο επιδότησης ενοικίου, προτείνουν στις πρυτανικές αρχές την ανέγερση φοιτητικών εστιών για να αμβλυνθεί το πρόβλημα, και στο κράτος να μελετήσει το ενδεχόμενο ανέγερσης εργατικών εστιών, αφού όπως λένε οι αναπληρωτές είναι πλέον μόνιμα σε αυτή την κατάσταση.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν έκπτωση στα εισιτήρια των λεωφορείων και ελάφρυνση από πλευράς Δήμου σε ό,τι αφορά το τίμημα της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Ήδη, ο δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής, ενημέρωσε το προεδρείο της ΕΛΜΕΡ για τη ανταπόκριση που έδειξαν οι ξενοδόχοι, ώστε να διαθέσουν κάποια δωμάτια στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Κώστας Κοντάκος, μαθηματικός – αναπληρωτής εκπαιδευτικός, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός στο Ρέθυμνο εδώ και πέντε χρόνια, όμως δεν κατάγομαι από την Κρήτη. Έχουμε έρθει εδώ για να ζήσουμε και να δουλέψουμε σε αυτόν τον όμορφο τόπο και να διδάσκουμε στο σχολεία. Όμως, είναι μόνιμο το πρόβλημα της στέγασης. Διαρκώς οικογένειες-εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι από πάρα πολλούς φορείς και κλάδους έχουμε αυτό το πρόβλημα της απειλής -να μας διώχνουν από το σπίτι πριν την ώρα μας- το πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων, των παράλογων απαιτήσεων. Πολύ χαμηλής ποιότητας σπίτια και φέτος αυξήθηκε πολύ το πρόβλημα λόγω των airbnb, των πλατφόρμων φιλοξενίας – τουριστικής εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή 200 και πλέον άτομα να φιλοξενούνται σε φίλους είτε να μένουν σε ξενοδοχεία με την νύχτα ή στην τελική ανάλυση έχουν μπει σε μια τρύπα, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις διαμονής και περιμένουν να δουν αν ανοίξει κάποιο σπίτι μετά τον Οκτώβρη που θα φύγουν οι φοιτητές».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην καθημερινότητά τους: «Αν μπορούμε να προτείνουμε μια λύση για το πρόβλημά μας θα ανέφερα καταρχήν μια ελάφρυνση των εργαζομένων όσον αφορά το ενοίκιο. Ίσως από το κράτος να βγει μια επιδότηση ενοικίου. Στην πόλη του Ρεθύμνου εφόσον είναι αυξημένο το πρόβλημα, μπορεί να αναλάβουν οι αρχές να φτιάξουν εστίες, στις οποίες να μείνουν οι φοιτητές, έτσι ώστε να αδειάσουν κάποια σπίτια. Το βασικότερο όμως από όλα είναι ίσως να μελετηθεί από εδώ και πέρα εφόσον το Υπουργείο δε μπορεί να αντιληφθεί ότι πια είμαστε μόνιμοι αναπληρωτές, εδώ και πολλά χρόνια, να ανοίξει το θέμα της εργατικής εστίας και όχι πια μόνο των φοιτητικών εστιών. Ίσως να αναλάβει ο Δήμος, η Περιφέρεια δικά τους κτίρια. Το άμεσο κομμάτι που μπορούμε να προτείνουμε εμείς για τώρα είναι μια συνεργασία με τους ξενοδόχους, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις ανθρώπινες. Να μην πουν οι ξενοδόχοι ότι τέλος Μαΐου φεύγετε, γιατί η σύμβαση η δική μας τελειώνει τέλος Ιουνίου. Επίσης, υπάρχουν και άλλα πολλά πράγματα που μπορεί να αναλάβει ο Δήμος, όπως ας πούμε να έχουμε κάποια έκπτωση στα λεωφορεία, όπως έχουν οι φοιτητές, γιατί μετακινούμαστε από τα Περιβόλια, από όλα τα μέρη εκτός πόλης και είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον πενιχρό μισθό που μας έχει απομείνει να πληρώνουμε και αυτά τα έξοδα. Ίσως ας πούμε όταν παρκάρουμε τα αμάξια μας έξω από το σχολείο να μην είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε το κόμιστρο για το παρκάρισμα με μια κάρτα μόνιμου κατοίκου. Αυτά είναι μια μικρή ανακούφιση, είναι μικρά πράγματα, όμως για το πορτοφόλι του καθενός εδώ πέρα που έχει το χαμηλό μισθό είναι σημαντικά».
Από την πλευρά του ο Δαμιανός Κοματάς, φοιτητής Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε πως το στεγαστικό πρόβλημα είναι μεγάλο για τους φοιτητές, ενώ όπως είπε δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εγκαταλείπουν την σχολή και έρχονται μόνο για την εξεταστική λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης φοιτητικής στέγης που να μπορεί να ανταποκρίνεται στα οικονομικά ενός φοιτητή. Μεταξύ, άλλων, είπε: «Αυτή τη στιγμή, οι φοιτητές οι οποίοι είναι ήδη κάποια χρόνια στο Ρέθυμνο καλούνται να περάσουν με ακόμα λιγότερα χρήματα και μέσα σε αυτά να συμπεριλάβουν και τα έξοδα των σπιτιών. Βλέπουμε τις τιμές των σπιτιών εδώ στο Ρέθυμνο να αυξάνονται και αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν και τα νέα παιδιά που έρχονται να σπουδάσουν. Φυσικά αυτό το πρόβλημα της απουσίας δημόσιων εστιών, είναι ένα κομμάτι των συνολικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι φοιτητές. Εμείς αυτό το οποίο ζητάμε από τον Δήμο είναι αφενός να εκφράσει την πολιτική του στήριξη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι καθηγητές και να παρθούν άμεσα αποφάσεις όσον αφορά στη δημιουργία φοιτητικών εστιών, την ανέγερση εστιών για τους ανθρώπους που έρχονται εδώ να δουλέψουν το καλοκαίρι, είτε είναι καθηγητές που χρειάζεται να έρθουν εδώ και να δουλέψουν. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που βλέπουμε να υπάρχει στις σχολές μας είναι ότι οι φοιτητές οι οποίοι δε μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά φεύγουν. Δε μένουν πια στο Ρέθυμνο, έρχονται μόνο για την εξεταστική. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι έτσι δε λύνεται κάποιο πρόβλημα, αφού υπάρχει και η περίπτωση ότι φιλοξενούνται από τους φίλους τους όταν δίνουν μαθήματα».
Σε συζήτηση για το θέμα καλούν οι δάσκαλοι την Παρασκευή
Εν τω μεταξύ ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών του Νομού Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή στις 19:00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου συνάντηση, στην οποία έχουν προσκληθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς Εκκλησία, τοπικές αρχές (βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμο), πανεπιστημιακοί φορείς (Πρυτανεία, διοίκηση ΤΕΙ, φοιτητικοί σύλλογοι), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τοπικούς συλλόγους και επιστημονικούς φορείς, Σύλλογο Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων, την Ένωση Γονέων Ρεθύμνου, τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για να δουν πως μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα του ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών, αναφέρει:
«Τις τελευταίες μέρες, στο Ρέθυμνο, όπως και σε πολλές άλλες κυρίως τουριστικές περιοχές της χώρας, έχει εμφανιστεί το πολύ έντονο πρόβλημα εύρεσης στέγης· δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα σπίτια, αλλά και τα λίγα που υπάρχουν διατίθενται σε πολύ υψηλές τιμές. Το πρόβλημα εντείνεται κάθε Σεπτέμβρη με την έλευση εκατοντάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αλλά και φοιτητών, όσο ακόμα συνεχίζεται η τουριστική περίοδος. Ειδικά οι αναπληρωτές απορρίπτονται πολλές φορές από τους ιδιοκτήτες λόγω της ολιγόμηνης παραμονής τους στην πόλη, αλλά και αρκετά συχνά βρίσκουν σπίτια μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου (αρχές Ιουνίου, Μάιο, ακόμα και Απρίλιο), μένοντας έτσι άστεγοι πριν να τελειώσει η σχολική χρονιά. Ήδη συνάδελφοι, έχοντας σαν κριτήριο τους πολύ χαμηλούς μισθούς τους, είναι στα πρόθυρα παραίτησης λόγω της ψυχοφθόρας και πολυδάπανης διαδικασίας εύρεσης στέγης.
Το πρόβλημα της στέγασης δεν επείγει μόνο προσωρινής διευθέτησης (δωρεάν σίτιση, επίδομα στους αναπληρωτές) αλλά βαθύτερης και ουσιαστικής λύσης.
Χρόνια τώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις ξεπουλούν την παροχή βασικών κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, εργασία) σε μεγαλοϊδιώτες και εταιρίες κολοσσούς, με όρους αυστηρά καπιταλιστικούς, βάζοντας την κερδοφορία αυτών ως υπέρτατο στόχο. Ταυτόχρονα, το εργατικό δυναμικό, με μισθούς πείνας, οδηγείται σε αγώνα επιβίωσης. Η σύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με την εκμετάλλευση ακινήτων, οδηγεί την κοινωνία σε έναν απόλυτο παραλογισμό.
Είναι αδιανόητο μια πόλη όπως το Ρέθυμνο, με εκατοντάδες καταλύματα, να εμφανίζει ένα πρόσωπο «αφιλόξενο» προς νέους – εργαζόμενους (εκπαιδευτικούς, ιατρούς, φοιτητές).
Θεωρούμε ότι η ανάγκη αυτών που θίγονται και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας (ελλείψεις σε γιατρούς, αμέτρητα εκπαιδευτικά κενά, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας) είναι αλληλένδετα, γι’ αυτό η κοινωνική συμμαχία κρίνεται απαραίτητη.
Για το λόγο αυτό:
• Ζητούμε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εύρεσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων για στέγαση των συναδέλφων, φοιτητών και εργαζομένων.
• Ζητούμε συζήτηση επί του θέματος με τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Κρήτης με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών.
• Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να απευθυνθεί προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.
• Ζητούμε την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
• Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς με σταθερή μόνιμη εργασία για όλους.
Καλούμε, λοιπόν, την Εκκλησία, τις τοπικές αρχές (βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμο), τους πανεπιστημιακούς φορείς (Πρυτανεία, διοίκηση ΤΕΙ, φοιτητικοί σύλλογοι), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, διάφορους τοπικούς συλλόγους και επιστημονικούς φορείς, τους συλλόγους ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων, την Ένωση Γονέων Ρεθύμνου, τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας καθώς και όλη την τοπική κοινωνία, σε συνάντηση που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 22/09/17 και ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου ώστε να ακολουθήσει συζήτηση επί του θέματος και να αναπτυχθούν όλοι οι προβληματισμοί με απώτερο στόχο την εύρεση λύσεων στο πρόβλημα».