Την άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείο Ρεθύμνου με το απαραίτητο προσωπικό ζητά με ανακοίνωση της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου. Ειδικότερα, επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη να προκηρυχτούν ξανά οι τρεις άγονες θέσεις γιατρών δυο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ενός παθολόγου, καθώς και να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις των δώδεκα μόνιμων γιατρών προκειμένου όπως επισημαίνουν να μπορέσει να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού.
Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση τους τονίζουν:
«Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, το δημόσιο σύστημα υγείας υπέστη δυο σοβαρά πλήγματα όσον αφορά στη στελέχωση σε ιατρικό δυναμικό. Πρώτον πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (5 χρόνια) που λόγω μνημονίων δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Δεύτερον και χειρότερο ένα μεγάλο μέρος των νέων γιατρών κυρίως λόγω της έλλειψης προοπτικής και των κακών μισθών έφυγε στο εξωτερικό. Τα νοσοκομεία κόντεψαν να καταρρεύσουν εφόσον ήταν ήδη υποστελεχωμένα. Όσοι έπαιρναν σύνταξη δεν αντικαθίσταντο και οι ειδικευόμενοι ήταν όλο και λιγότεροι.
Τα περασμένα χρόνια έγινε μια τεράστια προσπάθεια στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, άνοιξαν εκατοντάδες θέσεις μόνιμων γιατρών, τα νοσοκομεία πήραν μια ανάσα. Όμως το στοίχημα των ειδικευόμενων δεν κερδήθηκε. Αρχικά άδειασαν τα επαρχιακά νοσοκομεία και στη συνέχεια των μεγάλων αστικών κέντρων, μετά ειδικότητες όπως η χειρουργική και η παθολογική. Η «ένεση» ιατρικού δυναμικού που έγινε αυτά τα χρόνια στο νοσοκομείο μας, με την ενίσχυση 40 περίπου ειδικών γιατρών, βοήθησε πολλά τμήματα να πάρουν «ανάσα ζωής». Όμως έχουμε χάσει τη δύναμη που δίνουν οι νέοι γιατροί-οι ειδικευόμενοι- οι οποίοι στηρίζουν τα περισσότερα τμήματα και ειδικά το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Από τις 56 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι 18!
Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι ένα νοσοκομείο που αντιμετωπίζει ένα πλήθος προκλήσεων στη λειτουργία του. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο του νόμου, εφημερεύει κάθε μέρα, ενώ λόγω τουρισμού και καρναβαλιού το μισό χρόνο η δουλειά διπλασιάζεται. Οι διακομιδές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι σχεδόν καθημερινές. Δεν υπάρχει καμία ιδιωτική δομή περίθαλψης στο νόμο, ενώ τα ακριβά ενοίκια και οι δικαστικές διαδικασίες με αγωγές κατά των γιατρών λειτουργούν ως επιπλέον αντικίνητρα.
Το Νοσοκομείο μας δουλεύει οριακά το τελευταίο εξάμηνο μετά την συνταξιοδότηση γιατρών του ΕΣΥ τον τελευταίο χρόνο και τη μη αναπλήρωση της θέσης τους, την παραίτηση ειδικευμένων γιατρών και την απογύμνωση από ειδικευόμενους. Η προκήρυξη 12 μόνιμων θέσεων και 3 άγονων θέσεων (δηλαδή προκηρύχτηκαν και κανείς δεν υπέβαλε υποψηφιότητα (!)) του Ιουνίου ήταν κομβική για την επιβίωση του νοσοκομείου μας. Δυστυχώς λόγω εκλογών αυτή η προκήρυξη «πάγωσε». Με την αναστολή της προκήρυξης αυτής, την απίστευτη καθυστέρηση των τελευταίων μηνών στους διορισμούς ειδικευμένων και ειδικευόμενων, τον περιορισμό του κονδυλίου για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού και την έλλειψη ειδικευόμενων, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει ήδη περιορίσει μεγάλο μέρος των πρωινών λειτουργιών του (εξωτερικά ιατρεία, τακτικά χειρουργεία) έχει αναστείλει εκπαίδευση και άδειες και φτάνει πλέον στα όρια της εφημεριακής κατάρρευσης.
Η κατάσταση σε κάποια τμήματα πολύ βασικά για τη λειτουργία του νοσοκομείου είναι δραματική. Πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Επειγόντων, η Παθολογική, η Χειρουργική, η Ορθοπεδική, η Μαιευτική κλινική και το Αναισθησιολογικό τμήμα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ενώ η Πνευμονολογική και η Ουρολογική κλινική «κλείνουν»-δεν δέχονται περιστατικά κάποιες μέρες του μήνα.
Με αυτά τα δεδομένα τα περισσότερα τμήματα αλλά και το νοσοκομείο ως σύνολο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι περισσότεροι γιατροί δουλεύουν πάνω από τα όρια της ασφαλούς εφημέρευσης χωρίς ένα ορίζοντα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους. Με κομβικό το πρόβλημα του τμήματος των ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ που επηρεάζει όλα τα τμήματα του νοσοκομείου ζητάμε:
1. Την άμεση προκήρυξη των 3 άγονων θέσεων (2 ΤΕΠ 1 Παθολόγου). Αυτές οι θέσεις πρέπει να προκηρυχτούν με κίνητρα άγονης θέσης πχ την αναστολή του αγροτικού.
2. Την άμεση προκήρυξη των θέσεων που «πάγωσαν» τον Ιούνιο χωρίς περικοπές.
3. Την επίσπευση των διορισμών που έχουν «κολλήσει» αδικαιολόγητα./
4. Τη μετακίνηση γιατρών από άλλες θέσεις από όπου υπάρχει δυνατότητα.
Κρίνουμε ότι η νέα διοίκηση της ΥΠΕ πρέπει να θεσει τις σωστές προτεραιότητες και να στηρίξει το νοσοκομείο. Πιστεύουμε ότι το νοσοκομείο αφορά όλους τους πολίτες και πρέπει να θεωρούμε ότι είναι υπόθεση που αφορά κάθε Ρεθεμνιώτη. Δυστυχώς αν δε δρομολογηθούν ΑΜΕΣΑ δραστικές λύσεις κάποιες κλινικές θα κλείσουν και άλλες θα υπολειτουργούν με ότι αυτό συνεπάγεται για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τη Δημόσια Υγεία».