Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των υπολοίπων πολιτών που θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν με τις αλλαγές που σχεδιάζονται, θα δρομολογηθούν πολύ σύντομα με βάση τα όσα επισημάνθηκαν χθες -ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ΑμεΑ- στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του τοπικού sωματείου ΑμεΑ και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ, Δημήτρης Τσαχάκης, στη συνεδρίαση το «παρών» έδωσε μεταξύ άλλων και υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μάλιστα τέθηκε εθνικός συντονιστής των αλλαγών που σχεδιάζονται από πλευράς της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, το οποίο συνέταξαν και παρουσίασαν πριν από δύο μήνες στη Γενεύη, αφού νωρίτερα εξέτασαν την πορεία της Ελλάδας σε όλους τους τομείς που άπτονται με θέματα καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία. Οι τομείς αυτοί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαχάκης, αφορούν μεταξύ άλλων στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον, στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγεία, την πρόνοια και άλλα.
Ωστόσο αυτό που τονίστηκε -με βάση τα όσα μετέφερε στα «Ρ.Ν.» ο Δημήτρης Τσαχάκης- είναι ότι στο εξής θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο εθνικό σχέδιο δράσης, ενώ θα δημιουργηθεί και η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας με συντονιστή τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας. Πρόκειται δηλαδή, για μία ανεξάρτητη αρχή στη χώρα, η οποία θα προτείνει, θα παρακολουθεί, θα ελέγχει, θα αξιολογεί και θα πιστοποιεί οποιαδήποτε δράση υλοποιείται που θα έχει άμεση σχέση με τα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν το αναπηρικό κίνημα.
Το πρώτο και βασικότερο που θα πρέπει άμεσα να διευθετηθεί είναι το ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα δημόσια κτίρια, αλλά και στα ιδιωτικά τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον των πολιτών προσφέροντας τους υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα διάφορες ιδιωτικές εταιρίες, καταστήματα εστίασης και αναψυχής, κινηματογράφοι και άλλα. Σε περίπτωση όμως που αυτό δεν γίνει και μάλιστα το 2020, τότε τα κτίρια αυτά θα χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετα.
«Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί στο Ρέθυμνο για παράδειγμα, όπου «εννέα στα δέκα» κτίρια, είτε είναι δημόσια, είτε ιδιωτικά δεν είναι καν προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα πρέπει όλοι να ξεκινήσουν μια σειρά εργασιών ώστε τα κτίρια αυτά να μην χαρακτηριστούν ως αυθαίρετα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και των μελών του αναπηρικού κινήματος που θα πρέπει να προασπίζονται στη χώρα μας και μάλιστα στην τοποθέτησή μου απλά ανέφερα το παράδειγμα του Ρεθύμνου, όπου τα άτομα με αναπηρία είναι τελείως αποκλεισμένα από το δικαστικό μέγαρο, εξαιτίας της έλλειψης προσβασιμότητας. Αυτά είναι θέματα που οφείλει να τα δει η ίδια η πολιτεία και να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαχάκης.
Επιπλέον, ο κ. Τσαχάκης μίλησε για τις αλλαγές που οφείλουν να κάνουν ακόμα και οι επαγγελματίες εστίασης, οι οποίοι εκτός του ότι θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να είναι προσβάσιμα τα καταστήματά τους στα ΑμεΑ, θα πρέπει να διατηρούν και καταλόγους με γραφή «μπράιν» για τυφλούς. «Στο Ρέθυμνο αμφιβάλλω αν υπάρχει τέτοιο κατάστημα, όμως θα πρέπει άμεσα όλοι να συμμορφωθούν διότι τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 700 ευρώ σε περιπτώσεις ελέγχων», σχολίασε με έμφαση.
Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα επισημάνθηκαν στις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΕΣΑμεΑ, κυρίως από επίσημα χείλη, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Εννοώντας δηλαδή, ότι οι απαντήσεις και οι δεσμεύσεις που εξασφαλίστηκαν από τους συμμετέχοντες υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων είναι σημαντικές για το μέλλον του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα.
«Η ΕΣΑμεΑ ερωτά και η κυβέρνηση απαντά. Αυτό ήταν το θέμα της γενικής μας συνέλευσης και αυτό που προέκυψε, μεταξύ άλλων είναι ότι στο εξής οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τα κεντρικά όργανα διοίκησης. Με άλλα λόγια, περνάμε πλέον σε μία άλλη φάση, σε μία νέα εποχή, όπου η φωνή μας θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, διότι πλέον είμαστε “θωρακισμένοι” και θεσμικά και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Δηλαδή, θα υπάρχει πλέον αξιολόγηση στα πάντα και μάλιστα θα είναι πολύ αυστηρή, διότι περάσαμε στην εποχή των έργων. Τα λόγια τα ακούσαμε και στο παρελθόν», παρατήρησε ο Δημήτρης Τσαχάκης.
Γιώργος Μαρινάκης: «Πρέπει να γίνει δουλειά, όχι μόνο στις υποδομές αλλά και στη νοοτροπία μας»
Εξάλλου για το μείζον ζήτημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην πόλη μας μίλησε σχετικά στα «Ρ.Ν.» και ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο να υπάρχουν στο Ρέθυμνο οι κατάλληλες υποδομές που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία που έχουν οι ίδιοι οι πολίτες.
«Δεν αρκεί μόνο να φτιάχνονται υποδομές, αλλά πρέπει και να τις σεβόμαστε όταν καταλαμβάνουμε τους ποδηλατόδρομους, όταν καταλαμβάνουμε τις ράμπες, όταν καταλαμβάνουμε τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ… Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να γίνει δουλειά, όχι μόνο στις υποδομές αλλά και στο μυαλό μας και στη νοοτροπία μας. Φυσικά και απομένει πολλή δουλειά και για τον δήμο και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες να αποκτήσουν προσβασιμότητα σε όλα τα τους κτίρια.
Υπάρχει πρόγραμμα για αυτό και θα το εξελίξουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε πολύ γρήγορα να φτάσουμε σ’ ένα καλό επίπεδο, όμως θα πρέπει και το «επιχειρείν» να σεβαστεί επίσης ανθρώπους με κινητικά -ιδίως- προβλήματα και να δημιουργήσει προσβασιμότητα στα μαγαζιά τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Και συνεχίζοντας ο Γιώργος Μαρινάκης πρόσθεσε πως σαν κοινωνία δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την δύναμη του αναπηρικού κινήματος, που αποτελεί το 10% του πληθυσμού μας και είναι -όπως είπε- ένα πολύ ισχυρό και θελκτικό τουριστικό προϊόν.
«Πρέπει να καταφέρουμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους στην πόλη μας και στο νομό μας διότι είναι εξαιρετικοί ως επισκέπτες, με πολύ καλό επίπεδο και χωρίς να έχουν όλες τις άλλες θορυβώδεις συνήθειες των υπολοίπων επισκεπτών. Νομίζω ότι αν το δούμε και από αυτή την σκοπιά και την επιχειρηματικότητα, οφείλουμε να γίνουμε προσβάσιμοι. Ξέρετε, αυτά τα θέματα πλέον δεν είναι θέμα καλοσύνης, είναι θέμα συνταγματικής και νομικής υποχρέωσης και πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε, είτε είμαστε φορείς, είτε είμαστε ιδιώτες», κατέληξε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ρεθύμνου.