Η εγκύκλιος προειδοποιεί ότι «Εφόσον η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ή παραμένει ημιτελής (δηλαδή, χωρίς την τελική αποδέσμευση των υπαλλήλων), το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι υποχρεωμένο, να αποδεσμεύσει το σύνολο των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Διοικητικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΔΑΧ ΔΕ) των φορέων που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4093/2012, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου κατά τη 12η Νοεμβρίου 2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου)».
Τονίζεται δε ότι «Οι υπηρεσιακές μεταβολές στην κατάσταση των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ που γίνονται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου μετά τις 12.11.2012, δεν μπορούν να ανατρέψουν ή να αναστείλουν ως προς τους υπαλλήλους αυτούς τις συνέπειες του νόμου, που ανατρέχουν στην έναρξη ισχύος του. Καμιά μεταβολή που έλαβε χώρα μετά την έναρξη της εφαρμογής του νόμου δεν θα ληφθεί υπόψη».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι για τις ανάγκες εφαρμογής της ρύθμισης, στον συνολικό αριθμό των τακτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα (προκειμένου να διαπιστωθεί η συνδρομή των αριθμητικών κριτηρίων που θέτει η διάταξη), προσμετρώνται και όσοι δεν καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (πχ. διπλωματικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ, ένστολο προσωπικό, πυροσβέστες, λιμενικοί, κ.λπ.).
Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι στον υπάλληλο που τίθεται σε διαθεσιμότητα καταβάλλεται το 75% του συνόλου των αποδοχών (τακτικές και επιδόματα), που λάμβανε την ημέρα που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Επίσης, εξακολουθούν να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, για κύρια σύνταξη και επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη.
Τι ζήτησε η ΚΕΔΕ
Το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη, στο πλαίσιο της απόφασης του εκτάκτου συνεδρίου της, ανέλαβε την πρωτοβουλία συνάντησης με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Δήμων, στην κατεύθυνση της επίσπευσης της εσωτερικής κινητικότητας και τοποθέτησής τους στις κενές θέσεις, ώστε να μην διατρέξουν κανένα κίνδυνο απόλυσης.
Η ΚΕΔΕ ζήτησε την επίσπευση της καταγραφής των κενών θέσεων στους Δήμους, προκειμένου να πληρωθούν τα κενά το ταχύτερο δυνατόν. Ζήτησε επίσης κατά την μετακίνηση και τοποθέτηση των υπαλλήλων στις κενές θέσεις να τηρηθούν αντικειμενικά κριτήρια.
Οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα χάσει κανείς την εργασία του. Ενημέρωσαν το προεδρείο της ΚΕΔΕ ότι επισπεύδουν την καταγραφή των κενών θέσεων για να προχωρήσουν σε ένα πρώτο κύμα πλήρωσης των θέσεων αυτών.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι προς μετακίνηση υπάλληλοι Δήμων είναι περίπου εννιακόσιοι και κριτήρια επιλογής που θα ισχύσουν είναι η προτίμηση του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου, η εντοπιότητα, η συνάφεια κ.α.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ, του υπουργού Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποί της για τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί.
Το προεδρείο της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η επικαιροποίηση των κενών θέσεων από μέρους των Δήμων θα βοηθήσει, ώστε να συμπεριληφθούν άμεσα στην γενική καταγραφή και να τοποθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν σε πολλές από αυτές οι προς μετακίνηση υπάλληλοι των ΟΤΑ, για να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.