Ο θερινός νόμος, που ψηφίστηκε, μιλά μεν για κατάργηση των καθηγητικών ειδικοτήτων, δεν αναφέρει, όμως, πουθενά την κατάργηση των αντίστοιχων Τομέων. Μέσω email του υπ. Παιδείας, που έφτασε την περασμένη Τετάρτη στις διευθύνσεις των ΕΠΑΛ ανά την επικράτεια, προτεινόταν η αναβολή των εξετάσεων των μετεξεταστέων και ο εκ νέου προγραμματισμός τους για χθες και σήμερα. Όμως μέχρι χθες και χωρίς αρμόδιο καθηγητικό προσωπικό δεν μπορούσε να βγει πρόγραμμα μετεξεταστέων στο ΕΠΑΛ.
Εν τω μεταξύ, με ωρομίσθιους γίνεται ύστατη προσπάθεια να καλυφθούν οι κενές καθηγητικές θέσεις που προέκυψαν και που αφήνουν «μετέωρους» τους μαθητές των συγκεκριμένων Τομέων.
Εντατικές κινήσεις για να διεξαχθούν
οι εξετάσεις των μετεξεταστέων
«Αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε όσον αφορά τον προγραμματισμό δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο προηγούμενο. Έρχεται η εγκύκλιος που λέει ότι «οι εξετάσεις θα αναβληθούν για 9-10 Σεπτεμβρίου». Το έγγραφο έχει ημερομηνία Τρίτη 3/9 και έχει έρθει σε μας με email, Τετάρτη 4/9 το μεσημέρι. Εμείς δεν θα έπρεπε, την Παρασκευή (6/9), να γνωρίζουμε ποιος (ενν. θα κάνει τις εξετάσεις); Δεν θα έπρεπε να έχει έρθει στο σχολείο να συνεννοηθούμε ότι αυτό είναι το μάθημα, αυτή είναι η ύλη κλπ.; Θα έπρεπε να έχει, ήδη, γίνει συνεννόηση». Αυτά είναι τα λόγια της διευθύντριας του ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, κας Σειραγάκη, τα οποία μεταφέρουν γλαφυρά το κλίμα σύγχυσης, που επικρατεί σε καθηγητές, μαθητές και γονείς, μια μόλις μέρα πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το σχολείο μπορεί να εξέδωσε σχετική ανακοίνωση έγκαιρα, όμως, δεν μπόρεσε να βγάλει και πρόγραμμα εξετάσεων, αφού «δεν είχαμε καθηγητές».
Σε ιδιαίτερο ζήτημα μείζονος σημασίας έχει αναδειχθεί η ανεύρεση γιατρού και βρεφονηπιοκόμου για το ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, οι οποίοι μέχρι χθες το πρωί δεν είχαν βρεθεί, προκειμένου να εξετάσουν τα μετεξεταστέα παιδιά του τομέα της Υγείας. Πάντως ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, κ. Ταξάκης, στην επικοινωνία μας, χθες το μεσημέρι, ανέφερε ότι εντέλει βρέθηκε γιατρός, από την Κόρινθο, ο οποίος θα έρθει «κατεπειγόντως».
Επείγουσες είναι και οι διαδικασίες ανεύρεσης ωρομίσθιου βρεφονηπιοκόμου. «Οι εξετάσεις θα γίνουν. Σύντομα θα έχουμε τελειώσει με αυτά τα θέματα», τόνισε καθησυχαστικά ο κ. Ταξάκης.
Ασάφειες παρατηρούνται στο νέο
νομοσχέδιο όσον αφορά τους Τομείς
Θολό παραμένει το τοπίο και όσον αφορά το γενικότερο νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΕΠΑΛ. Ενώ καταργούνται οι καθηγητικές ειδικότητες, πουθενά δεν αναφέρεται ρητά η κατάργηση των Τομέων.
«Υπάρχει και μια στάση αναμονής επειδή δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες οι οδηγίες του Υπουργείου. Βασικά δεν είχαμε οδηγίες. Μόνο κάποια εγκύκλιος είχε έρθει προ ημερών και έλεγε ότι «τα παιδιά της Δευτέρας Τάξης θα μπορούν να επιλέγουν από τους τομείς που θα λειτουργήσουν με την έναρξη του σχολικού έτους 2013-2014». Κάνει μια αναφορά στον νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στο άρθρο 82, εκεί που καταργεί και τις ειδικότητες των καθηγητών. Είναι αλήθεια, ότι δεν υπάρχει σαφής και ρητή αναφορά, ότι οι Τομείς αυτοί καταργούνται. Για τις ειδικότητες των καθηγητών έχει ψηφιστεί ο νόμος, που λέει ότι καταργούνται, αυτό είναι γνωστό. Όσον αφορά όμως τους Τομείς δεν ξέρω, ποιος θα μπορούσε να τους κάνει μάθημα, δεν το αναφέρει ξεκάθαρα», συμπληρώνει η κα Σειραγάκη στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ των «Ρ.Ν.».
«Στο νομοσχέδιο που είναι προς ψήφιση υπάρχουν κάποια στοιχεία», συνεχίζει. «Λέει ότι θα λειτουργήσει η Τρίτη Τάξη. Σχετικά με τη Δευτέρα Τάξη, το νομοσχέδιο κάνει μια αναφορά για λειτουργία σε ομοειδείς σχολές του ΟΑΕΔ και του Υπ. Υγείας» μας επεσήμανε, η ίδια, προσπαθώντας να εξηγήσει τι ακριβώς προβλέπεται από το νέο νομοσχέδιο. Όσον αφορά το εξώδικο που κατέθεσε η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕ), για τον «ξαφνικό θάνατο» των ειδικοτήτων (Νοσηλευτική, Βρεφοκομία, Γραφιστική, Αισθητική, Κομμωτική, Θερμοϋδραυλική κ.α.), η κα Σειραγάκη μας είπε ότι «αυτά τα οποία αναφέρει είναι όντως έτσι, δεν ξέρω όμως τι θα γίνει τελικά».
«Δεν καταργούνται οι Τομείς,
αλλά οι ειδικότητες των καθηγητών»
Ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, αναφέρει ότι οι Τομείς των κατηργημένων ειδικοτήτων θα λειτουργήσουν φέτος για τη Β’ και Γ’ Τάξη με ωρομίσθιους καθηγητές, που θα κληθούν να καλύψουν το κενό. Την επιφυλακτική αισιοδοξία της για το ζήτημα εξέφρασε η κα Σειραγάκη. «Δεν ξέρω αν τελικά θα τα καταφέρουν, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να βρεθούν ωρομίσθιοι. Δεν καταργούνται οι Τομείς, αλλά οι ειδικότητες των καθηγητών. Στο νομοσχέδιο που είναι προς ψήφιση έχει μεταβατικές διατάξεις και αναφέρει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί σταδιακά. Η Α’ Τάξη θα λειτουργήσει με τα καινούργια δεδομένα και η Β’ και η Γ’ με τα παλιά», τονίζει σχετικά η ίδια. Κατά το παρελθόν, σε αντίστοιχες αλλαγές, υπαγορεύονταν ρητές οδηγίες για την οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία των σχολείων. Φέτος, όμως, δεν προκύπτει από πουθενά τέτοια ρητή οδηγία για το πλαίσιο της λειτουργίας των ΕΠΑΛ. Για τη νέα σχολική χρονιά, ο νόμος αναφέρει ότι «Θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τους Τομείς αυτού του σχολικού έτους, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν θα υπάρχουν για παράδειγμα ο Τομέας της Υγείας ή των Εφαρμοσμένων. Περίμενα όταν γίνεται μια τέτοιου είδους αλλαγή να είναι πιο σαφείς οι αναφορές, πιο ξεκάθαρες. Μου δίνει την εικόνα ότι επιμελώς αποφεύγει να αναφέρει ρητά κάποια πράγματα».
Μείωση του αριθμού των μαθητών
διαφαίνεται για φέτος
Πέρυσι το σχολείο αριθμούσε 665 μαθητές. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα χώρου, καθώς πολλά ήταν κάθε χρονιά τα παιδιά που μετά τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου στα Λύκεια, εγγράφονταν στη Β’ τάξη του ΕΠΑΛ. Φέτος τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Χωρίς να υπάρχει ακόμη ακριβές νούμερο, διαγράφεται μια τάση μείωσης του αριθμού των μαθητών που αποφασίζουν να φοιτήσουν εκεί.
«Ήμασταν οριακά. Δεν είχαμε χώρο που να μην έχουμε εκμεταλλευτεί. Υπήρχαν και χώροι που ήταν ακατάλληλοι, αλλά παρ’ όλ’ αυτά χρησιμοποιούταν για να καλυφθούν οι ανάγκες. Αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ. Τώρα μάλλον δεν θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς. Ενώ πάντα είχαμε πολλές μετεγγραφές από τα ΓΕΛ στη Δευτέρα Τάξη, φέτος έχει μειωθεί κάπως ο ρυθμός. Δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή νούμερα, αλλά έχουμε αισθητή μείωση ειδικά σε κάποιους τομείς», ιδιαίτερα, όπως υπογραμμίστηκε, στον τομέα της Υγείας.
Χθες το απόγευμα με πρωτοβουλία του ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, υπήρξε ενημέρωση στους γονείς των παιδιών που φοιτούν εκεί. Η ενημέρωση αυτή είχε να κάνει ανάμεσα σε άλλα και με το ξεκαθάρισμα του γεγονότος ότι το ΕΠΑΛ δεν κλείνει και θα λειτουργήσει κανονικά. «Υπήρχε μια παραπληροφόρηση ότι κλείνουν τα ΕΠΑΛ. Ο καθένας έλεγε ότι ήθελε και απλά θέλουμε, χωρίς να έχουμε πολλά στοιχεία να δώσουμε στους γονείς, τουλάχιστον να τους εξηγήσουμε ότι το ΕΠΑΛ λειτουργεί, δεν κλείνει. Γιατί υπήρξε αυτή η φήμη», αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου. Εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις στις αλλαγές στα ΕΠΑΛ ποικίλουν από πλευράς γονέων και παιδιών που πλήττονται από αυτές. «Όσον αφορά τα παιδιά το βλέπουν πιο συναισθηματικά και έχουν πιο έντονες αντιδράσεις. Είναι παιδιά που κλαίνε γιατί δεν έχουν άλλη εναλλακτική. Αυτό ‘θελαν και μόνο». Από την πλευρά τους οι γονείς «αγωνιούν», προσπαθώντας να κάνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό τους μπροστά στο θολό τοπίο. «Γενικά περισσότερο ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για να δουν τι θα κάνουν. Παίρνουν και ρωτούν, «τι θα κάνω με το παιδί μου;», «που θα πάει;», «τι θα κάνει;». Είναι κάποιοι που το βιώνουν πολύ άσχημα αυτό. Για άλλους είναι σημαντικό και οδυνηρό για άλλους λιγότερο», μας είπε σχετικά κλείνοντας τη συνομιλία μας, η κα Σειραγάκη.