Ο ανθρώπινος πολιτισμός πατά σε τρεις πολιτισμικούς πυλώνες. Στον πυλώνα της επιστημονικής κοσμοθεωρίας, στον πυλώνα της κοινωνικής φιλοσοφίας και στον πυλώνα της θεολογίας ή εσωτερικής φιλοσοφίας.
Σας διαβεβαιώ ότι ο πυλώνας της επιστημονικής κοσμοθεωρίας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα εδώ και 110 χρόνια (εποχή Αλβέρτου Αϊνστάιν) κι όμως ακόμα και σήμερα αρνείται πεισματικά να «επισκευαστεί» με την εισαγωγή της νέας γνώσης στη διδακτέα ύλη των ΑΕΙ.
Ο πυλώνας της κοινωνικής φιλοσοφίας στηριζόμενος στο πραγματιστικό Αριστοτελικό πολιτιστικό ρεύμα, κυρίως στη Δύση, δημιούργησε πολιτικά συστήματα που, εκ του αποτελέσματος, μεγένθυναν τις κοινωνικές ανισότητες και έριξαν χαμηλά το μέσο όρο ευημερίας.
Τέλος ο πυλώνας της θεολογίας φαίνεται να παρασέρνεται από τις αδυναμίες του σημερινού πυλώνα της κοινωνικής φιλοσοφίας, δείχνοντας σε πολλές περιπτώσεις ένα φονταμελιστικό πρόσωπο.
Εδώ και μήνες είμαστε μάρτυρες ξεβράσματος του πολιτισμού μας… σε δόσεις στις ακτές των ανατολικών νησιών μας.
Ενός πολιτισμού που έχει κάνει σπορ το πιγκ πογκ της βαρβαρότητας με «ανθρώπους» εκτελεστές απανταχού της γης.
Σε κάθε περίπτωση όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο θάνατος δεν είναι προνόμιο μόνο των σφαιρών αλλά και των συνθηκών διαβίωσης και ότι ο θρήνος δεν πρέπει να έχει διαβαθμίσεις με κριτήρια, γεωγραφικά (Ευρώπη) ή εταιρικά (ΕΕ) ή …
Φύσει αισιόδοξος πιστεύω ότι βρισκόμαστε στη δύση του σημερινού πολιτισμού και στην ανατολή ενός νέου πολιτισμού, όπου ο επιστημονικός πυλώνας θα επικαιροποιηθεί, η κοινωνική φιλοσοφία θα στηριχθεί στο ιδεαλιστικό Πλατωνικό πολιτιστικό ρεύμα και η θεολογία θα υπηρετήσει τις υπαρξιακές ανησυχίες και αξίες του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
* Ο Γιώργος Ταταράκης είναι πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π.