Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που διαμορφώνουν τη διακύμανση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι οι εισβολές θερμών αερίων μαζών στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας από τα νότια, κυρίως από τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Οι θερμές αυτές αέριες μάζες προκαλούν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κορύφωση των μέγιστων θερμοκρασιών σε πολύ υψηλά επίπεδα, διατηρώντας όμως παράλληλα σε υψηλά επίπεδα και τις νυκτερινές θερμοκρασίες, αποτρέποντας το αναγκαίο αίσθημα δροσισμού, δημιουργώντας έτσι συνθήκες δυσφορίας στο κοινό. Όταν οι συνθήκες αυτές διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από μία περιοχή τότε μετεωρολογικά αναφερόμαστε πλέον σε συνθήκες καύσωνα οι οποίες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για το κοινό αλλά και για ολόκληρη τη φύση γενικότερα.
Οι θερμές όμως αυτές εισβολές από τα νότια αποτελούν μία αναγκαία δυναμική διεργασία της ατμόσφαιρας η οποία την ίδια στιγμή προκαλεί και ψυχρές εισβολές από τα βόρεια, σε άλλες περιοχές του Β. Ημισφαιρίου, σε μία διαρκή προσπάθεια να αποκατασταθεί μια θερμική ατμοσφαιρική ισορροπία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι χώρες που θα βρεθούν στο μονοπάτι κίνησης των θερμών αερίων μαζών θα βιώσουν υψηλές θερμοκρασιακές συνθήκες σε αντίθεση με τις χώρες που θα επηρεασθούν από τις ψυχρές αέριες μάζες στις οποίες θα επικρατήσουν αφενός μεν χαμηλές θερμοκρασίες αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να εκδηλωθούν καιρικά φαινόμενα τα οποία μάλιστα πολλές φορές έχουν και τοπική ακραία συμπεριφορά προκαλώντας μάλιστα μεγάλες καταστροφές.
Στην καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε το συνηθέστερο μονοπάτι θερμών εισβολών, που σημειώθηκε έως τώρα, πραγματοποιείται μέσω των χωρών της Δυτικής Ευρώπης προκαλώντας περιόδους υψηλών θερμοκρασιών έως και επεισοδίων καύσωνα τα οποία όμως αντιμετωπίζονται με μία σχετική ψυχραιμία. Φαίνεται όμως ότι αυτή η τάση αντιστρέφεται και οι ψυχρότερες αέριες μάζες που εισβάλουν στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα προκαλέσουν βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους ενώ πιο αισθητή θα γίνει η πτώση της θερμοκρασίας στην ΒΑ Ευρώπη.
Το καλοκαίρι όμως διατηρείται ακόμη στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου με ηπιότερες θερμές εισβολές, ευτυχώς και σύντομες, να πραγματοποιούνται και στη χώρα μας, επηρεάζοντας φυσικά και την Κρήτη, δίνοντας μικρές περιόδους με υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες διατηρώντας όμως ικανοποιητική δροσιά τις νυκτερινές ώρες. Στο ίδιο σκηνικό φαίνεται να κινείται ο καιρός και για τις επόμενες ημέρες με ήπιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας , φθάνοντας κατά μέσο όρο τους 30 -32°C για τα βόρεια τμήματα του νησιού και τους 32 – 34°C για την ενδοχώρα και τα νότια τμήματα. Ηπιότεροι και πιο εξασθενημένοι θα είναι και οι άνεμοι σε ολόκληρη την Κρήτη δημιουργώντας έτσι πολύ καλές συνθήκες και για τις θάλασσες γύρω από το νησί μας.
Μία έντονη θερμή εισβολή που εμφανίσθηκε στα προγνωστικά μοντέλα να επισκέπτεται και την Κρήτη το Σάββατο, εξομαλύνεται σιγά-σιγά και μάλλον πως θα εξελιχθεί και πάλι σε μία σύντομη αύξηση των θερμοκρασιών για την ημέρα του Σαββάτου με θερμοκρασίες που κατά τόπους θα ξεπεράσουν τους 35°C, αλλά από την Κυριακή κιόλας αναμένεται υποχώρηση τους σε χαμηλότερα επίπεδα.
Για το Σάββατο αναμένεται και μία πρόσκαιρη ενίσχυση των Δυτικών ανέμων, κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες και ίσως αυτό να απαιτεί μία μεγαλύτερη προσοχή τόσο για τις θαλάσσιες δραστηριότητες αλλά και στη στεριά στον κίνδυνο επέκτασης μιας πυρκαγιάς.
Νεότερα δεδομένα των επόμενων ημερών θα δώσουν καλύτερη προγνωστική εικόνα τόσο για τις μέγιστες αναμενόμενες θερμοκρασίες του Σαββάτου όσο και για τις μέγιστες εντάσεις των ανέμων καθώς και για τις περιοχές που θα επηρεασθούν περισσότερο.