Την επιτακτική ανάγκη τα σχολεία να λειτουργήσουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης.
Οι αντιπρόσωποι των Ενώσεων που παραβρέθηκαν στη γενική συνέλευση ανέδειξαν τη δράση των γονέων σε όλους τους νομούς του νησιού. Κυρίαρχο ήταν το ζήτημα των προϋποθέσεων που είναι αναγκαίες για το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς καθώς, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, όλοι οι προηγούμενοι μήνες φώτισαν ακόμα περισσότερο τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας των επιλογών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και γιγαντώθηκαν στην πανδημία, βάζοντας σε κίνδυνο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Αναλυτικά μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους αναφέρουν:
«Καλούμε κάθε ένωση και σύλλογο γονέων του νησιού να συνεδριάσει άμεσα και να συζητήσει τα προβλήματα κάθε σχολείου. Με μαζικές συσκέψεις γονέων σε αυλές σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας να οργανώσουμε σε κάθε δήμο πρωτοβουλίες για την επίλυση όλων των προβλημάτων, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία και την προστασία των παιδιών μας.
Διεκδικούμε:
- Όλες οι σχολικές μονάδες να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (π.χ. αλκοολούχα διαλύματα), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία. Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ειδικά τώρα με την πανδημία, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
- Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε τους 2 μήνες κλειστών σχολείων. Απαιτείται, πρώτα και κύρια, να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά από την 1η του Σεπτέμβρη, από την πρώτη ημέρα έναρξης του σχολείου, άρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
- Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on line μετάδοση των μαθημάτων.
- Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας. Το κτιριακό πρόβλημα παραμένει υψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας και συνδέεται άμεσα και με τα μέτρα συνωστισμού μπροστά στην έξαρση του ιού τη νέα χρονιά, όταν για παράδειγμα, σε μια τάξη στοιβάζονται 25 – 27 μαθητές λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων και εκπαιδευτικών. Όταν σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα πολλές φορές αντιστοιχεί 1 τουαλέτα ανά 50 μαθητές.
- Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο.
- Άμεσα να προχωρήσουν κυβέρνηση και δήμοι ώστε στις 1 Σεπτέμβρη να είναι έτοιμοι οι απαραίτητοι χώροι ώστε να υποδεχτούν όλα τα παιδιά στα νηπιαγωγεία. Παράλληλα να σχεδιαστεί πλάνο ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων με όλε στις προδιαγραφές που απαιτεί η νηπιακή ηλικία.
- Παρεμβάσεις για δωρεάν και ουσιαστική δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών. Μπροστά στις τεράστιες δυσκολίες των γονέων να ανταποκριθούν οικονομικά στο βαρύ κόστος των εξωσχολικών δραστηριοτήτων απαιτούμε να υπάρχουν δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία για όλα τα παιδιά.
- Ειδικά μέτρα για ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Χρειάζεται να στηριχτούν ολόπλευρα οι μαθητές, ειδικά οι μαθητές που βλέπουν να αλλάζει απότομα και η ζωή όλης της οικογένειας από τις συνέπειες της πανδημίας (απολύσεις, μειωμένο εισόδημα)».