Σαρωτικές αλλαγές στους προϋπολογισμούς των Δήμων επιβάλλουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Με επείγουσα εγκύκλιο που απεστάλη χθες στους Δήμους του νομού Ρεθύμνου, και η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Ε. Στυλιανίδη και Χ. Σταϊκούρα, παρέχονται οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του οικονομικού έτους 2013, που περιλαμβάνουν αυστηρούς όρους για την εφαρμογή τους.
Οι Οικονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ καλούνται να συντάξουν τους προϋπολογισμούς του επόμενου έτους με συγκεκριμένες διατάξεις, με τροποποιήσεις σε κωδικούς εσόδων-εξόδων και με νέες κατηγορίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Όπως γα παράδειγμα, τα τροφεία των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που καλούνται πλέον να εισπράττουν οι Δήμοι, ενώ μέχρι πρότινος η αρμοδιότητα ανήκε στα Νομικά Πρόσωπα.
Επίσης, ο νέος προϋπολογισμός θα καταρτιστεί με βάση τα εισπραχθέντα έσοδα του 2012 και όχι με βάση τα βεβαιωθέντα του έτους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται η δυσκολία ισοσκελισμού εσόδων-εξόδων, καθώς τα εισπραχθέντα είναι πάντοτε λιγότερα από τα βεβαιωθέντα ποσά.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, στον προϋπολογισμό εγγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα του Δήμου και ο προϋπολογισμός καταρτίζεται και υποβάλλεται ισοσκελισμένος. Επισημαίνεται ακόμα ότι η υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν οδηγεί ουσιαστικά στην κατάρτιση ελλειμματικού προϋπολογισμού και αυτό απαγορεύεται από το νόμο. Εάν με την έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του δεύτερου και τρίτου τριμήνου κάθε οικονομικού έτους, διαπιστωθεί ότι το σύνολο των εγγεγραμμένων εσόδων και δαπανών είναι μικρότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί από το δήμο, κατά περισσότερο από 10%, το Δημοτικό Συμβούλιο προβαίνει υποχρεωτικά σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, μειώνοντας στο πραγματικό τους ύψος τους επιμέρους κωδικούς και αντιστοίχως το σκέλος των δαπανών, ώστε να μην καταστεί σε καμία περίπτωση ελλειμματικός ο προϋπολογισμός.
Τα έσοδα διακρίνονται σε τακτικά, έκτακτα, έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (Π.Ο.Ε.) που βεβαιώνονται για πρώτη φορά, εισπράξεις δανείων και απαιτήσεων από Π.Ο.Ε., εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και επιστροφές χρημάτων και χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης.
Αντιστοίχως, τα έξοδα του προϋπολογισμού διακρίνονται στις ακόλουθες ομάδες: Λειτουργικές δαπάνες χρήσης, Επενδύσεις, Πληρωμές Π.Ο.Ε., λοιπές αποδόσεις και προβλέψεις, αποθεματικό.
Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αποστολή των οδηγιών απειλεί να τινάξει «στον αέρα» τον προγραμματισμό των Δήμων, από την έναρξη της νέας χρονιάς, καθώς με δεδομένο ότι τον Ιανουάριο δεν θα υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός από τα Δημοτικά Συμβούλια, δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί καμιά δαπάνη. Τα προηγούμενα έτη οι Δήμοι της χώρας ψήφιζαν το σχέδιο του προϋπολογισμού τους έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο με δεδομένο ότι η εγκύκλιος των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών έφτασε στους ΟΤΑ λίγες μέρες πριν την εκπνοή του 2012, απαιτείται ένα διάστημα ενός μήνα περίπου έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, απαιτείται η έγκρισή του από την Οικονομική Επιτροπή, την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...