Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στο Ηράκλειο, έμεινε άστεγο. Ευτυχώς σώθηκαν οι σημαντικές συλλογές του, όμως οι χώροι στους οποίους στεγαζόταν καταστράφηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας του που σημαίνει αδυναμία εργασίας για τους επιστήμονες και ερευνητές του Μουσείου, όπως και για τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές και στασιμότητα των ερευνητικών προγραμμάτων.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ζητά από την πολιτική ηγεσία και την ηγεσία του Πανεπιστημίου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το Μουσείο να επαναλειτουργήσει σύντομα.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Η καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στη Λεωφόρο Κνωσού έφερε μια νέα μέρα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Είναι ευτύχημα που σώθηκαν όλοι οι φοιτητές και δεν είχαμε κανέναν τραυματισμό.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται βαριά τραυματισμένο αφού πλέον καμία από τις εγκαταστάσεις του δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σώθηκαν όμως την τελευταία στιγμή οι πολύτιμες συλλογές του που αποτελούν και την καρδιά του: 2.500.000 εκατομμύρια δείγματα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο και από μέρη που δεν θα είναι πλέον επισκέψιμα για δεκάδες χρόνια (πχ. Συρία, Λιβύη). Μία αναντικατάστατη πολιτιστική παρακαταθήκη και κληρονομιά για την Ελλάδα αλλά και για όλον τον κόσμο. Οι συλλογές αυτές είναι αποτέλεσμα δουλειάς δεκάδων επιστημόνων κατά τα τελευταία 40 χρόνια.
Το ΜΦΙΚ μένει αυτήν την στιγμή άστεγο. Τριάντα επιστήμονες και ερευνητές και παραπάνω από δεκαπέντε προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και μεταδιδάκτορες που εκπονούσαν τις ερευνητικές τους εργασίες στο ΜΦΙΚ δεν έχουν πλέον χώρο για να στεγαστούν και να δουλέψουν. Επιπλέον τα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που εκπονούνται στο ΜΦΙΚ τέθηκαν σε πλήρη αδράνεια.
Περιμένουμε τις ανάλογες ενέργειες από την πολιτική ηγεσία και την ηγεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το ΜΦΙΚ ευχαριστεί όλους τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους εθελοντές και τις τοπικές αρχές που έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στη διάσωση των συλλογών του».