Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, φιλοξενεί τη συγκεκριμένη έκθεση ενώ το αντικείμενό της είναι η εξιστόρηση, τα βασικά σημεία αλλά και η εξέλιξη του κλάδου των Ελλήνων μηχανικών. Η έκθεση μπλέκει αριστοτεχνικά τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα με την παραδοσιακή αποτύπωση εκθεμάτων σε μορφή αφίσας, όπου μέσω αυτών ο επισκέπτης ταξιδεύει από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και το 1940 μέσα στην εξελικτική πορεία των Ελλήνων μηχανικών. Η έκθεση προβάλλει τα ζητήματα της ανάπτυξης του ύφους και της δομής των έργων, τις πηγές έμπνευσης και τις τάσεις που επικρατήσαν, ενώ επικεντρώνει και στο γενικότερο ρεύμα και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να θεσμοθετήσουν τις εργασίες τους, κόντρα στις ιδεοληψίες της εποχής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προβάλλονται μέσω ιστορικών ντοκουμέντων, όψεις από την επιστημονική εκπαίδευση, τη θεσμική συγκρότηση, καθώς και τις κορυφαίες στιγμές από την επαγγελματική σταδιοδρομία που πέτυχαν μέσω επιτευγμάτων της μηχανικής.
Ταυτόχρονα παρουσιάζονται κομβικά τεχνικά και βιομηχανικά έργα, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο δημόσιο ρόλο των Ελλήνων μηχανικών, είτε αυτός εκφράστηκε σε συζητήσεις σχετικά με τεχνικά και κοινωνικά θέματα, είτε με την πολιτική τους στράτευση. Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και αποτελεί κομμάτι της ομώνυμης έκθεσης που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Σ. Τζόκας: «Η ιστορία των Ελλήνων μηχανικών μέσα από κομβικά έργα»
Η έκθεση σε μεγάλο βαθμό στέκεται στις πρώτες προσπάθειες θεσμοθέτησης αλλά και συγκρότησης, των μηχανικών ενώ γίνεται και ενδελεχής αναφορά για τον τρόπο αλλά και τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν προς τον σκοπό αυτό κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, αλλά και πρωτύτερα.
Ο Σπύρος Τζόκας, ιστορικός τεχνολογίας και επιμελητής της συγκεκριμένης έκθεσης, δήλωσε σχετικά στα «Ρ.Ν.»: «Είναι μια έκθεση που την έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, βασίζεται σε ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια και είναι χρηματοδοτούμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Το βασικό αντικείμενο της έκθεσης είναι η ιστορία των Ελλήνων μηχανικών από το 1880 μέχρι το 1940, από τη θεσμική τους συγκρότηση μέχρι και τις διαδικασίες που ακλούθησαν για να συγκροτηθούν σε επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα εκθέτονται εκφάνσεις από διάφορα κομβικά έργα της ιστορίας, όπως για παράδειγμα η εισαγωγή του συστήματος ύδρευσης, άρδευσης στην Αθήνα, ζητήματα αντιπαραθέσεων μηχανικών, όπως για παράδειγμα η σύγκρουση μεταξύ των μηχανικών με πτυχίο με αυτούς που είχαν εμπειρική γνώση και θέματα πατέντων και ευρέσεων αναφορικά με την μηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να προσθέσω ότι η έκθεση σκιαγραφεί ζητήματα από διάφορους κλάδους των μηχανικών και καταγράφει τα σημαντικά σημεία της εξέλιξης των κλάδων και της βιομηχανικής ανάπτυξης».
Να σημειωθεί ότι την επιμέλεια της έκθεσης αναφορικά με την έρευνα, τα κείμενα και την τεκμηρίωση, έχει ο Σπύρος Τζόκας, τη γραφιστική επιμέλεια ο Μάρκος Ζουριδάκης
, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Χρήστος Χατζηιωσήφ, επίσης στην έκθεση συμμετέχουν σαν υπεύθυνοι ερευνητικών ενεργειών οι Χριστίνα Αγριαντώνη, Λήδα Παπαστεφανάκη και η Άννα Μαχαιρά.
, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Χρήστος Χατζηιωσήφ, επίσης στην έκθεση συμμετέχουν σαν υπεύθυνοι ερευνητικών ενεργειών οι Χριστίνα Αγριαντώνη, Λήδα Παπαστεφανάκη και η Άννα Μαχαιρά.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 το βράδυ.