Στις 28 Ιουλίου του 2011 και για τρείς ημέρες, η καταστροφή που υπέστη το νοτιοανατολικό τμήμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου από τον Πλατανέ έως την Αγία Γαλήνη, δεν μπορεί αποτυπωθεί σε χαρτί, παρά μόνο στο μυαλό όσων έζησαν εκείνο τον εφιάλτη!
Μια εγκληματική ενέργεια εμπρησμού της περιοχής και μια καταστροφή ανεπανόρθωτη, που μέχρι τώρα μένει ατιμώρητη!!
Η περιοχή στατιστικά είναι η πιο πυρόπληκτη στην Ελλάδα με συνεχείς πυρκαγιές τα τελευταία 20 χρόνια και έχει αρχίσει να μπαίνει στο στάδιο ερημοποίησης, πράγμα το οποίο διαπιστώνει ο καθένας που θα βρεθεί εκεί.
Η αδιαφορία της πολιτείας έχει προβληματίσει τους κατοίκους, που έχουν πάψει να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει αναστροφή της κατάστασης στην περιοχή.
Ο μεγάλος ελαιώνας της χοντρολιάς (θρούμπα) που κάλυπτε το κομμάτι από Ακούμια έως την Αγία Γαλήνη και τα Σαχτούρια, Μέλαμπες, έχει σχεδόν εξαφανιστεί, έγινε παρανάλωμα της φωτιάς και ό,τι απόμεινε βορρά στους άφρονες κερδοσκόπους και μαυραγορίτες της ξυλείας, που κανείς δεν ελέγχει και δεν εμποδίζει, αφήνοντάς τους ελεύθερους να καταστρέφουν ό,τι βρεθεί στο πέρασμά τους.
Η παραφροσύνη συνεχίζεται καθημερινά όσο δεν παρεμβαίνει κανείς, δημιουργώντας ένα σεληνιακό τοπίο στην περιοχή!
Τώρα που τελείωσαν τα καμένα ελαιόδεντρα για υλοτόμηση, σειρά πήρε ό,τι ζωντανό έχει απομείνει να θυμίζει το παλιό μεγάλο ελαιώνα της περιοχή μας.
Καθημερινά είναι τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας στην περιοχή, που διαπιστώνονται όμως μετά από καιρό, μιας και οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν από τα χωριά (ρήμαξαν αφού δεν υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης των κατοίκων σ’ αυτά)!!
Η παρέμβαση για την αποτροπή των παραπάνω, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των κατοίκων, από την συντεταγμένη πολιτεία μηδαμινή και αποσπασματική, δίνει τη δυνατότητα σ’ όσους θέλουν να αυθαιρετούν και να εγκληματούν, αποκομίζοντας αφορολόγητα κέρδη μια και η ξυλεία τείνει να γίνει το κύριο καύσιμο θέρμανσης πανελλαδικά. Τα ερωτήματα για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση απόδοσης ευθυνών ή όχι, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την περιοχή και δημιουργεί κλίμα αμφιβολίας και απαισιοδοξίας στους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους, ενώ δίνει τροφή σε όσους την επιβουλεύονται!!!
Το προανακριτικό έργο του εγκληματολογικού της Π.Υ. και σχηματιζόμενη δικογραφία για την πυρκαγιά από πέρυσι, βαλτώνει στα συρτάρια της δικαιοσύνης, που δεν μπορεί να κρατήσει ένα δικαστή στο Ρέθυμνο ούτε για ένα χρόνο, έτσι ώστε να υπάρξει σοβαρή και εμπεριστατωμένη διαδικασία αξιολόγησης του προανακριτικού υλικού και να προχωρήσει η ανακριτική διαδικασία, έτσι ώστε να καταλογιστούν οι ευθύνες, αν υπάρχουν και η υπόθεση να πάει στο ακροατήριο.
Οι κάτοικοι που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έδειξαν μια πρωτόγνωρη προθυμία, έτσι ώστε να συνδράμουν στη βοήθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης, νοιώθουν απογοητευμένοι και απροστάτευτοι, από την ολιγωρία των αρμόδιων αρχών στην υπόθεση αυτή, γνωρίζοντας ότι οι δικαστές θέλουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω, αφού η ίδια η πολιτεία δεν θέλει, ή μήπως δεν τους αφήνει;
Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τους κατοίκους της περιοχής, κάθε φορά περιμένουν τον επόμενο δικαστή- ανακριτή, που θα έλθει στο Ρέθυμνο για να δουν πως θα προχωρήσει η υπόθεση, συνεργαζόμενοι και ενημερώνοντας όποιον ενδιαφέρεται για το τι έχει συμβεί στην περιοχή.
Οι ντόπιοι εκπρόσωποι της κοινωνίας δεν ασχολούνται καν με το θέμα, είναι φαίνεται από αυτά που δεν επηρεάζουν την κρίση! Πέραν της εφήμερης δημοσιότητας, του χρόνου διάρκειας του γεγονότος και της εφήμερης δημοσιότητας που τους παρέχει κάνοντας δηλώσεις πάνω στο σκυλευμένο πτώμα της περιοχής.
Τα ερωτήματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αύριο, ειδικά δε τις περιόδους του θέρους που ζουν με τον εφιάλτη του εμπρηστή, που καραδοκεί πλέον ακόμα και για τις ίδιες τις κατοικίες τους!
Άραγε τι μέλει γενέσθαι για την πραγματικά πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου;
1) Θα αποδοθεί δικαιοσύνη;
2) Θα υπάρξει η βούληση και η δυνατότητα για προγραμματισμό και ανασύσταση της περιοχής;
3) Θα γίνει και η περιοχή αυτή ένα τεράστιος χώρος εγκατάστασης για ΑΠΕ (το Κέδρος έχει χωροθετημένα επτά αιολικά πάρκα) που ξεφυτρώνουν σιγά-σιγά σαν μανιτάρια στην περιοχή;
4) Μήπως και οι περσινές πυρκαγιές σε Λευκώγεια και Κεραμέ -Αγαλιανού -Αγία Παρασκευή -Τριόπετρα είναι συνέχεια των άλλων, εκτελώντας συντονισμένο σχέδιο για την περιοχή;
5) Οι αρμόδιες κρατικές αρχές έδειξαν ενδιαφέρον για το τι έγινε και σ’ αυτές τις περιπτώσεις; αφού όλοι υπαινίσσονται εμπρησμό!!!
6) Έχει απαγορευθεί τελικά η βόσκηση στις καμένες περιοχές και πως ελέγχεται; ( Στο Κέδρος δενδροφυτευμένη έκταση έχει καταστραφεί δύο φορές)!!! Κοπάδια είναι ελεύθερα στα καμένα αποψιλώνοντας ό,τι πάει να αναζωογονηθεί!!
7) Γιατί δεν κηρύχτηκε πυρόπληκτος ο Δήμος Αγίου Βασιλείου ούτε το 2011, αλλά ούτε το 2012; Ενώ ο Δήμος Βιάνου έχει ήδη κηρυχθεί, και ενώ θυμόμαστε όλοι τα τριχίλιαρα του 2007 και τι πανηγύρι είχε γίνει στην περιοχή μας!
Η δημοτική αρχή τι κάνει;
8) Το περίφημο πρόγραμμα Ο.Σ.Α.Π.Υ. του Δήμου που εξαγγέλθηκε για την περιοχή, άραγε γιατί δεν θα υλοποιηθεί όπως σχεδιάστηκε, αλλά γίνεται κόλλυβα και διασπάστηκε πέραν της χωρικής ενότητας και παρέμβασης που αφορούσε ;Υπάρχουν λόγοι που μεταφέρθηκαν τα χρήματα σ’ άλλα χωριά πέραν των αρχικά εξαγγελθέντων και με ποιά σκοπιμότητα και σχεδιασμό;
9) Ο περίφημος βιολογικός των Ακουμίων για τον οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή δαπάνησε εξακόσιες χιλιάδες ευρώ, έχει λεηλατηθεί και έχει καταντήσει περιφραγμένος; χώρος για πρόβατα. Γιατί δεν λειτουργεί δίνοντας τη δυνατότητα να καθαρίσει ο Ακουμιανός ποταμός από τα λύματα που καταλήγουν τελικά στη θάλασσα της περιοχής;
10) Αν δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν αποδίδονται ευθύνες σε όποιους ανήκουν, για ένα τέτοιο έργο για το πώς προγραμματίστηκε, εκτελέστηκε και τελικά χάθηκε στην ουσία για την περιοχή;
11) Η προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Πρέβελη, έχει ξανά αφεθεί στην τύχη της; Στο φοινικόδασος της Πρέβελη ποιος είναι αρμόδιος για τη διαχείριση και έλεγχο; Η μήπως η ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. έχει αναλάβει ρόλο και κανείς δεν το γνωρίζει;
12) Η προσφορά της εταιρείας Creta Farm για τη δημιουργία βοτανικού κήπου με αρωματικά φυτά της περιοχής γιατί δεν αξιοποιήθηκε; Μήπως δεν χρειαζόμαστε τέτοιες δράσεις στην περιοχή μας;
Τα παραπάνω είναι λίγα από τα πάμπολλα ερωτήματα για την πολιτεία, τους πολιτικούς και όλους τους σκεπτόμενους πολίτες που θα πρέπει σύντομα ν’ αναλάβουν δράση, γιατί ο χρόνος για την περιοχή μετρά αντίστροφα εδώ και πολύ καιρό!!!!
Η σιωπή εδώ δεν είναι χρυσός, αλλά συνενοχή!! και κάλυψη των ενόχων και όλων όσοι αδρανούν και έχουν την ευθύνη για την περιοχή!!