Νέα σενάρια για την απαγωγή Λεμπιδάκη με υπονοούμενα ότι ο ίδιος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα αλλά δεν μιλάει, αιχμές για εμπλοκή υψηλά ιστάμενων προσώπων που κάποιοι τα καλύπτουν και τα προστατεύουν, εκβιασμοί, αντιφάσεις, εκνευρισμός αλλά και αρκετές επιπλήξεις και εκρήξεις από την πρόεδρο και την εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, συνέθεσαν το κλίμα της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, κατά την έναρξη των απολογιών των κατηγορουμένων.
Ο πρώτος βασικός κατηγορούμενος που απολογήθηκε είναι ο 44χρονος Ρεθεμνιώτης ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων, σε χώρο του οποίου κρατήθηκε το τελευταίο διάστημα ομηρείας του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Η απολογία του διήρκησε 2,5 ώρες με την πρόεδρο της έδρας αλλά και την εισαγγελέα να του ζητούν με επιμονή να πει την αλήθεια και να αποκαλύψει πρόσωπα και πράγματα, επισημαίνοντας του ότι η συγγνώμη που ζήτησε από τον επιχειρηματία δεν έχει καμία αξία όσο δεν λέει την αλήθεια.
Δεύτερος απολογήθηκε ένας 40χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία του ιδιοκτήτη μάντρας και ο οποίος έχει αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση κάτι που έκανε και χθες. Το δικαστήριο προσπάθησε να διερευνήσει και να καταλήξει στον ρόλο που είχε στην απαγωγή.
Τρίτος απολογήθηκε ο τελευταίος 40χρονος φύλακας του Λεμπιδάκη, στη σοφίτα της μάντρας, τον οποίο έφεραν από τη Θεσσαλονίκη οι απαγωγείς με την υπόσχεση ότι θα του δώσουν αμοιβή 100.000 ευρώ.
Παρών στο δικαστήριο ήταν και χθες ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, που παρακολουθούσε τις απολογίες των κατηγορουμένων ανέκφραστος. Δεν άφησε σε κανέναν να καταλάβει αν ενοχλήθηκε ή όχι, όταν ο ιδιοκτήτης της μάντρας ανέφερε ότι γνωρίζει αλλά δεν μιλάει.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 23 Ιανουαρίου με την απολογία άλλων κατηγορουμένων.
«Φοβάμαι αυτόν που δίνει τις εντολές και αυτούς που τον καλύπτουν»
Εκβιασμό από άτομο, γνωστό του από παλιά, επικαλέστηκε ο ιδιοκτήτης της μάντρας, προκειμένου να αιτιολογήσει-δικαιολογήσει την εμπλοκή του στην απαγωγή. Όπως είχε αναφέρει και στην απολογία του στην ανακρίτρια: «Στις 10 Αυγούστου 2017, στις 12 το μεσημέρι, ήρθε και με βρήκε κάποιος γνωστός μου από παλιά και έναντι κάποιας υπόθεσης που με κρατούσε στο χέρι μου είπε ότι χρειάζεται να του διαθέσω χώρο για να μείνει κάποιος άνθρωπος χωρίς να μου πει ποιος. Δεν μπορώ να αναφερθώ στον διάλογο που είχαμε σχετικά με την παλιά υπόθεση, αλλά μου είπε πως θα μου έδινε στα χέρια τα στοιχεία που είχε για μένα. Μου ανέφερε ότι το απόγευμα θα ερχόταν ένα πρόσωπο για να μου δώσει περισσότερες πληροφορίες χωρίς να μου πει πως πρόκειται για τον Λεμπιδάκη» ανέφερε προσθέτοντας ότι: «Στις 8 το βράδυ της ίδιας μέρας ήρθε ο 46χρονος ξυλουργός που τον γνώριζα χρόνια και είχαμε και σχέσεις από τον ΣΑΟΡ, όπου ήταν αντιπρόεδρος. Δεν ξέρω αν ήταν αυτό το πρόσωπο που εννοούσε αυτός που ήρθε να με εκβιάσει κι αν ήταν συνεννοημένος με κάποιους άλλους. Αυτός μου εξήγησε περί τίνος πρόκειται. Μου είπε ότι τον χώρο τον χρειάζονται για να μείνει λίγες μέρες ο Λεμπιδάκης κι ότι αν δεν τον έφερναν και δεν δινόταν αυτή η λύση θα είχε άσχημο τέλος. Εγώ ζήτησα 2 μέρες να το σκεφτώ. Μου απάντησε πως δεν γίνεται αυτό. Μετά από δυο ώρες τον έφεραν».
Ερωτώμενος σχετικά απάντησε πως μεταφέρθηκε στον χώρο της μάντρας με ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν 4 επιβάτες. Τους δυο, είπε, δεν τους είδε ποτέ. Οι άλλοι δυο επιβάτες ήταν ο Λεμπιδάκης και ένας άντρας με το όνομα Κώστας και Στέλιος. Ο τελευταίος ήταν το άτομο που είχε χρέη φρούρησης του επιχειρηματία.
Λίγα λεπτά μετά έφτασαν στο γραφείο του στη μάντρα ο 46χρονος αντιπρόεδρος του ΣΑΟΡ μαζί με τον 46χρονο επίσης κατηγορούμενο, αγρότη από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια. Μαζί με τον πρώτο, ανέφερε ο κατηγορούμενος, μετέφεραν ένα στρώμα στη σοφίτα, ενώ έκλεισαν και τα παράθυρα με εφημερίδες και χαρτόκουτα.
Ο κατηγορούμενος αντιπρόεδρος του ΣΑΟΡ, είπε, έφυγε κείνο το βράδυ και δεν τήρησε την υπόσχεση του να πάρει από τη σοφίτα τον Λεμπιδάκη σε λίγες μέρες, όπως του είχε αναφέρει. Έτσι βρέθηκε μπλεγμένος σε μια υπόθεση που δεν ήθελε, κατόπιν πίεσης και εκβιασμού. Τη σχέση που μπορεί να έχει ο άνθρωπος που τον εκβίαζε με τον αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ δεν την ξέρει, όπως είπε, όταν ερωτήθηκε.
Ερωτώμενος για τον ρόλο του αντιπροέδρου του ΣΑΟΡ στην απαγωγή απάντησε πως όπως ο ίδιος του είχε αποκαλύψει ήταν από την αρχή μέσα και πως τον έβαλε ο 46χρονος αγρότης από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια.
Επίμονα η έδρα του δικαστηρίου ζήτησε από τον ιδιοκτήτη της μάντρας να κατονομάσει αυτόν που ισχυρίζεται ότι τον εκβίασε, προκειμένου να παραχωρήσει τη σοφίτα για να μείνει ο όμηρος επιχειρηματίας.
– Γιατί δεν κατονομάζετε αυτόν που λέτε ότι σας εκβίασε και σας έβαλε στην υπόθεση; Δεν το καταλαβαίνω. Γενικώς και αορίστως λέτε συγγνώμη. Λέτε ότι φοβάστε. Άρα αυτός ο άνθρωπος είναι κακοποιός, είναι επικίνδυνος. Εάν αποκαλύψετε ποιος είναι ακυρώνετε τη δυνατότητα του να σας βλάψει. Το όνομα του από τα ΜΜΕ θα πάρει πανελλήνια διάσταση δεν θα μπορέσει να σας κάνει τίποτα. Θα πάει και φυλακή αρκετά χρόνια. Θα είστε ασφαλής.
Πως είναι δυνατόν σε μια δημόσια διαδικασία, μέσα στο δικαστήριο, να λέτε ότι φοβάστε; Έχει να κάνει με κάποια παλιά δική σας αξιόποινη πράξη ο εκβιασμός; Αν δεν το πείτε, αν δεν αποκαλύψετε ποιος είναι, σημαίνει πως δεν έχετε μετανιώσει καθόλου και αντίθετα προστατεύετε τους αρχηγούς αυτής της υπόθεσης. Πείτε μας, ποιος είναι;
Λέτε και αντιφατικά πράγματα. Επικαλείστε ότι τον φοβάστε, αλλά πριν λίγο μας είπατε πως ξαναήρθε τον Αύγουστο για να πάρει τον Λεμπιδάκη κι εσείς του είπατε πως δεν είναι πια στη σοφίτα γιατί τον έχουν πάρει, ότι δηλαδή τον κοροϊδέψατε. Πως κοροϊδεύετε έτσι εύκολα κάποιον που τον φοβάστε και που θα μπορούσε να ανέβει στη σοφίτα να δει αν είναι εκεί ο Λεμπιδάκης;
Λέτε αστεία πράγματα στο δικαστήριο. Δεν τρώμε κουτόχορτο εδώ. Πείτε μας την αλήθεια. Βοηθήστε και τον εαυτό σας. Δικαίωμα σας η σιωπή. Θα μας πείτε τι φοβάστε;
Απ. « Μου λέτε ότι θα είμαι ασφαλής. Δεν γίνεται να πω ποιος είναι. Φοβάμαι αυτόν που δίνει τις εντολές και αυτούς που τον καλύπτουν. Έχετε αναρωτηθεί ποιους φοβάται ο Λεμπιδάκης; Δεν φοβάται τους απαγωγείς».
– Γι’ αυτό δεν μας είπε εδώ ποιους αναγνώρισε;
– «Μάλλον, πολύ πιθανόν»
– Ποια θα ήταν η αμοιβή σας για τη φιλοξενία και παραχώρηση της σοφίτας;
«Θα έπαιρνα τα στοιχεία που με αφορούσαν και τα οποία είχε αυτός που με εκβίασε. Τα πήρα στις 17/8/2017.
– Τι στοιχεία ήταν αυτά;
– «Δεν μπορώ να σας πω»
– Άρα αφού τα καταστρέψατε, τί φοβάστε;
– «Ένα μόνο μέρος του βάρους που είχα μου ‘φυγε. Τώρα που είμαι στη φυλακή νομίζω ότι κλείνει αυτός ο κύκλος».
– Τον εκβιαστή τον γνωρίζει ο 46χρονος ξυλουργός; (αντιπρόεδρος ΣΑΟΡ)
– «Δεν ξέρω, ρωτήστε τον ίδιο. Πιθανόν να γνωρίζονται.
– Λέτε ότι κατόπιν πίεσης δεχτήκατε να παραχωρήσετε τη σοφίτα για λίγες μέρες. Έμεινε όμως μέχρι τέλους εκεί ο κ. Λεμπιδάκης. Δεν σκεφτήκατε, δεν ξέρατε την παράνομη πράξη στην οποία συμμετείχατε;
«Ήξερα ναι. Από τη στιγμή που δεν τήρησαν την υπόσχεση ότι θα τον πάρουν σε λίγες μέρες, ήξερα τις συνέπειες».
«Ο κ. Λεμπιδάκης ξέρει αλλά δεν μιλάει»
Την αντίδραση της εισαγγελέως προκάλεσε η αναφορά του κατηγορούμενου για τον κ. Λεμπιδάκη, όταν άφησε να εννοηθεί ότι ξέρει πράγματα και δεν μιλάει αλλά ακόμα και ότι αν ήθελε όταν εκρατείτο στη σοφίτα θα μπορούσε να αντιδράσει και δεν το έκανε.
«Ο κ. Λεμπιδάκης αν ήθελε να αντιδράσει, να φωνάξει, θα τον άκουγαν. Θα τον άκουγαν το προσωπικό της επιχείρησης μου και οι πελάτες μου».
– Μα τι λέτε; Ο φύλακας θα τον άφηνε να αντιδράσει;
«Ο κ. Μιχάλης άκουγε και έβλεπε πρόσωπα. Αλλά δεν μιλάει. Δεν σας λέει τίποτα αυτό;»
– Αφήστε τον κ. Λεμπιδάκη. Εσείς είστε ο κατηγορούμενος. Αλλά κι αυτός θα μπορούσε να είχε διαφορετική στάση κατά την κατάθεση του.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πως συμμετείχα σ’ όλο αυτό»
«Δεν μπορώ να καταλάβω πως βρέθηκα μπλεγμένος στην υπόθεση από τη μια στιγμή στην άλλη», ανέφερε ο κατηγορούμενος.
Στις επίμονες ερωτήσεις τόσο της προέδρου του δικαστηρίου, όσο και της εισαγγελέως, ποιο είναι το πρόσωπο που τον εκβίασε και τι είναι εκείνο με το οποίο τον κρατούσε στο χέρι, ο κατηγορούμενος επαναλάμβανε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει γιατί φοβάται.
«Δεν μπορώ να σας πω. Δεν γίνεται. Είναι πολύ δύσκολο. Φοβάμαι. Όσο δεν μιλάω νιώθω ασφάλεια», έλεγε και ξανάλεγε παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα και παράλληλα λέγοντας ότι δεν μπορούσε καν να δει τον Μιχάλη Λεμπιδάκη σε ένα στρώμα δεμένο και φυλακισμένο. Ανέφερε επίσης ότι όπως κατάλαβε ο 46χρονος ξυλουργός ήθελε να βοηθήσει τον όμηρο όπως το ήθελε και ο ίδιος.
– Πως ήταν ο κ. Λεμπιδάκης όταν τον έφεραν;
«Φορούσε ένα λευκό φανελάκι και ένα σορτσάκι. Ήταν πεσμένος ψυχολογικά όπως τον κατάλαβα. Πριν τον ανεβάσουν στη σοφίτα τον βοήθησα κι έκανε μπάνιο. Οι συγκατηγορούμενοι μου, ο 46χρονος ξυλουργός και ο 46χρονος από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια, έφυγαν κι έμεινε με τον Λεμπιδάκη ο Κώστας ως φύλακας. Το επόμενο πρωί ο Κώστας μου έδωσε παραγγελία για να ψωνίσω τρόφιμα και να φέρω κάποιες χαρτόκουτες».
– Τι να τις κάνετε τις χαρτόκουτες;
– «Για να καλύψει τα παράθυρα της σοφίτας. Χρησιμοποιήσαμε μια κούτα που υπήρχε ήδη στο σπίτι και τις άλλες που έφερα μετά την άλλη μέρα»
– Ήταν δεμένος ο Λεμπιδάκης στο δωμάτιο;
– «Απ’ όσο ξέρω ναι, ήταν δεμένος. Δεν τον είδα ποτέ, δεν μπορούσα ν’ αντικρύσω αυτή την εικόνα».
– Γιατί δέχτηκες αυτή την κατάσταση, γιατί διέθεσες τον χώρο σου;
– «Κατόπιν μεγάλης πίεσης όπως σας είπα»
– Έτσι μπορούμε εύκολα να δικαιολογήσουμε όλα τα εγκλήματα.
– Τι υποχρέωση είχατε εσείς να ψωνίζετε τρόφιμα; «Τι να έκανα; Να μην είχε φαγητό;»
– Τι γνωριμία είχατε με τον αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ;
– «Τον γνωρίζω πολλά χρόνια και μέσω του ΣΑΟΡ αποκτήσαμε περισσότερες σχέσεις».
– Ερχόταν στον χώρο;
– «Ήρθε την επόμενη μέρα και μίλησε με τον Λεμπιδάκη, δεν ξέρω τι του είπε»
– Δεν μπορούσατε να πάτε στην Αστυνομία;
– «Δεν γινόταν. Εκβιαζόμουν»
-Δεν γίνεται να σας πιστέψουμε. Όσο δεν λέτε ποιος και γιατί σας εκβίαζε δεν γίνεστε πιστευτός.
– Εσείς μιλούσατε με τον κ. Λεμπιδάκη;
– «Μόνο απ’ έξω από την πόρτα. Δεν μπήκα ποτέ στο δωμάτιο. Από την πόρτα του έδινα χωρίς να με βλέπει, βιβλία και εφημερίδες»
– Πόσοι ήταν οι φύλακες στον χώρο σας όσο διάστημα έμεινε εκεί ο κ. Λεμπιδάκης;
– «Δυο. Έως τις 17 Σεπτεμβρίου ήταν ο Κώστας ή Στέλιος και μετά ο Θεσσαλονικιός»
– Πως ήταν ο Κώστας-Στέλιος;
– «Περίπου 35 ετών. Μου φάνηκε και σπουδασμένος από τις κουβέντες που κάναμε. Είχε μια προφορά κανονική, αλλά ίσως και να μην ήταν Κρητικός».
– Τι συζητούσατε με τον κ. Λεμπιδάκη;
– «Κουβεντιάζαμε διάφορα. Του είπα ότι εγώ αναγκάστηκα να παραχωρήσω τη σοφίτα. Του είπα τον λόγο που με έκανε να το δεχτώ κι ότι αν δεν το έκανα θα έβγαιναν στην επιφάνεια πράγματα που δεν μαζεύονται. Του ανέφερα όμως ότι θα προσπαθήσω να βρω μια λύση για να φύγει».
– Δεν τον βοηθήσατε όμως να ελευθερωθεί, να πάει στο σπίτι του.
– «Σκέφτηκα μήπως να ερχόταν η αστυνομία για άλλο λόγο δήθεν να κάνει έρευνα και να τον βρει. Μίλησα και μ’ έναν νομικό σύμβουλο που είχα, ένα δικό μου άνθρωπο, δικηγόρο, μου είπε να πάρω την Αστυνομία. Δεν μου βρήκε λύση».
– Αυτό το λέτε πρώτη φορά. Είπατε σε δικηγόρο πως ο απαχθείς Λεμπιδάκης κρατείται στο σπίτι σας κι εκείνος δεν πήγε στην Αστυνομία;
– «Σας είπα, ήταν ένας δικός μου άνθρωπος».
– Ο κ. Λεμπιδάκης τι σας είπε για τα προηγούμενα κρησφύγετα που τον κρατούσαν;
– «Με ρώτησε αν έγινε αρπαγή στην αρπαγή. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε».
– Δεν σας είπε από που τον έφεραν;
– «Όχι, υπέθεσα ότι τον έφεραν από τα Σφακιά επειδή είχε ακουστεί πως εκεί τον έκρυβαν».
– Ο 61χρονος κατηγορούμενος μεσίτης πότε ήρθε στον χώρο, πως γνωρίζεστε και τι ήρθε να κάνει;
– «Στις 17 Αυγούστου ήρθε πρώτη φορά. Γνωριζόμαστε από παλιά. Δεν ήξερα ότι ήταν κι αυτός μπλεγμένος. Ήρθε να βοηθήσει. Ήρθε ν’ αναλάβει να στέλνει μηνύματα στην οικογένεια Λεμπιδάκη. Ήρθε 3-4 φορές και μίλησε με τον Λεμπιδάκη. Τον τράβηξε και βίντεο μια ή δυο φορές» .
– Υπάρχει όμως και μια κλήση σας καταγεγραμμένη προς το τηλέφωνο οικογενειακού φίλου του κ. Λεμπιδάκη.
– «Μου είχε πει ο κ. Μιχάλης για έναν φίλο του Βασιλάκη στο Ηράκλειο. Πήρα τηλέφωνο στην επιχείρηση του μια φορά να δω αν μπορώ να μιλήσω μαζί του. Ήταν όμως η γραμματέας του και μου είπε ότι μπορώ να τον δω μόνο μέσω δικηγόρου»
– Τι τον θέλατε; Τι θα του λέγατε;
– «Είχα σκοπό να κλείσω ραντεβού μαζί του να του πω για τον κ. Μιχάλη».
Έντονα επέπληξε τον κατηγορούμενο η πρόεδρος όταν επιχείρησε να του κάνει μια ερώτηση σχετικά με ένα όχημα, το οποίο ενεπλάκη στην απαγωγή και δεν βρέθηκε ποτέ. Στις πρώτες λέξεις της ερώτησης εκείνος την πρόλαβε λέγοντας: «Όχι, δεν το έκανα εγώ αυτό το τζιπάκι σκραπ» είπε…«Τι να πω…είστε απίστευτος», είπε με νόημα η εισαγγελέας.
Ερωτώμενος από την έδρα για ποιο λόγο σε σημειώσεις που βρέθηκαν στο γραφείο του υπήρχαν τα ονόματα του Δ.Σ. της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής τράπεζας και πρώτο-πρώτο το όνομα του Γιάννη Λεμπιδάκη, ανέφερε ότι βρήκε τα ονόματα από το ιντερνέτ και επειδή είχε οφειλές στην τράπεζα είχε κάνει μια κουβέντα με στενό συγγενικό του πρόσωπο, μήπως να πάνε να τον βρουν για να τους κάνει διακανονισμό.
Μεγάλη προσπάθεια να αθωώσει τον υπάλληλο του
Ερωτώμενος ο κατηγορούμενος για τον 40χρονο συγκατηγορούμενο του, τι σχέση είχαν, ανέφερε ότι τον είχε υπάλληλο από το 2003-4, πρώτα σαν πωλητή στην μάντρα αυτοκινήτων και την περίοδο 2009-10, όταν άρχισε η εταιρεία του να έχει οικονομικά προβλήματα, υποχρεώθηκε να τον σταματήσει και τον φώναζε όποτε τον χρειαζόταν. Στα τέλη του 2016, όπως είπε, τον ξαναπήρε για δουλειά όχι στη μάντρα αλλά στο λατομείο που έχει η εταιρεία, έξω από τους Αρμένους.
Τον Φεβρουάριο περίπου του 2017, πρόσθεσε, χώρισε με τη σύντροφο του κι έμεινε χωρίς σπίτι, οπότε του ζήτησε να μείνει στο σπίτι στη μάντρα και να φέρει και τα πράγματα του, γιατί δεν είχε τι να τα κάνει μέχρι να βρει σπίτι να νοικιάσει, έτσι του παραχώρησε το σπίτι.
Στις 10 Αυγούστου, όταν πήγε ο εκβιαστής και του ζήτησε τον χώρο, τότε είπε στον εργαζόμενο του ότι πρέπει να φύγει για λίγες μέρες και όντως έφυγε μέσα σε λίγες ώρες αφήνοντας αρκετά πράγματα του. Ως στέγη του είπε να πάει να μείνει σε κτίσμα που υπάρχει στον χώρο του λατομείου στους Αρμένους, όπως και έκανε.
Ερωτώμενος ο κατηγορούμενος από την εισαγγελέα για sms που του έστελνε επανειλημμένα ο κατηγορούμενος υπάλληλος του και μέσω των οποίων του ζητούσε να του πηγαίνει τσιγάρα, καφέ, αυγά κλπ. του επεσήμανε πως είναι δυνατόν ο υπάλληλος του να του ζητάει να τον τροφοδοτεί με πράγματα λες και ήταν έγκλειστος. Απάντησε πως λόγω της πολύχρονης συνεργασίας τους είχε την άνεση αυτή.
Σχετικά με αποτύπωμα του κατηγορούμενου υπαλλήλου της μάντρας, που βρέθηκε σε μονωτική ταινία που υπήρχε στα παράθυρα της σοφίτας, ο κατηγορούμενος το δικαιολόγησε λέγοντας ότι ο συγκατηγορούμενος του όταν έφυγε από τον χώρο άφησε πίσω κάποιες μονωτικές ταινίες, όπως είχε αφήσει και μια χαρτόκουτα.
Αποτύπωμα του κατηγορούμενου υπαλλήλου όμως είχε βρεθεί και σε μια επιστολή που είχε σταλεί στην οικογένεια Λεμπιδάκη. Ερωτώμενος γι’ αυτό, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως είχε αφήσει ο υπάλληλος του και κόλες Α4 όταν έφυγε. Η απάντηση δεν κάλυψε βέβαια την εισαγγελέα, η οποία παρατήρησε πως είναι αδύνατον οι απαγωγείς που ήταν τόσο προσεκτικοί να χρησιμοποιούσαν μεταχειρισμένο χαρτί.
Τέλος, αναφερόμενος στην αθωότητα του παραπάνω συγκατηγορούμενου του, είπε: «Είναι μια τραγική σύμπτωση η εμπλοκή του στην υπόθεση της απαγωγής, δεν έχει καμία σχέση».
Η επαναχρησιμοποιημένη κολλητική ταινία και το αποτύπωμα στα «Ρ.Ν.»
Εκνευρισμένος και με ύφος που δεν αρμόζει σε δικαστήριο απολογήθηκε ο 40χρονος υπάλληλος του ιδιοκτήτη της μάντρας. Επανειλημμένα δέχτηκε την επίπληξη της προέδρου για το ύφος του και κείνος το δικαιολόγησε λέγοντας:
«Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση αλλά να καταλάβετε κι εσείς πως κατηγορούμαι άδικα. Δεν έχω κάνει τίποτα. Ποτέ δεν απασχόλησα τις αρχές. Είμαι στη φυλακή 1,5 χρόνο άδικα, έχω ξεφτιλιστεί στο πανελλήνιο. Ποιο είναι το λάθος μου; Ότι έμενα σε σπίτι του εργοδότη μου όταν χρειάστηκε και έφυγα όταν μου είπε πως θα μείνει κάποιος άλλος, χωρίς να μου πει ποιος και φεύγοντας δεν καθάρισα με επιμέλεια τον χώρο και έτσι βρέθηκε το αποτύπωμα μου; Και τώρα να πάτε θα βρείτε 100 αποτυπώματα. Εκεί έμενα» είπε.
Ζητώντας του η πρόεδρος να αιτιολογήσει το αποτύπωμα που βρέθηκε σε κολλητική ταινία με την οποία είχε στερεωθεί χαρτόκουτο στο παράθυρο της σοφίτας, ανέφερε πως είχε αφήσει σε μια κούτα αρκετές τέτοιες ταινίες όπως και άλλα πράγματα.
– Μα το αποτύπωμα σας βρέθηκε στο εσωτερικό της ταινίας. Που σημαίνει ότι την ταινία την είχατε εσείς ανοίξει και πιάσει από το εσωτερικό, του είπε η πρόεδρος και ο κατηγορούμενος απάντησε ότι ίσως ήταν ταινία που επαναχρησιμοποιήθηκε.
Αποτύπωμα του όμως βρέθηκε και σε επιστολόχαρτο, το οποίο είχε σταλεί από τον κ. Λεμπιδάκη, μέσα σε ζελατίνα, στην οικογένεια του.
– «Είχαμε κοινή χαρτική ύλη με τον εργοδότη μου κι όταν έφυγα έμεινε εκεί. Επόμενο να υπάρχουν στις Α4 αποτυπώματα μου».
– Μα τι λέτε τώρα; Θα έδιναν οι τόσο καλά οργανωμένοι απαγωγείς στον Λεμπιδάκη μεταχειρισμένο χαρτί; Πρόσεχαν πολύ, φορούσαν γάντια….είπε η πρόεδρος, προσθέτοντας: Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που λέτε. Με περνάτε ηλίθια;.
Ερωτήθηκε όμως ο κατηγορούμενος και για ακόμα ένα αποτύπωμα που βρέθηκε στη σοφίτα, πάνω σε μια εφημερίδα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», φύλλο της 8/9/2017, ημερομηνία δηλαδή μεταγενέστερη της αναχωρήσεως του από το σπίτι της μάντρας, που όπως είπε διέμενε μέχρι τις 10 Αυγούστου.
«Πως εξηγείτε το αποτύπωμα στην εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα», ενώ εσείς δεν μένατε πλέον εκεί, αλλά στον χώρο του λατομείου στους Αρμένους;» ρώτησε η εισαγγελέας.
– «Πήγαινα κάθε μέρα στην εταιρεία στις 6 το πρωί. Εκεί βρισκόταν η εφημερίδα και τη διάβαζα»
– Τι κάνατε κάθε πρωί και φεύγατε από το λατομείο για να πηγαίνετε στη μάντρα; Κι αφού πηγαίνατε και το πρωί και το μεσημέρι, γιατί τότε στέλνατε μηνύματα στον εργοδότη σας να σας φέρνει εκείνος τσιγάρα και άλλα πράγματα και δεν τ’ αγοράζατε μόνος σας κατά τη διαδρομή;
– Απ. Δούλευα πολλά χρόνια στον εργοδότη μου. Είχα οικειότητα μαζί του.
«Μου έταξαν ότι θα μου πλήρωναν τα χρέη μου»
Ο 40χρονος κατηγορούμενος, που ήταν ο τελευταίος φρουρός του Λεμπιδάκη, και στις 2 Οκτωβρίου 2017 συνελήφθη μέσα στο κρησφύγετο στη Γέφυρα της Ζουρίδας, στην απολογία του είπε σχεδόν ότι είχε αναφέρει και στην ανακρίτρια.
Όπως είπε, με τον 46χρονο τότε αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ γνωριζόταν πολλά χρόνια, τον είχε φιλοξενήσει κάποιες φορές στο Ρέθυμνο μαζί με την οικογένεια του, η γνωριμία έγινε μέσω της συζύγου του με την οποία πήγαιναν σχολείο στη Θεσσαλονίκη. Ο Ρεθεμνιώτης επανειλημμένα τον πήρε τηλέφωνο ζητώντας του να έρθει στο Ρέθυμνο για μια δουλειά, εκείνος όπως είπε αρνιόταν. Μέχρι που πήγε ξαφνικά στη Θεσσαλονίκη και τον βρήκε επιμένοντας να έρθει Κρήτη. Μου είπε ότι κρατάνε ένα άνθρωπο και ήθελε να τον βοηθήσουν να πάει γρήγορα στο σπίτι του. Ήξερε τα οικονομικά μου προβλήματα, θα με πλήρωνε αλλά και πάλι δεν απάντησα θετικά. Έφυγε και μετά από 203 μέρες μου έστειλε ο ιδιοκτήτης της μάντρας τα εισιτήρια μου. Άφησα την έγκυο γυναίκα μου και ήρθα λέγοντας της ψέματα.
Σε ότι αφορά την οικονομική συμφωνία που έκανε, αν και στην ανακρίτρια είχε αναφέρει ότι θα του έδιναν 100.000 ευρώ, χθες είπε ότι η συμφωνία ήταν να του πληρώσει ο αντιπρόεδρος του ΣΑΟΡ τα χρέη του που ήταν 70-75 χιλιάδες ευρώ.
Ερωτηθείς εάν το διάστημα που είχε τη φύλαξη Λεμπιδάκη πήρε χρήματα, απάντησε ότι δυο φορές ο ιδιοκτήτης της μάντρας έστειλε στη σύζυγο του χρήματα, τη μια 300 ευρώ και την άλλη 200 ευρώ.
Σε ερώτηση γιατί τον επέλεξε για την απαγωγή, γιατί του εμπιστεύθηκε μια τόσο σοβαρή εγκληματική ενέργεια κι αν και στο παρελθόν είχε κάποιου τέτοιου είδους συνεργασία μαζί του, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν είχε ποτέ τέτοιες συναλλαγές μαζί του και ότι τον επέλεξε επειδή στο Ρέθυμνο δεν τον γνώριζε κανείς.
Ο κατηγορούμενος ολοκληρώνοντας την απολογία του είπε: «Ζητώ ένα μεγάλο συγγνώμη από τον κ. Λεμπιδάκη και από την οικογένεια του».