Μια μεγάλη «πληγή» στο κέντρο της πόλης, αποτέλεσμα της πολυετούς συγκέντρωσης λυμάτων στο ρέμα Καμαράκι, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, αποκαταστάθηκε. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου (ΔΕΥΑΡ) προχώρησε στον διαχωρισμό των δικτύων στο ρέμα Καμαράκι, από το ύψος της οδού Μοάτσου έως τον παλιό ΟΑΕΔ, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν παντορροϊκό (λύματα και όμβρια μαζί) και πλέον μετατράπηκε σε χωριστικό, γεγονός που σημαίνει ότι θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της μόλυνσης, των δυσάρεστων οσμών, των κουνουπιών και των άλλων προβλημάτων που «πνίγουν» τους κατοίκους.
Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΡ, στο νέο δίκτυο συνδέθηκαν οι πολυκατοικίες και τα ακίνητα της γύρω περιοχής, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει μονάχα η σύνδεση των παρακείμενων πολυκατοικιών στην οδό Μαρκέλλου και πλησίον του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, κάτι που θα υλοποιηθεί με συμπληρωματικά έργα.
Το έργο υλοποιήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες και χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΡ. Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Άγγελος Μαλάς, εξέφρασε στα «Ρ.Ν.» την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο θα «ανακουφίσει» την περιοχή του Μασταμπά και θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους.
Ο μηχανικός της ΔΕΥΑΡ, Δημήτρης Πριναράκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας έκανε αναδρομή στο αντιπλημμυρικό έργο που ξεκίνησε στην πόλη πριν από χρόνια και κατέληξε στη σημασία του έργου που υλοποιήθηκε σήμερα στο ρέμα Καμαράκι.
Ειδικότερα, ο κ. Πριναράκης ανέφερε τα εξής: «Επί της οδού Δημοκρατίας κατέβαινε το ρέμα Καμαράκι, το οποίο διέσχιζε κάθετα την οδό Μοάτσου και εκτονωνόταν μέσω της οδού Βάρδα Καλλέργη, στην παραλία. Με το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που έγινε πριν από 15 χρόνια περίπου, κάναμε εκτροπή του χειμάρρου Καμαράκι δια μέσου της Μοάτσου, από την Κουμουνδούρου το δίκτυο έφτασε στην οδό Κριάρη, κι από εκεί ενώθηκαν τα δυο ρέματα Καμαράκι και Κριάρη, τα οποία έφτασαν στην περιοχή του γηπέδου Σοχώρας, όπου δημιουργήθηκε η έξοδος των δυο ρεμάτων.
Παράλληλα δε, τοποθετήθηκε ο δεύτερος κεντρικός αποχετευτικός αγωγός του συστήματος αποχέτευσης λυμάτων της πόλης μας.
Σε εκκρεμότητα, λοιπόν, είχε μείνει το τμήμα του ρέματος Καμαράκι από την οδό Μοάτσου μέχρι τον παλιό ΟΑΕΔ. Αυτό το τμήμα εξακολουθούσε μέχρι πριν από περίπου ένα μήνα να είναι παντορροϊκό δίκτυο, δηλαδή λύματα και όμβρια μαζί. Πλέον, έγινε διαχωρισμός των δικτύων και τοποθετήθηκαν δυο αγωγοί φ200 στον πυθμένα του κλειστού ρέματος, όπου δόθηκε η δυνατότητα μέσω του αναπτύγματος του δικτύου, μήκους 800 μέτρων περίπου, να συνδεθούν στο δίκτυο τα λύματα των πολυκατοικιών και των ακινήτων της περιοχής.
Έτσι, καταστήσαμε αυτό το τμήμα του ρέματος χωριστικό. Τέρμα οι οσμές, οι μολύνσεις, τα κουνούπια και όλα τα προβλήματα που υπήρχαν.
Επιπλέον, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω και κάναμε μυοκτονία για να εξολοθρεύσουμε τον μεγάλο πληθυσμό αρουραίων που είχε δημιουργηθεί. Έκλεισε μια μεγάλη πληγή στο κέντρο της πόλης».
Νέα δίκτυα στην περιοχή του Μασταμπά
Παράλληλα με τα έργα ανάπλασης που υλοποιούνται στην περιοχή του Μασταμπά, κυρίως στους δρόμους που περικλείουν το Παλαιοντολογικό Μουσείο, η ΔΕΥΑΡ προχωρά σε συμπληρωματικές παρεμβάσεις που αφορούν την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων. Στις οδούς Μαρκέλλου, Γαλερού και σε άλλες, εγκαθίστανται νέα δίκτυα, σύγχρονα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά το προσεχές χρονικό διάστημα.
«Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση γιατί μια μεγάλη παρέμβαση, που περιλαμβάνει νέα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων, έγινε σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία της πόλης, χωρίς να διαταραχθεί η ομαλή ζωή της γειτονιάς.
Στην περιοχή της οδού Μαρκέλλου, της οδού Γαλερού και της γύρω περιοχής έχει αναπτυχθεί ένα πλήρες, νέο, σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, το οποίο βρίσκεται στη φάση αντικατάστασης του παλαιού» τόνισε ο κ. Πριναράκης.