Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στους Δήμους της Κρήτης με εργαζόμενους άλλα και αιρετούς να εκφράζουν τις έντονες αντιδράσεις τους για το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δημοτική Αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες. Οι δήμαρχοι της Κρήτης στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, ζήτησαν την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και δεν απέκλεισαν ακόμα και το ενδεχόμενο των παραιτήσεων αν η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων από τους γειτονικούς Νομούς, καταθέτοντας ψηφίσματα και εκφράζοντας την αντίδρασή τους για το πολυνομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης τόνισε πως οι δήμαρχοι του νησιού είναι στο πλευρό των εργαζομένων και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Κουράκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Εικοσιοκτώ χρόνια λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία, η οποία είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία των πόλεων. Εχει μια δομή, μια οργάνωση που στηρίζει τους πολίτες με συγκεκριμένα αποτελεσματα. Και οι σχολικοί φύλακες έχουν να επιδείξουν ένα σημαντικό έργο στη φύλαξη των σχολείων και όχι μόνο. Διαφωνούμε κάθετα με αυτή την κυβερνητική επιλογή. Διαφωνούμε με αυτό που πάει να γίνει και ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για το τι σημαίνει αυτοδιοίκηση. Σε μια περίοδο που υπάρχει μια μεγάλη κρίση που διαπερνά το σύνολο της κοινωνίας και που επίσης η κρίση αυτή δημιουργήθηκε από ένα συγκεντρωτικό αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό κράτος. Και ενώ έπρεπε η αυτοδιοίκηση, με αποκέντρωση να έχει τον πρώτο λόγο, ξαφνικά βλέπουμε νέες συγκεντρωτικές δομές. Άρα ζητάμε κατάργηση -απόσυρση του νομοσχεδίου, ουσιαστικό διάλογο και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, με πρώτη φάση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Εργαζόμενοι και αιρετοί μαζί θα κινητοποιηθούμε. Θα χρησιμοποιήσουμε και νομικά επιχειρήματα για την ακύρωση της συνταγματικής διάταξης, διότι παρεμβαίνει σε ζητήματα αυτοδιοίκησης και νομίζω ότι γίνεται και μία συζήτηση, αν τελικά συνεχιστεί αυτή η αποδόμηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υπάρχει σκέψη και θα το συζητήσουμε και τη Παρασκευή οπού γίνεται η συνάντηση των δημάρχων της χώρας με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και θα συζητήσουμε μια μορφή πολίτικης αντίδρασης. Ακόμα και οι παραιτήσεις των δημάρχων θα είναι στη διάθεση της κυβέρνησης και όχι μόνο. Δεν θα ανεχθούμε άλλο να πιεστούν οι τοπικές κοινωνίες. Έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και παίζει ήδη αυτή την ώρα με διάφορες δομές και δράσεις».
«1. Να ζητηθεί η άμεση απόσυρση του Πολυνομοσχεδίου, γιατί πέραν των πολύ σοβαρών εργασιακών θεμάτων, υπάρχουν και άλλα σημαντικά θεσμικά ζητήματα στο Πολυνομοσχέδιο που πλήττουν καίρια την τοπική αυτονομία και υποβαθμίζουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να την καθιστούν χωρίς λόγο ύπαρξης και να της αποστερούν το δικαίωμα της διοίκησης και άσκησης των τοπικών υποθέσεων.
2. Να μην υπάρξει καμία κατάργηση δομών και καμία απόλυση σε καμιά κατηγορία υπαλλήλων (Δημοτικοί Αστυνομικοί και Σχολικοί Φύλακες).
3. Την κοινή παρουσία έξω από τη Βουλή, δημάρχων και εργαζομένων, για να δηλώσουν από κοινού την αντίθεσή τους την ημέρα συζήτησης του Πολυνομοσχεδίου».
Εκπρόσωποι των εργαζομένων βρέθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση των δημάρχων της Κρήτης, ζητώντας να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους για άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Παγκρήτιου Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών, Βασίλης Βουκελάτος, ανέφερε: «Όλοι εμείς οι δημοτικοί αστυνομικοί είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση της υπηρεσίας και στην οποιαδήποτε κινητικότητα υπαλλήλων της σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς και εκφράζουμε την ίδια άποψη και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης που αυτή τη στιγμή βάλλονται. Να σημειωθεί ότι η δημοτική αστυνομία βρίσκεται σε καθημερινό επίπεδο στο πλευρό του πολίτη και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής του. Η κατάργησή της θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ιδιαίτερα σε τουριστικούς δήμους και στην αύξηση της μικροπαραβατικότητας. Τίθεται λοιπόν κάπου εδώ το ερώτημα πώς η ΕΛ.ΑΣ με το μειωμένο προσωπικό θα καταφέρει να ανταπεξέλθει και σε αυτές τις πρόσθετες αρμοδιότητες που κατά ομολογία της λειτουργούσε καλύτερα χωρίς αυτές καθ’ ότι ήταν συγκεντρωμένη στη πάταξη αποκλειστικά της εγκληματικότητας. Τέλος θεωρούμε αυτονόητη τη στήριξη των δημάρχων μέσω της ΠΕΔ και αναμένουμε τη στάση τους σε πρακτικό επίπεδο».
Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δημου Ρεθύμνου, που συνεδρίασε χθες αναφέρει: «Εν όψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου «λαιμητόμο» με το οποίο 6.000 εργαζόμενοι απολύονται σε πρώτη φάση, μεταξύ των οποίων και 29 συνάδελφοι, φίλοι και συγγενείς από τον Δήμο Ρεθύμνης (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί), αποφάσισε ομόφωνα:
1. Αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. και μέχρι τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση στο χώρο του Δημαρχείου.
2. Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στο Εργατικό Κέντρο στις 12:00 μ. για να αποφασίσουμε από κοινού τον τρόπο συνέχισης των κινητοποιήσεων.
«Θεωρούμε την συμμετοχή όλων των συναδέλφων, απαραίτητη. Η διαθεσιμότητα των 2000 εργαζομένων στο Δημόσιο, τον Νοέμβριο του 2012 ήταν μόνο η αρχή. Μετά τις καθολικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας καταφέραμε Ολοι Μαζί να αποφευχθούν οι απολύσεις και να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Τώρα η Κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει ένα άλλο μοντέλο. Αυτό της αυθημερόν κατάργησης ολόκληρων υπηρεσιών με οριζόντιες απολύσεις χωρίς να τους ενδιαφέρει αν ο εργαζόμενος δουλεύει, προσλήφθηκε αξιοκρατικά, τι ανάγκες υπάρχουν κλπ. Το είδαμε με την ΕΡΤ, το βλέπουμε τώρα και με την Δημοτική Αστυνομία, τους Σχολικούς Φύλακες, τους Εκπαιδευτικούς. Αύριο τι θα ακολουθήσει; Η καθαριότητα; Τα Νομικά Πρόσωπα; Τα Νοσοκομεία; Η ΔΕΥΑΡ; Η Πολεοδομία;».
Ο γενικός γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου Μύρωνας Καραγιάννης είπε: «Καταθέσαμε την απόφαση του Δ.Σ. στην ΠΕΔ μαζί με τη κατακραυγή που υπάρχει από τους εργαζόμενους για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Η δημοτική αστυνομία είναι η Κερκόπορτα για τις επόμενες υπηρεσίες που έπονται. Αυτή τη στιγμή βάλλεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πάμε στη διάλυσή της. Έχουμε την αμέριστη συμπαράστασή τους όπως μας δήλωσαν όλοι και σε πολιτικό επίπεδο και σε νομικό, διότι στο προσχέδιο υπάρχουν προβλήματα νομικά και συνταγματικά. Οι αγώνες μας θα είναι συνεχόμενοι».
Ψήφισμα εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νομού Χανίων και σε σχετικές δηλώσεις του ο γραμματέας του συλλόγου Μανόλης Νταγκουνάκης ανέφερε:
«Οι βασικοί όροι του ψηφίσματος με αφορμή τη κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και της απόλυσης των σχολικών φυλάκων διότι θα επακολουθήσουν και άλλες είναι: 1) όχι στο πολυνομοσχέδιο 2) η δημοτική αστυνομία να παραμείνει ως υπηρεσία των Δήμων -καμία μετακίνηση και καμία κινητικότητα στην ΕΛ. ΑΣ . 3) όχι στην αξιολόγηση με τον τρόπο τον οποίο την κάνουνε, όχι στη κινητικότητα και στη διαθεσιμότητα των εργαζομένων. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με πρόσχημα την έλλειψη του προσωπικού 4) αυτή μας την απόφαση να υιοθετήσουν τα δημοτικά συμβούλια, η ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ σε αυτή τη κατεύθυνση και όχι μόνο ότι συμπαραστέκονται μαζί μου».
Με στάσεις εργασίας σήμερα και την Παρασκευή συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Σάββατο θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, και την Τρίτη θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Για τη Δευτέρα, παραμονή ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση ενδέχεται μάλιστα να συνδυαστεί με συναυλία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ολονύκτιας παραμονής.
Για την Παρασκευή αποφασίσθηκε στάση εργασίας από τις 11.30 έως τη λήξη του ωραρίου. Την ίδια ημέρα η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 12.00 στην πλατεία. Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή.
Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.
Εν τω μεταξύ σήμερα στις 8:00 έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.