Με στόχο να επιβραδυνθεί ή αν είναι δυνατόν να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού Covid-19 σε όλη την Ελλάδα, κρίθηκε αναγκαία η λήψη των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, ενώ ενδέχεται σήμερα να ανακοινωθούν και άλλα.
Η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, όπως επίσης πανεπιστημίων αλλά και φροντιστηρίων, σε συνδυασμό με την αναστολή συνεδρίων και μαζικών εκδηλώσεων-συναθροίσεων, όπως και της αναστολής λειτουργίας των ΚΑΠΗ, είναι μέτρα πρόληψης που εισηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας η ειδική επιστημονική επιτροπή και αποσκοπούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του Covid-19 σε όλη τη χώρα.
Ο κίνδυνος ευρείας και παρατεταμένης διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες είναι υψηλός και η Ελλάδα δεν εξαιρείται από αυτόν. Η μετάδοση-εξάπλωση του ιού σε περιοχές της χώρας μας πέραν των ήδη «κόκκινων» είναι πολύ πιθανή και τα μέτρα αποσκοπούν τόσο στην προστασία του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων, όσο και στην αποφυγή μεγάλου αριθμού ταυτόχρονων περιστατικών, έτσι ώστε να μην δεχτεί μεγάλη πίεση το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως συμβαίνει ήδη στην Ιταλία.
Οι συνέπειες του κορωνοϊού αφορούν τη δημόσια υγεία αλλά και την ελληνική οικονομία, η οποία ήδη δέχεται τις πρώτες επιπτώσεις.
Νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από το βήμα της βουλής, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δέσμευση από την προεδρία της κυβέρνησης για την οικονομική κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η παρούσα κρίση στο ΕΣΥ.
Παράλληλα, το Μαξίμου, σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του προαναγγέλλει τη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας αναφέροντας: «Στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκαν σήμερα (χθες) και αφού εξέτασαν ενδελεχώς την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία και στην κοινωνία, συμφώνησαν στα εξής:
- Το κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.
- Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα Τετάρτη.
Το σύνολο του παραγωγικού ιστού -πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι- θα χρειαστεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και πρωτοφανών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Απαιτείται απ’ όλους μας ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα μέχρι χθες το βράδυ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ήταν 89 με έναν μόνο ασθενή να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Συνολικά στην Ευρώπη είχαν καταγραφεί περίπου περισσότερα από 11.500 κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με τα περισσότερα να είναι σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία.
Αναλυτικά:
Αυξάνονται καθημερινά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και στη χώρα μας, που πλέον ανέρχονται σε 89, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα πρόληψης αλλά και στήριξης όσων πλήττονται από τις επιπτώσεις της επιδημίας.
Ήδη χθες το απόγευμα την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η απόφαση αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή.
Το μέτρο θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.
Επανέλαβε δε, ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξει ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».
Παράλληλα, έπειτα από απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κλείνουν για το ίδιο διάστημα και τα φροντιστήρια όλης της χώρας.
Επίσης μέτρα διευκόλυνσης και στήριξης γονέων και επιχειρήσεων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια για 15 ημέρες λόγω κορωνοϊού, αποφασίστηκαν σε διυπουργική σύσκεψη στο οικονομικό επιτελείο.
Η σχετική εγκύκλιος θα δημοσιευτεί σήμερα Τετάρτη, ωστόσο από τη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ στην οποία μετείχαν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιάννης Βρούτσης, Θόδωρος Σκυλακάκης προκύπτει ότι η πολιτεία θα στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις και θα διευκολύνει γονείς που έχουν παιδιά ως 15 ετών, είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Αναστολή εκπαιδευτικής λειτουργίας του πανεπιστημίου Κρήτης για δύο εβδομάδες
Με απόφαση του υπουργείου Υγείας αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, από αύριο Τετάρτη 11 Μαρτίου και για δύο εβδομάδες.
Σε σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας του πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρεται: «Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται, μέχρι και τις 25 Μαρτίου, οι πάσης φύσεως εκπαιδευτικές λειτουργίες, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία, λειτουργία της βιβλιοθήκης, των αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των φοιτητικών εστιατορίων και κυλικείων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει κάθε χώρου συνάθροισης κοινού. Από την ως άνω απαγόρευση εξαιρούνται οι διοικητικές δραστηριότητες και λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του ΕΛΚΕ, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά, οι ερευνητικές δραστηριότητες και η λειτουργία των φοιτητικών εστιών, ιδιόκτητων και εκμισθωμένων. Όλοι οι υπάλληλοι του ιδρύματος συμπεριλαμβανομένων εκείνων της βιβλιοθήκης, των γυμναστηρίων και των κοινόχρηστων αιθουσών, θα προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους. Σε περίπτωση ρύθμισης για τους εργαζόμενους γονείς ανήλικων τέκνων θα υπάρξει νεότερη σχετική με το θέμα ανακοίνωση. Ειδικότερα: στα εστιατόρια το φαγητό θα διανέμεται αποκλειστικά σε πακέτο. Το κεντρικό κυλικείο στο Ρέθυμνο και τα κυλικεία βιολογίας, ιατρικής και επιστήμης υπολογιστών στο Ηράκλειο θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια του εργασιακού ωραρίου για την εξυπηρέτηση των υπαλλήλων. Οι απόφοιτοι θα παραλάβουν κανονικά τα πτυχία τους από τις γραμματείες των τμημάτων. Γενικές συνελεύσεις τομέων, συνελεύσεις τμημάτων και σχολών, πρυτανικό συμβούλιο και σύγκλητος θα διεξαχθούν κανονικά. Ο προγραμματισμός του εξαμήνου και άλλες πιθανές εκπαιδευτικές ρυθμίσεις θα ανακοινωθούν, αφού ληφθεί υπ’ όψιν το σύνολο των παραγόντων που συγκροτούν μιαν οπωσδήποτε έκτακτη συνθήκη».
Β. Κικίλιας: Πειθαρχία και ατομική ευθύνη προκειμένου να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς ομάδες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια
Συστράτευση για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιδημική κρίση του κορωνοϊού ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στη βουλή.
«Είναι προφανές ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στη χώρα, μέχρι στιγμής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, στο πρώτο στάδιό της, την κατάσταση», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι υπάρχουν γειτονικές χώρες στις οποίες η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. «Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον τρόπο που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, με τα όποια όπλα έχει η κάθε μια, την κατάσταση. Εμείς ζητάμε και θέλουμε αλληλεγγύη. Συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ, με την ευρωπαϊκή επιτροπή, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Χαίρομαι που αναγνωρίστηκε ότι μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων συμβουλεύει και βάσει των συμβουλών τους προχωράμε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει όμως ακόμα δρόμος», είπε ο υπουργός και ζήτησε από όλους «ατομική ευθύνη, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για το χρονικό διάστημα που έρχεται και στο οποίο πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών».
«Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, των γιατρών. Ζητώ να προσέξουμε την προσωπική μας υγιεινή, για τις ευπαθείς ομάδες που είναι η κύρια έννοια μας. Πλήττονται αυτές κατά κύριο λόγο από τον ιό, είτε είναι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας, είτε ομάδες συμπολιτών ανοσοκατεσταλμένοι, που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις, που είναι σε προχωρημένο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, αναπνευστικής ανεπάρκειας. Να προσέξουν αυτοί οι άνθρωποι, να μείνουν σπίτι τους, να φροντίσουν να μην είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης, να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Να προσέχουμε και να καταλάβουμε ότι η δημόσια υγεία και άρα και η υγεία του διπλανού μας, δεν είναι παιχνίδι. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά να πειθαρχήσουμε όλοι σε αυτό. Και να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα, ένα κράτος περήφανο, αλληλέγγυο, ελεύθερο προφανώς, που μπορεί να πειθαρχεί σε βασικές οδηγίες υγείας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς ομάδες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», είπε ο υπουργός Υγείας.
Ο Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τα κόμματα για τη στάση τους σε αυτήν την κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα χθες στη βουλή και «δίνει τη δυνατότητα να στηριχθεί το εθνικό σύστημα υγείας, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, με την πρόσληψη νοσηλευτών». Είπε δε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα ότι θα κατατεθεί τροπολογία για τις προσλήψεις του προσωπικού που θα χρειαστεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δέσμευση από την προεδρία της κυβέρνησης για την οικονομική κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η κρίση.
Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για την προστασία όσων πλήττονται
«Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, και σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην αποψινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών-μελών σε μέσα και προσωπικό. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να προστατεύσει όσους πλήττονται από την επιδημία.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται, σημειώνοντας ότι το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.
Στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες), αλλά και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους ανάλογα με τις ανάγκες στα κράτη-μέλη.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό
Υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας με υπευθυνότητα και αποτελεσματική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για τον κορωνοϊό, ζητά με δήλωσή του ο τομεάρχης υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος προτείνει 11 σημεία όπου θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Αναλυτικά:
- Αποτροπή της απομάκρυνσης ανθρώπινου δυναμικού από το ΕΣΥ – ανανέωση όλων των συμβάσεων, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν στους επόμενους μήνες.
- Άμεση ενίσχυση των ΜΕΘ, των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και των δομών ΠΦΥ με 1.000 επαγγελματίες υγείας με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις και με ειδικό κίνητρο προϋπηρεσίας για όσους καλύψουν ανάγκες σ’ αυτή τη φάση (αυξημένη μοριοδότηση σε προσεχείς προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό).
- Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ
- Προκήρυξη 4.000 θέσεων μονίμων γιατρών -λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας (1.500 λοιπού προσωπικού του 2019 που εκκρεμούν και 2.500 γιατρών-νοσηλευτών-παραϊατρικού προσωπικού για το 2020 με βάση το 1:1 (προσλήψεις-αποχωρήσεις)
- Διαφάνεια και έλεγχος από διακομματική επιτροπή της διαδικασίας των επειγουσών προσλήψεων και προμηθειών
- Μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ (επάρκεια σε μάσκες-γάντια-στολές) και αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων – συντονισμός και λειτουργική διασύνδεση δημόσιων δομών υγείας μέσω ΕΚΕΠΥ
- Εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στην κοινότητα με συστηματική ενημέρωση των πολιτών και αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων
- Επιχειρησιακό σχέδιο 6μηνου με κλιμάκωση των μέτρων και δράσεων
- Συστηματική επικοινωνία με ECDC και ΠΟΥ για ενημέρωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών
- Στήριξη στα όργανα της ΕΕ προτάσεων για κοινές προμήθειες υλικών, test εργαστηριακής διάγνωσης κ.λπ.
- Συστηματική ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας και θεσμική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για την εξέλιξη της επιδημίας και τα ενδεικνυόμενα μέτρα.