Η μορφολογία της χώρας μας κι η έλλειψη υποδομών καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη και διάτρητη, δίνοντας στην Ευρώπη την εντύπωση ότι είμαστε ένα ανοχύρωτο κράτος χωρίς επαρκή φύλαξη συνόρων.
Σύμφωνα με τη συνθήκη Σένγκεν που κυρώθηκε με το ν.2514/95 στο αρθρ. 26 παρ. 2, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα στα κράτη μέλη «… λαμβάνοντας υπόψη τους συνταγματικούς κανόνες τους, να εισαγάγουν κυρώσεις κατά των μεταφορέων που προωθούν από ένα τρίτο κράτος προς το έδαφός τους με εναέρια ή θαλάσσια συγκοινωνία αλλοδαπούς που δεν είναι κάτοχοι των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων».
Στην προκειμένη περίπτωση η χώρα μας δεν μπορεί να ταυτοποιήσει το τεράστιο ρεύμα ανθρώπων με τα ενδεδειγμένα πρότυπα ασφάλειας, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να εξέρχονται από τη χώρα μας με πλαστά διαβατήρια και να ταξιδεύουν ανεξέλεγκτα.
Η αποτυχία της «αραβικής άνοιξης» που άρχισε ευοίωνα το 2011 (πλην της Τυνησίας) λόγω συμφερόντων των πλούσιων μουσουλμανικών χωρών, μετεξελίχτηκε σε μια ενοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων «βαπτισμένη» ως ισλαμικό κράτος (I.S.I.S.)
Ο Σύνδεσμος Μουσουλμάνων Νομικών και η Ισλαμική Κοινότητα της Βρετανίας, αντέδρασαν σφόδρα σε αυτήν τη διακήρυξη και κάλεσαν την τρομοκρατική ομάδα να αλλάξει την επωνυμία της, γιατί υποστηρίζουν πως το «Ισλαμικό Κράτος» δεν είναι ούτε ισλαμικό ούτε κράτος και δεν απηχεί τις αντιλήψεις των πιστών μουσουλμάνων.
Θεωρούν ότι ο όρος ισλαμικός προτρέπει νέους ανθρώπους να ταχθούν υπέρ της οργάνωσης και για τον λόγο αυτό μάλιστα, προέτρεψαν τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, να αναφέρεται στην οργάνωση ως «Μη- Ισλαμικό Κράτος» (Unislamic State).
Τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, ναρκωτικών (το Αφγανιστάν είναι πρώτη παγκόσμια παραγωγός ηρωίνης και το 50% του ΑΕΠ προέρχεται από το όπιο) και όπλων εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ανθρώπινη ευαισθησία των Ελλήνων, αλλά και το θεμελιώδη δημοκρατικό στοιχείο της προστασίας δικαιωμάτων.
Οι διαφημισμένες και προτεινόμενες με νόμπελ ειρήνης «νησιώτισσες γιαγιάδες», εκφράζουν το βαθύ συλλογικό και γνήσια ελληνικό αίσθημα αλληλεγγύης που μας κάνει περήφανους.
Αντίθετα το κλείσιμο συνόρων των δυτικών Βαλκανίων αποτελεί την πιο επικίνδυνη «βόμβα» στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο κεκτημένο της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων.
Το αποτέλεσμα της «αυθαίρετης» πολιτικής των επικείμενων ευρωπαϊκών χωρών είναι να εγκλωβίζεται ένας υπέρογκος αριθμός προσφύγων με μια ημερήσια ροή που φτάνει τους τρείς χιλιάδες.
Πέραν του οξύτατου πανευρωπαϊκού προβλήματος προσφύγων, έχουμε τις κοινωνικές αντιδράσεις με τα φλέγοντα ζητήματα της αναμόρφωσης ασφαλιστικού συστήματος και της αξιολόγησης του προγράμματος των δανειστών.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία και τη φυγή των νέων επιστημόνων, συνθέτουν ένα επικίνδυνο περιβάλλον που χρήζει μεγάλης προσοχής για αποφυγή επιδείνωσης.
Η κοινωνία μας είναι εξοντωμένη από τη συνεχή ύφεση, με αποτέλεσμα να λείπουν τα αναγκαία αντανακλαστικά που θα επιτρέψουν μια ουσιώδη παρέμβαση.
Νομίζω ότι πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο από την ελληνική Βουλή, σε συνεργασία με τους νεοσύστατους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέτρων προληπτικού χαρακτήρα για τη χώρα μας.
Δυστυχώς και πάλι οι πολιτικοί μας είναι κατώτεροι των περιστάσεων, με την κυβέρνηση να οξύνει το τεταμένο κλίμα και την αντιπολίτευση να ζητάει εξεταστική επιτροπή για τον τέως υπουργό Οικονομικών.
Αντί να υπηρετήσουν το συμφέρον του ελληνικού λαού για το οποίο έχουν δώσει όρκο, απλά επιβεβαιώνουν ότι η ανώτατη πολιτική εξουσία στην Ελλάδα είναι η ανευθυνότητα.
Ελπίδα δίνει η ομάδα του κ. Μεντζέλου με την πλατφόρμα vouliwatch.gr, όπου μέσω αυτής κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να υποβάλλει ερωτήματα και προτάσεις του απευθείας σε βουλευτές μέσω διαδικτύου.
Όλοι μαζί κι ο καθένας χωριστά ας αγωνιστούμε έναντι στην αδικία για να καταφέρουμε να αναγεννήσουμε τον τόπο που μας αξίζει, μας γέννησε και μας ανάθρεψε.
Η Ελλάδα μας για να αντέξει πρέπει να διαποτιστούμε με το πνεύμα διαφωτισμού και του σεβασμού αντίθετων ιδεών, ώστε να γίνει πράξη το όνειρο μιας εθνικής ενότητας.