Έκτακτη οικονομική στήριξη 30 εκ. ευρώ θα λάβουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης ως αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μέσα από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Όπως προκύπτει από τον προσωρινό πίνακα κατάταξης των αιτούντων, που δημοσίευσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Κρήτη κατέχει την δεύτερη θέση τόσο σε ποσοστό αιτούντων, όσο και στο μέρισμα που δικαιούται από τα συνολικά 126 εκατομμύρια που θα δοθούν σε πανελλαδικό επίπεδο, με τους παραγωγούς να λαμβάνουν 30.180.457 ευρώ, ποσό αρκετά ικανοποιητικό, όπως ανέφερε ο κ. Μανώλης Χνάρης, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης.
«Είμαι ικανοποιημένος. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό και θεωρώ ότι είναι μια σημαντική ενίσχυση για τους παραγωγούς. Ανεξάρτητα από τα πολλαπλά περσινά προβλήματα στον αγροτικό κλάδο και την μέχρι στιγμής πορεία του φακέλου που έχουμε αποστείλει στην Ε.Ε., εξαρχής από την αρχή της πανδημίας, είχαμε ζητήσει από την Κυβέρνηση ως Περιφέρεια, να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί. Είναι λοιπόν σημαντικό, ότι η στήριξη ήρθε και η Κρήτη παίρνει ένα πολύ μεγάλο μέρισμα από το συνολικό ποσό που θα δοθεί πανελλαδικά» τονίζει ο κ. Χνάρης.
Αρκετές ήταν ωστόσο οι καταγγελίες αγροτών, που δεν κατάφεραν να υποβάλλουν αίτηση για ένταξή τους στο «Μέτρο 21», καθότι δεν είχαν εγγραφεί έγκαιρα στα μητρώα αγροτών, με αποτέλεσμα πολλοί κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, να μένουν εκτός ενίσχυσης.
«Υπήρχαν κάποια προβλήματα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε υπολογίσει βάσει των φορολογικών δηλώσεων, ότι το ποσοστό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, ήταν 145.000. Κάποιοι παραγωγοί όμως είχαν θέματα, γιατί δεν προσκόμισαν τα κατάλληλα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία, για το Ρέθυμνο μιλάμε για το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ) και έτσι, όταν έγινε η εκκαθάριση έμειναν έξω από την έκτακτη αυτή ενίσχυση. Για το νομό Ρεθύμνης με βάση την εικόνα που έχω, μιλάμε για περίπου 100 αγρότες που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την διαδικασία».
Μπορεί λοιπόν, η έκτακτη επιδότηση που θα δοθεί σε πολλούς ελαιοπαραγωγούς, ύψους 30 ευρώ ανά στρέμμα, να λειτουργήσει ως μια προσωρινή «ανάσα», ωστόσο τα ζητήματα που ανακύπτουν από την πορεία της ελαιοκομικής περιόδου στην Κρήτη, παραμένουν, με τον «βραχνά» της υποτίμησης του κρητικού ελαιολάδου, να κατέχει τα πρωτεία. Όπως διευκρινίζει ο κ. Χνάρης, η βελτίωση της ποιότητας του λαδιού φέτος, δεν έχει καταφέρει να ανελκύσει και την τιμή του, που βρίσκεται καθηλωμένη στα 2,50- 2,70 ευρώ ανά λίτρο:
«Φέτος η ελαιοκομική περίοδος εξελίσσεται σε μια καλή χρονιά όσον αφορά την ποιότητα του λαδιού, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και κυρίως σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή παραγωγού ανά λίτρο όμως, δεν ισοσταθμίζεται. Το αρνητικό δηλαδή, είναι η δυσαναλογία ποιότητας με τιμής. Τιμές όπως 2,5, 2,60 – 2,70 ευρώ σε λάδι 3 γραμμών προφανώς και δεν ικανοποιούν κανένα παραγωγό. Πιστεύω ότι το λάδι θα βρει την αξία του, όταν αυξηθεί η τυποποίησή του και θα σταματήσει η «χύμα» εξαγωγή, αυτή είναι η πεποίθησή μου και αυτή είναι και η πραγματικότητα».
Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις μέχρι και την Δευτέρα 14-12-2020, αποκλειστικά μέσω του ιστότοπου https://p2.dikaiomata.gr/M21.