Για τρεις βραδιές το Ρέθυμνο, από το βράδυ της Παρασκευής, είχε να παρουσιάσει ένα υπερθέαμα στους περαστικούς της πλατείας Άγνωστου Στρατιώτη. Πρώτη φορά μετά τις μέρες χαράς που προσφέρει το Καρναβάλι η πόλη είχε κάτι να της δίνει ζωντάνια, κίνηση, ζωή. Γιατί τι να σου κάνει ένα καλοκαίρι με δανεισμένες εκδηλώσεις χωρίς τίποτα που να φέρει την πολιτιστική σφραγίδα της πόλης των Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Μουσικός Καρπός κάλυψε αυτό το κενό με το υπερθέαμα που οργάνωσε.
Μελωδίες από υπέροχα σύνολα, μπάντες και χορωδίες συνέθεταν αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα που ήταν καρπός έμπνευσης ενός και μόνο ανθρώπου.
Ο Αντώνης Μαυράκης ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής αυτού του τριήμερου με παράλληλες εκδηλώσεις και σεμινάρια για σπουδαστές οργάνων από τους καλύτερους ερμηνευτές. Μια δράση που ωφέλησε αναρίθμητους λάτρεις της μουσικής μικρούς και μεγάλους. Όπως το συνηθίζει ο λαμπρός αυτός πολιτιστικός παράγοντας, στον φορέα του Μουσικού Καρπού είχε αφήσει τη «φήμη», που έφερνε την πόλη μας για μια ακόμα χρονιά στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος χάρις στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών και Ορχηστρών.
Και μόνο η ανάγνωση του προγράμματος προκαλούσε δέος. Η μια εκδήλωση καλύτερη από την άλλη από καταξιωμένα σύνολα όπως:
Η Μπάντα της Στρατιωτικής μουσικής της 5ης Μεραρχίας Πεζικού
Η Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
Η Δημοτική Φιλαρμονική Ηρακλείου
H Μπαντίνα των Μουσικών Σχολών «Χάρης Σαρρής»
Η Μικτή Χορωδία του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της πόλεως του Αγίου Νικολάου
Η Δημοτική Φιλαρμονική Αγ. Νικολάου
Η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου
Η Wind & Percussion Youth Orchestra του Παγκρήτιου Ωδείου
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Μέσα Γειτονιάς, Λεμεσός-Κύπρος (M.Y. BAND).
Ιδιαίτερα ξεχώρισε η εμφάνιση της χορωδίας του Παγκρήτιου Ωδείου, το οποίο μας παρουσίασε την Λειτουργία Missa Breve του Leo Delibes σε έναν ιδιαίτερο χώρο, την Καθολική Εκκλησία του Αγ. Αντωνίου.
Εκεί ο Αντώνης Μαυράκης έχει την ευκαιρία να συμμετέχει ως Τρομπετίστας κατά την Θ. Λειτουργία της Κυριακής τα τελευταία 8 χρόνια.
Απολαύσαμε όμως και Μικρότερα Μουσικά Σύνολα όπως:
• Το Locrian Brass από το Ηράκλειο και το Wood & Brass Ensemble από την Μουσική Σχολή του «Χάρη Σαρρή» Ηρακλείου.
Σεμινάρια με ενδιαφέρουσα θεματική
Λειτούργησαν και παράλληλα σεμινάρια με σκοπό:
– Μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση στην εκμάθηση των συγκεκριμένων πνευστών μουσικών οργάνων.
– Απόκτηση δεξιοτήτων στην εκτέλεση των πνευστών μουσικών οργάνων.
– Απόκτηση και η ενίσχυση θετικών στάσεων σε σχέση με τις μουσικές δραστηριότητες της ακρόασης και της εκτέλεσης.
– Απόκτηση βασικών γνώσεων για τις τεχνικές ερμηνείας των πνευστών μουσικών οργάνων μέσα από συγκεκριμένα μουσικά έργα και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτοί συνδυάζονται στα διάφορα είδη και στυλ μουσικής.
Στη θεματική των τόσο σπουδαίων αυτών σεμιναρίων είχαν ακόμα συμπεριληφθεί:
– Βασικά ζητήματα στη μελέτη πνευστού μουσικού οργάνου.
– Χαρακτηριστικά καλού μουσικού – Παραγωγή καλού ήχου στα πνευστά – Ατομική μελέτη στο μουσικό όργανο. Τα παραπάνω συνιστούν συνήθη ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αρχάριοι σπουδαστές μουσικής.
– Προτεινόμενες δραστηριότητες στη μελέτη μουσικού οργάνου.
– Παραγωγή καλού ήχου.
– Ζητήματα σωστού τονικού ύψους (κούρδισμα).
– Ζητήματα τεχνικής.
– Ρεπερτόριο Οργάνου (βασικό ρεπερτόριο, έργα Ελλήνων και Κυπρίων συνθετών).
– Σύγχρονες τεχνικές.
Εξετάστηκαν επίσης βασικές αρχές διεύθυνσης φωνητικών συνόλων όπως:
– Φωνητικό ζέσταμα
– Τεχνικές επίλυσης ζητημάτων ερμηνείας
– Οργάνωση πρόβας ανάλογα με το ρεπερτόριο
– Εισαγωγή στο κούρδισμα χορωδίας με αφορμή το ρεπερτόριο.
Κι ήταν τυχεροί αυτοί που παρακολούθησαν τα σεμινάρια και μάλιστα εντελώς δωρεάν παίρνοντας και τις σχετικές βεβαιώσεις, με επιμορφωτές τους κορυφαίους καλλιτέχνες στο είδος τους.
Νίκο Κατριτζιδάκη: Φλάουτο
Κατερίνα Λιουδάκη: Κλαρινέτο
Στέλλα Αραμπατζόγλου και Μυράλη Γιάννη: Σαξόφωνο
Γιάννη Καραμπέτσο και Κική Ανωμεριανάκη: τρομπέτα
Γιάννη Ελεφάντη και Χαράλαμπο Παλιό: Τρομπόνι – Τούμπα
Αθανασία Κυριακίδου: Διεύθυνση Χορωδίας.
Για το τριήμερο αυτό που ήταν από τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα του νησιού ο εμπνευστής και δημιουργός του Αντώνης Μαυράκης δηλώνει:
«Θεωρώντας ότι η μουσική παιδεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, δημιουργούμε έναν πυρήνα πολιτισμού για αυτούς που αγαπούν τη Μουσική ως τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας. Ο Μουσικός Καρπός μέσα από τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του αναπτύσσει εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής προσέγγισης της Μουσικής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 3o Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών είναι μοναδικό στο είδος του, και για μια ακόμα φορά έδωσε «Μουσικό αναλόγιο» σε δεκάδες Φιλαρμονικές – Ορχήστρες και Χορωδίες αλλά και σε εκατοντάδες Μαθητές – Σπουδαστές και επαγγελματίες μουσικούς από την Κρήτη, καθώς και την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα, έγινε αφορμή για συνάντηση εκατοντάδων καλλιτεχνών και πολιτισμικών ιδιωμάτων.
Κατά γενική ομολογία φέτος ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τους 350 καλλιτέχνες που δημιούργησαν με το ταλέντο και την άριστη τεχνική τους μια μοναδική για την Κρήτη πανδαισία ήχων, μουσικών οργάνων και φωνών.
Είχε όμως και σημαντική ωφέλεια στην τοπική οικονομία, καθώς τόσο οι καλλιτέχνες όσο και οι συμμετέχοντες στο master classes από άλλες πόλεις και το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ζήσουν στην πόλη μας.
Το σημαντικό αυτό Φεστιβάλ είχε την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του Δήμου και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη και της Crecotel – τις Μινωικές Γραμμές – το Cul De Sac και των βιβλιοπωλείων Κλαψινάκης.
Άριστες οι εντυπώσεις
Ενθουσιασμένος και από τη φετινή διοργάνωση δήλωσε ο δρ. Γιάννης Μυράλης, επίκουρος καθηγητής Μουσικής Παιδαγωγικής και Σαξοφώνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με ενδιαφέροντα που εστιάζονται στην πολυπολιτισμική μουσική εκπαίδευση και διδασκαλία μουσικών του κόσμου, προσχολική μουσική εκπαίδευση, οργανική μουσική εκπαίδευση και ποιοτική έρευνα. Παράλληλα με τη μουσική παιδαγωγική είναι ενεργός σαξοφωνίστας συμμετέχοντας σε διάφορα σχήματα κλασικής και τζαζ μουσικής όπως κουαρτέτα σαξοφώνων, σύνολα μουσικής δωματίου, την Cyprus Big Band, ορχήστρα σαξοφώνων κα. Έχει δώσει συναυλίες στις ΗΠΑ, Καναδά, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Ελλάδα και Κύπρο και αρκετοί συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους σε αυτόν. Τις ελεύθερες του ώρες διευθύνει τη Συμφωνική Μπάντα του Δήμου Παραλιμνίου
Ο δρ. Μυράλης στη διάρκειας μακράς συνομιλίας που είχαμε για το φεστιβάλ και τους συντελεστές του μας τόνισε τη σημαντικότητα του θεσμού αυτού και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλματώδη του πρόοδο σε ποιότητα και συμμετοχές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά περίμενε τέτοια εξέλιξη από την πέμπτη διοργάνωση και μετά και τώρα εκπλήσσεται ευχάριστα, καθώς διαπιστώνει τις μεγάλες και τόσο ευοίωνες προοπτικές που έχει το φεστιβάλ αυτό από την τρίτη του κιόλας διοργάνωση. Την επιτυχία πιστώνεται βέβαια ο Αντώνης Μαυράκης επωμιζόμενος το βάρος μιας τέτοιας διοργάνωσης με μεθοδικότητα και πίστη σε ό,τι κάνει.
Ήταν επίσης μια μεγάλη ευκαιρία για τους σπουδαστές μουσικής του Ρεθύμνου να αποκτήσουν νέες εμπειρίες πλάι σε καταξιωμένους μουσικούς.
Θα πρέπει όμως να υπάρχει σημαντικότερη στήριξη όχι μόνο οικονομική αλλά και πιο ουσιαστική για να έχει ο θεσμός το μέλλον που όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε να έχει.