Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ ΙΤΕ, στο Ρέθυμνο, θερινό σχολείο για την αρχαία Κρήτη. Το σχολείο έλαβε χώρα από 1 έως 10 Ιουλίου και προσήλκυσε το ενδιαφέρον φοιτητών από όλο τον κόσμο (την Αγγλία, την Αμερική, την Ιταλία, την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ελλάδα).
Τα μαθήματα επικεντρώθηκαν σε σημαντικές πτυχές του πολιτισμού της αρχαίας Κρήτης, όπως το σύστημα γραφής, η θρησκεία, ο πόλεμος, οι θεσμοί, η παιδεραστία, ενώ έμφαση δόθηκε και στην απεικόνιση της Κρήτης και των Κρητών στην αρχαία λογοτεχνία και φιλοσοφία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα μαθήματα πλαισιώθηκαν και εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους: στην αρχαία Ελεύθερνα, στο ανάκτορο της Κνωσού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στη Γόρτυνα.
Διοργανωτές του θερινού σχολείου ήταν δύο μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κώστας Βλασόπουλος (από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας) και η Μελίνα Ταμιωλάκη (από το Τμήμα Φιλολογίας).
Μαθήματα δίδαξαν, εκτός από τους διοργανωτές, η Άρτεμις Καρναβά (Ακαδημία Βερολίνου, Inscriptionae Graecae), η Νίκη Οικονομάκη (Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ) και η Ζαχαρούλα Πετράκη (Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους πραγματοποίησαν η Βικτώρια Κουντούρη (στην αρχαία Ελεύθερνα), η Άρτεμις Καρναβά (στην Κνωσό), η Ειρήνη Νικολακοπούλου (στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) και ο Αντώνης Βασιλάκης (στη Γόρτυνα).
Οι φοιτητές έμειναν ενθουσιασμένοι από τους καθηγητές και τους αρχαιολόγους που τους ανέλαβαν αλλά από τους κατοίκους του νησιού για την απλότητα και το πνεύμα φιλοξενίας που τους χαρακτηρίζει, και έκπληκτοι από το επίπεδο πολιτισμού των αρχαίων Κρητών.
Νικολέων Ι. Τσουπάκης