Τρεις ειδικοί γιατροί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, παρέθεσαν, μεταξύ των άλλων, στοιχεία και σχετικά με την εξάπλωση του καπνίσματος και των συνακόλουθων νοσημάτων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο καρκίνος του πνεύμονα, στις Ελληνίδες.
Τα πιο πάνω τα βρίσκουμε σε δημοσίευμα της διαδικτυακής «Καθημερινής», όπου παραπέρα αναφέρεται ότι «Τα Τρίκαλα επιλέχθηκαν με δεδομένο ότι είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα όπου εφαρμόζεται αποτελεσματικά ο αντικαπνιστικός νόμος, και μάλιστα στη λογική της εγκαθίδρυσης μιας αντικαπνιστικής κουλτούρας».
Λογικώτατη η τακτική του Δήμου των Τρικάλων: βλέποντας το κεντρικό κράτος να αποποιείται του ρόλου του και να απέχει από διώξεις των παραβατών του αντικαπνιστικού νόμου, οχυρωμένο πίσω από την αντικειμενική αδυναμία διάγνωσης του βαθμού ευθύνης του καπνίσματος πάνω στην υγεία και τη ζωή των θυμάτων, άρα πίσω και από την άποψη ότι, αφού δεν υπάρχουν ένοχοι – θύτες ούτε έγκλημα υπάρχει, ο αξιέπαινος αυτός Δήμος αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα δικά του χέρια.
Όπως δήλωσε ο πνευμονολόγος-φυματιολόγος, συντονιστής της ομάδας διακοπής καπνίσματος κ. Μιχάλης Τουμπής, «η αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψεως και κυρίως της διαχείρισης της καθημερινότητας με το τσιγάρο, η αποχή και η διακοπή από το κάπνισμα και η διαβίωση σε περιβάλλον ελεύθερο καπνού αποτελούν τις χρυσές συνταγές για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Ο Δήμος Τρικκαίων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε επίπεδο δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό γιατί δεν εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο κατά τρόπο νομικίστικο και αστυνομικό. Συστηματικά ανάγει το θέμα του μη καπνίσματος σε στοιχείο παιδείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού».
*Ο Παρασκευάς Μαμαλάκης είναι συγγραφέας