Ξεκίνησε χθες και επίσημα τη λειτουργία της η Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης Παιδιών και Εφήβων στο Ρέθυμνο, που στόχο έχει να αποτελέσει «ομπρέλα» προστασίας και να αγκαλιάσει οικογένειες και παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε ψυχικής υγείας, είτε συμπεριφοράς, είτε κοινωνικοποίησης.
Μια παρέμβαση που σχεδιάστηκε πριν από δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της φρικτής υπόθεσης παιδεραστίας και που πήρε μόλις πριν λίγες μέρες σάρκα και οστά, με σκοπό να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην υποστήριξη όχι απαραίτητα παιδιών -θυμάτων βίας ή κακοποίησης, αλλά να συνεισφέρει καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης, της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης σε όλα τα παιδιά του νομού.
Η μονάδα που έχει ανοίξει τις πύλες της εδώ και τέσσερις εβδομάδες, έχει ήδη δεχτεί περισσότερα από εκατό αιτήματα οικογενειών που αναζητούν ένα επιστημονικό χέρι βοήθειας, στήριξης, συμβουλής. Οικογένειες ευαισθητοποιημένες που ζητούν την συμβουλή, την παρέμβαση των ειδικών για να βελτιώσουν, να θεραπεύσουν ή να επουλώσουν πληγές των παιδιών τους.
«Γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τα όριά μας, μιλάμε για όλα όσα μας απασχολούν, αλλάζουμε». Αυτό είναι το σύνθημα της μονάδας ψυχοκοινωνικής παρέμβασης παιδιών και εφήβων μιας δομής στελεχωμένης από έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες (δύο παιδοψυχίατρους, έξι ψυχολόγους, και δύο κοινωνικούς λειτουργούς) με πρωτεργάτη τον διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γιώργο Νικολαΐδη, που μέσα από σειρά δράσεων θα βρίσκεται για τον επόμενο χρόνο δίπλα σε οικογένειες, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που νιώθουν ότι έχουν ανάγκη βοήθειας.
Στόχος της μονάδας είναι η παροχή δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, υποστήριξης και θεραπείας παιδιών και εφήβων, καθώς και συμβουλευτική των γονιών τους.
Συγκεκριμένα, η Μονάδα έχει τη δυνατότητα να παρέχει:
-Διάγνωση βασισμένη σε παιδοψυχιατρική και ψυχολογική εκτίμηση.
-Συμβουλευτική σε γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες και φορείς της κοινότητας που ασχολούνται με τα παιδιά.
-Παρέμβαση σε ζητήματα κοινωνικής ενδυνάμωσης και ενσωμάτωσης.
– Θεραπευτικές παρεμβάσεις ανάλογα με την περίπτωση και ειδικότερα βραχείες ψυχοθεραπείες παιδιών και εφήβων, ομάδες παιδιών, εφήβων και γονέων.
-Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με κύκλους ενημερωτικών συναντήσεων για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Η Μονάδα στεγάζεται στην οδό Ζαμπελίου 32, στο χώρο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, όπου καθημερινά από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 9:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 9:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι η επιστημονική ομάδα θα είναι εκεί για να βοηθήσει παιδιά, εφήβους και ενήλικους να γνωρίσουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους, να εκφράσουν και να μιλήσουν για τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τον εαυτό τους και τους άλλους, να εξελίσσονται και να αλλάζουν μ’ ένα θετικό και δημιουργικό, για αυτούς, τρόπο.
Χθες, σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μονάδας, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, εκπροσώπου του μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, του αντιδημάρχου Παιδείας, των προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, της υποδιοικήτριας της ΔΥΠΕ Κρήτης, του Διευθυντή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και πολλών άλλων που ήταν εκεί για να εκφράσουν με την παρουσία τους την ικανοποίησή τους για τη λειτουργία αυτής της δομής.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γιώργος Νικολαΐδης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η μονάδα αυτή αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης που γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «Γνωρίζω, μιλάω, αλλάζω» που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Μια παρέμβαση που ξεκίνησε με αφορμή τα δυσάρεστα περιστατικά προ διετίας, ωστόσο λόγω του χρόνου που παρήλθε, ανασχεδιάστηκε, έχοντας ως πληθυσμό αναφοράς όλα τα παιδιά και τους εφήβους ανεξαρτήτου του είδους του προβλήματος ψυχικής υγείας ή ψυχοκοινωνικής ανάγκης που έχουν. Αφορά δηλαδή όλα τα παιδιά, όλους τους εφήβους, όλες τις οικογένειες του νομού Ρεθύμνου. Ταυτόχρονα «τρέχει» το πρόγραμμα προαγωγής υγείας σε όλα τα σχολεία του νομού, με στόχο τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα ίδια τα παιδιά και εκτός της παροχής κλινικών υπηρεσιών και του προγράμματος στα σχολεία η ολοκληρωμένη παρέμβαση, αφορά σειρά εκδηλώσεων εκπαιδευτικών ευαισθητοποίησης και συνεργασίας με ειδικές επαγγελματικές ομάδες για να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους για να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και θυματοποίησης των παιδιών τους από κάθε μορφή βίας. Μέχρι τώρα έχουμε θετική ανταπόκριση από οικογένειες και σχολεία όσον αφορά την διατύπωση αιτημάτων στήριξης των οικογενειών».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση οικογενειών που δεν δίστασαν να απευθυνθούν στην μονάδα και να ζητήσουν την βοήθεια των ειδικών, οι οποίοι όπως επανέλαβε θα βρίσκονται στην πόλη για να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων:
«Στις τέσσερις εβδομάδες άτυπης λειτουργίας έχουμε δεχτεί πάνω από 100 αιτήματα από παιδιά και οικογένειες του νομού και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο. Υπογραμμίζω ότι οι υπηρεσίες μας δεν αφορούν παιδιά -θύματα, ούτε μόνο θύματα εκείνης της περιόδου. Αφορούν κάθε είδους προβλήματα του παιδιού ή του εφήβου που μπορεί να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε οικογένεια».
Ο διευθυντής Υγείας του Παιδιού υποστήριξε πως η ολοκληρωμένη αυτή παρέμβαση αφορά στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η παρέμβασή μας δεν κοιτάει το παρελθόν, κοιτάει το παρόν και το μέλλον. Υπάρχουν προβλήματα είτε ψυχικής υγείας, ψυχοκοινωνικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικά. Ακόμα και η ψυχική υγεία του παιδιού και του εφήβου στην χώρα μας είναι ένα ταμπού. Υπάρχει μια δυσκολία να αντιληφτούμε ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας ή οι σχέσεις των γονέων με τα παιδιά και ότι ίσως οι ειδικοί μπορούν να μας βοηθήσουν, να έχουμε μια καλύτερη οικογενειακή ζωή, να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία και την ευεξία των παιδιών μας και την ποιότητα των σχέσεών μας. Σε αυτό το πράγμα μέχρι στιγμής έχουμε ένα θετικό αντίκτυπο ότι υπάρχει αναγνώριση, ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν με μια συμβουλευτική, με μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που παρέχεται από την μονάδα μας. Είναι και τόσα πολλά τα προβλήματα στα οποία πρέπει να ανταπεξέλθει η οικογένεια, που παρά την αναστολή του ταμπού, βλέπει ότι η συνδρομή ενός ειδικού, δεν έχει στόχο ούτε να υποκαταστήσει, ούτε να αμφισβητήσει, ούτε να ποινικοποιήσει τον γονιό. Έχει στόχο να στηρίξει την οικογένεια».
Ο Γιώργος Νικολαΐδης με αφορμή και την έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού το 2011, όπου κατέδειξε τα υψηλά ποσοστά θυματοποιήσης των παιδιών σε όλη τη χώρα, επεσήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης και κινητοποίησης τόσο των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, όσο και των ίδιων των τοπικών κοινωνιών: «Πριν την αποκάλυψη της υπόθεσης παιδεραστίας, βρίσκαμε στο Ρέθυμνο αυξημένα ποσοστό αυτοαναφοράς θυματοποίησης των παιδιών σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές εμπειρίες και κυρίως των αγοριών. Τότε δεν μπορούσαμε να το εξηγήσουμε ωστόσο λίγους μήνες μετά έγινε η σύλληψη Σειραγάκη και εξηγήθηκε. Παρ’ όλα αυτά ανεξαρτήτως από την ιδιαιτερότητα του Ρεθύμνου τα πανελλαδικά ποσοστά και τα ποσοστά σε όλη την Κρήτη ήταν ανησυχητικά. Το πανελλαδικό ποσοστό ήταν 7,5 % κατά την διαδρομή της παιδικής ηλικίας και το ποσοστό 4,5% των παιδιών το τελευταίο δωδεκάμηνο ανέφεραν τουλάχιστον μια ανεπιθύμητη σε αυτά, εμπειρία σεξουαλικής θυματοποίησης που εμπεριείχε και σωματική επαφή. Αυτό ήταν το πανελλαδικό ποσοστό και ως εκ τούτου νομίζω ότι δικαίως σε όλη την χώρα θα πρέπει να υπάρξει μια αντίστοιχη κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών, των δημοσίων φορέων, αλλά και της κοινωνίας καθαυτής, ώστε να αναλάβει δράση ευαισθητοποίησης και πρόληψης των περιστατικών».
Στο χαιρετισμό της στα χθεσινά εγκαίνια της μονάδας η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μ. Λιονή, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όταν ξεκινήσαμε πριν δυο χρόνια την προσπάθειά μας μετά τα θλιβερά περιστατικά που αποκαλύφθηκαν στην πόλη μας υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που βοήθησαν, όπως οι τότε βουλευτές ο κ. Οθωνας και η κυρία Κεφαλογιάννη, ο κ. Μπόλαρης ο τότε υφυπουργός που πολύ μας βοήθησε κατανόησε το πρόβλημα, και ένταξε την παρέμβαση αυτή στο ΕΣΠΑ «Περιμένουμε πολλά από αυτή την ομάδα στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας. Από εμάς πέρα και έξω από τις αρμοδιότητές μας που είναι στενές σε θέματα υγείας ψυχικής υγείας και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Θεωρούμε ευθύνη μας και χρέος μας ι να βοηθούμε και να παρεμβαίνουμε. Θα ‘μαστε στο πλευρό σας ό,τι και αν χρειαστείτε πέρα από ηθική και υλική συμπαράσταση από εμάς για να επιτελέσετε το έργο σας σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται άσχημα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που το κράτος για πολλούς λόγους δεν μπορεί να προσφέρει εκείνα τα οποία πρέπει, εμείς θα προσπαθούμε να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή.
Εκ μέρους του δήμου ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γ. Γεωργαλής μεταξύ άλλων είπε: «Εκπροσωπώντας το δήμο που έχει 83 σχολεία και 11.000 μαθητές θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας σε όλους εσάς που δουλέψατε σε αυτή την δομή. Είναι ένα όνειρο δεκαετιών και θεωρούμε ότι έχετε να προσφέρετε πολλά στα παιδιά μας, εύχομαι καλή επιτυχία».
Ο εκπρόσωπος της μητρόπολης παπα Γιώργος Γαλεράκης μετέφερε τις ευχές και τις ευλογιές του σεβασμιότατου μητροπολίτη Ρεθύμνης. «Με χαρά υποδεχόμαστε την δομή αυτή και θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η τοπική εκκλησία τάσσεται ενεργά στο πλευρό σας για να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια».