Ένα χρόνο πριν ο αριθμός αυτός ήταν 230,671.
«Η Συρία αιμορραγεί γυναίκες, παιδιά και άνδρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας πως «Η αύξηση, κατά 1,8 εκατομμύρια, των ανθρώπων, που τον τελευταίο χρόνο εγκατέλειψαν τη χώρα αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη». Στη συνέχεια η Υπάτη Αρμοστεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «Από πουθενά δεν προκύπτουν σημάδια εκτόνωσης της τραγικής αυτής ροής ανθρώπων».
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει της ζωή τους, από την αρχή των εμφυλίων συγκρούσεων στη Συρία. Πολλά από τα θύματα είναι παιδιά και άμαχος πληθυσμός. «Η Συρία αναδεικνύεται στη μεγάλη τραγωδία του αιώνα μας. Μια ντροπιαστική ανθρωπιστική καταστροφή με πόνο και μετακινήσεις που δεν παραλληλίζονται με κανένα γεγονός της πρόσφατης Ιστορίας», δηλώνει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.
«Και υπάρχουν και χειρότερα νέα», συνεχίζει το άρθρο. «Άλλα 4.25 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν εκτοπιστεί μες στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ξεριζωμένων από τα σπίτια στους στα 6.000.000 του συνολικού πληθυσμού της χώρας». «Περισσότεροι από την περίπτωση κάθε άλλης χώρας είναι οι Σύριοι πρόσφυγες που μετακινούνται με τη βία», σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία. «Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων που αποχωρούν από τη Συρία παραμένει στις χώρες που την περιβάλλουν και στη γύρω περιοχή», υπογραμμίζεται. «Το γεγονός αυτό πιέζει ασφυκτικά τις υποδομές, τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών υποδοχής», επισημαίνεται από τον ΟΗΕ. Επίσης ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σημειώνει πως, σε ότι αφορά το νούμερο των 2 εκατομμυρίων προσφύγων, είναι κυρίως παιδιά ηλικίας 17 ετών και λιγότερο.
Κυριότερες χώρες υποδοχής σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι ο Λίβανος με 716.000 πρόσφυγες, η Ιορδανία με 515.000, η Τουρκία με 460.000 και το Ιράκ, όπου μέχρι στιγμής 168.000 άνθρωποι έχουν κατευθυνθεί και καταγραφεί επίσημα. «Υπουργοί των κυβερνήσεων αυτών χωρών» συναντώνται στη Γενεύη, σε μια προσπάθεια «να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διεθνής βοήθεια για την αντιμετώπιση της εξόδου των προσφύγων», μας ενημερώνει το άρθρο.
«Ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι οι υπολογισμοί του ΟΗΕ είναι τουλάχιστον συντηρητικοί». Παράλληλα, από στέλεχος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, αναφέρεται πως «οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες στην Ιορδανία, το 70% περίπου, καταφεύγουν σε αστικές περιοχές και όχι σε στρατόπεδα προσφύγων κάνοντας έτσι δυσκολότερη την καταγραφή τους και την παροχή βοήθειας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι συνάδελφοι μας στην Ιορδανία έχουν βρει οικογένειες που δεν είχαν καταγραφεί, ή ,που ακόμη φοβούνται να έρθουν και να ζητήσουν βοήθεια. Ακόμη ζουν με τις ψυχολογικές συνέπειες -του να έχουν βρεθεί μέσα στην εμπόλεμη ζώνη- και αυτό είναι που τους κάνει εξαιρετικά ανήσυχους».
Πηγή: CNN International