Δυόμισι χρόνια μετά την εξιχνίαση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη και ακριβώς έναν χρόνο μετά την καταδίκη 12 ατόμων για συμμετοχή τους σε αυτήν, η υπόθεση έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος ενός ακόμα ατόμου από το Ηράκλειο που φέρεται ως εμπλεκόμενο στην απαγωγή.
Την αποκάλυψη έκανε χθες η εφημερίδα το Βήμα και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του οποίου ένα «ορφανό» μέχρι πρότινος αποτύπωμα ταυτοποιήθηκε με 45χρονο άνδρα από το Ηράκλειο.
Πληροφορίες των «Ρ.Ν.» αναφέρουν ότι το αποτύπωμα είχε βρεθεί στο τελευταίο κρησφύγετο, στο Ρέθυμνο, όπου οι απαγωγείς κρατούσαν τον επιχειρηματία, δηλαδή σε χώρο μάντρας αυτοκινήτων, στη Γέφυρα της Ζουρίδας. Από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, όπου έγινε η εξέταση του αποτυπώματος, ταυτοποιήθηκε 45χρονος άνδρας από χωριό της περιοχής Μονοφατσίου Ηρακλείου.
Η ταυτοποίηση έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, το αποτέλεσμα εστάλη στις αστυνομικές αρχές της Κρήτης με συνέπεια να σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του συγκεκριμένου ατόμου για συμμετοχή του στην απαγωγή.
Να σημειωθεί ότι στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ εστάλησαν από τις αστυνομικές αρχές της Κρήτης, τον Οκτώβριο του 2017, όταν δηλαδή ανακαλύφθηκε το κρησφύγετο στο οποίο εκρατείτο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, πλήθος ευρημάτων τα οποία ακόμα και σήμερα δεν έχουν εξεταστεί στο σύνολο τους. Γεγονός που δεν αποκλείει την πιθανότητα ταυτοποίησης και άλλων ατόμων στο προσεχές μέλλον.
Ανεξάρτητα με την ενοχή ή όχι του 45χρονου από το Μονοφάτσι στην απαγωγή, αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη όταν οδηγηθεί στο ακροατήριο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η εμπλοκή και άλλων ατόμων στην απαγωγή εκτός εκείνων που δικάστηκαν, είναι δεδομένη. Και κυρίως τα αρχηγικά μέλη της ομάδας απαγωγής. Αυτό το γνωρίζουν και οι δικαστικές αρχές και οι αστυνομικές. Εξ άλλου αυτό προέκυψε και κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, όπου δικάστηκαν οι 12 κατηγορούμενοι για την υπόθεση, οι περισσότεροι εκ των οποίων Ρεθεμνιώτες.
Επί παραδείγματι, μέχρι και σήμερα δεν έχουν προκύψει τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην πρώτη φάση της απαγωγής. Δηλαδή παραμένουν άγνωστα τα πρόσωπα που είχαν στήσει καρτέρι στον επιχειρηματία στα Καλέσσα Ηρακλείου το απόγευμα της 30ης Μαρτίου 2017, τον απήγαγαν και τον επιβίβασαν σε όχημα. Ούτε τα πρόσωπα που τον παρέλαβαν στη συνέχεια, στην περιοχή του ΠΑΓΝΗ και επιβιβάζοντας τον σε δεύτερο όχημα τον οδήγησαν σε κρησφύγετο που κανείς δεν γνωρίζει που και ποιο ήταν.
Επίσης, ορισμένοι εκ των 12 κατηγορουμένων, στη διάρκεια της δίκης τους, είτε μίλησαν για άτομα που ήρθαν μαζί τους σε επαφή χωρίς να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους λέγοντας πως ήταν άγνωστα είτε ανέφεραν πως δεν συμμετείχαν από την αρχή στην απαγωγή λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχουν ασύλληπτοι εμπλεκόμενοι αλλά επικαλέστηκαν άγνοια για την ταυτότητα τους.
Εδώ, αξίζει να υπενθυμίσουμε ένα ακόμα γεγονός, χαρακτηριστικό των κενών που παρέμειναν στην υπόθεση απαγωγής κατά την ακροαματική διαδικασία.
Στις 14 Φεβρουαρίου, όταν και ανακοινώθηκε η δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για τους 12 κατηγορούμενους, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, ώστε να διερευνήσει τυχόν εμπλοκή στην υπόθεση, τεσσάρων ακόμα ατόμων. Δυο κατοίκων χωριού από το νότιο Ρέθυμνο, ενός κατοίκου του χωριού Βρασκάς Σφακίων και ενός ακόμα Ρεθεμνιώτη που ζει στην Αθήνα. Και για τους τέσσερις υπήρχε αναφορά στη δικογραφία, λόγω επαφών που είχαν την επίμαχη περίοδο της απαγωγής με κάποιους εκ των 12 κατηγορουμένων, ενώ βρισκόταν υπό παρακολούθηση -ως ύποπτοι- από τους αστυνομικούς μετά τις 7 Ιουλίου 2017 και έχουν καταγραφεί οι κινήσεις τους. Τα στοιχεία όμως εις βάρος τους δεν ήταν τέτοια που να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.
Άγνωστο παραμένει εάν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου διερεύνησε το σκέλος αυτό της υπόθεσης και διαπίστωσε ότι δεν έχουν εμπλοκή αρχειοθετώντας την ή βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.
Σε εξέλιξη και άλλη σχετική έρευνα
Η εξιχνίαση της υπόθεσης απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη έγινε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, έξι μήνες μετά την αρπαγή του, όταν σε αστυνομική επιχείρηση σε πατάρι της μάντρας αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο βρέθηκε αλυσοδεμένος ο επιχειρηματίας.
Όμως οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης δεν άφησαν την υπόθεση ως πλήρως εξιχνιασμένη. Με δεδομένο, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ότι υπάρχουν ασύλληπτοι εμπλεκόμενοι αλλά και ότι έχει ανακαλυφθεί μόνο ένα από τα 5 τουλάχιστον κρησφύγετα στα οποία εκρατείτο ο Μ. Λεμπιδάκης, αφού κανείς εκ των 12 κατηγορουμένων δεν «άνοιξε το στόμα του» να αποκαλύψει τους χώρους ομηρίας, η υπόθεση παραμένει ανοικτή.
Η νότια περιοχή του Ρεθύμνου αλλά κυρίως η περιοχή των Σφακίων εξακολουθούν να παραμένουν στο μικροσκόπιο των αστυνομικών υπηρεσιών αφού θεωρείται βέβαιο ότι εκεί ήταν τουλάχιστον ένα από τα κρησφύγετα. Ο Βρασκάς, ένα χωριό κοντά στο Φραγκοκάστελλο, θεωρείται ως τόπος που κρύβει ακόμα ένα μυστικό κομμάτι της υπόθεσης. Και ότι ο επιχειρηματίας φυγαδεύτηκε νύχτα από την περιοχή κάποια στιγμή τον Αύγουστο του 2017, όταν οι απαγωγείς αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση. Μια παρακολούθηση πολυήμερη, με ύποπτα πρόσωπα να κάνουν συναντήσεις κυρίως νυχτερινές αλλά που τελικά δεν είχε τότε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στο χθεσινό ρεπορτάζ του, στο «Βήμα», ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος αναφέρει πως αυτή την περίοδο ερευνάται η τυχόν σχέση της απαγωγής Λεμπιδάκη με άλλη σοβαρή ποινική υπόθεση που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τις αστυνομικές αρχές στην Κρήτη.
Από το ρεπορτάζ των «Ρ.Ν.» επιβεβαιώνεται αυτή η πληροφορία. Όντως, είναι σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα που για συγκεκριμένους, σοβαρούς λόγους, εξετάζεται η σχέση μιας υπόθεσης που έφτασε στις αρχές πριν από 2 περίπου μήνες με πρωταγωνιστές 3 άτομα, με την υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη. Είναι άγνωστο που θα οδηγήσει αυτή η έρευνα και εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες των αστυνομικών αρχών. Δείχνει όμως την πρόθεση τους να μην ξεχάσουν τα κενά της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.