Η 6η Πολυπολιτισμική Γιορτή Φιλίας του Δήμου Ρεθύμνου βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανάμεσα στους παριστάμενους και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Γεωργαλής, Τάσος Παπαδουράκης και Δημήτρης Λελεδάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Σκορδίλης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Άγγελος Μαλάς, εκ μέρους της ΚΕΔΗΡ η αντιδήμαρχος κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη και από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ο πρόεδρος Στέλιος Χαρκιανάκης, ο Στέλιος Σπανουδάκης και ο Αιδεσιμότατος πατήρ Γεώργιος Γαλεράκης. Μαζί τους και πολλοί Ρεθεμνιώτες που θέλησαν να πλαισιώσουν την εκδήλωση και να συμμετέχουν στην πολυεθνική αυτή γιορτή μαζί με τις μεταναστευτικές κοινότητες λαών που κατοικούν και εργάζονται στην πόλη. Έχει προηγηθεί η έναρξη της γιορτής με τον χαιρετισμό του δημάρχου, κ. Μαρινάκη, μουσική από την Μπάντα του Δήμου, υπό τον Στ. Αποστολάκη, αλλά και η προβολή ενός αποκαλυπτικού βίντεο από τον εμφύλιο σπαραγμό στη Συρία.
Οι παιδικές φωνές οδηγούν στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Εκεί δεκάδες παιδιά με χρώματα στο πρόσωπο στέκονται προσηλωμένα και παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα ταχυδακτυλουργικά του μάγου «Τόνι» και του μικρού βοηθού του. Σηκωμένα χέρια προσφέρονται να λάβουν μέρος στις επιδείξεις του ταχυδακτυλουργού, ενώ κάθε λίγο επιφωνήματα θαυμασμού ακούγονται σε όλη την αίθουσα από τα παιδιά και τους γονείς που εντυπωσιασμένοι παρακολουθούν μεταλλικούς δακτύλιους να δένονται και να λύνονται ή μπουκέτα λουλούδια να ξετρυπώνουν από τη φαινομενικά άδεια χούφτα του Τόνι. Μια Ελληνίδα μαμά απευθύνεται σε μια «συμμορία» από μπόμπιρες: «Από που είστε καλέ εσείς;», «Από τη Συρία» απαντούν με μια φωνή σε άπταιστα ελληνικά τα παιδιά. Νωρίτερα το απόγευμα, υπήρξε παιδικός μπουφές, παιχνίδι με κλόουν, φινλανδικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα, αλλά και παραμύθια από όλο τον κόσμο, από την παραμυθού «Γωγώ».
«Έχουν έρθει πολλοί Έλληνες, σχεδόν περισσότεροι από τους μετανάστες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μας γεμίζει χαρά. Επίσης σημαντικό είναι ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν στη γιορτή. Δείχνει πολλά πράγματα», είπε στα «Ρ.Ν.», στο περιθώριο της προχθεσινής γιορτής, το μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, Ibrahim Zabia.
«Μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι ειρηνικά»
Την ώρα εκείνη στην κεντρική αίθουσα του ισογείου, παίζεται το θεατρικό «Δείπνο για έναν» από την Πολιτιστική Ομάδα Άδελε-Αγίας Παρασκευής. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να πούμε ότι η σημερινή γιορτή είναι επιτυχημένη. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, μετανάστες και Έλληνες. Αυτό αποδεικνύει ότι, ναι, μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι ειρηνικά και να γιορτάσουμε έστω και για μια φορά το χρόνο, μαζί, αυτές τις όμορφες ημέρες», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου, Στέλιος Χαρκιανάκης. Κι ενώ η κουβέντα συνεχίζεται, η αίθουσα του ισογείου είναι ασφυκτικά γεμάτη από ντόπιους και μετανάστες. Έξω από αυτήν, μια παρέα Ινδών συζητούν στη γλώσσα τους, ενώ παραδίπλα μια άλλη παρέα γυναικών με χρωματιστές μαντήλες τυλιγμένες γύρω από το πρόσωπό τους ανταλλάσουν απόψεις στα αραβικά με τα μωρά αγκαλιά. Φορώντας το παραδοσιακό σκοτσέζικο «κιλτ», κάποιος άλλος στέκεται μπροστά στην είσοδο της αίθουσας και συνομιλεί στα αγγλικά με έναν φίλο του. «Υπάρχουν οι Άραβες με τις μαντήλες, οι Ινδοί με τις επίσημες φανταχτερές φορεσιές τους, οι Ευρωπαίοι, όπως πάντα τυπικοί στην ώρα τους, που ήσυχα και διακριτικά παρακολουθούν την εξέλιξη της γιορτής και βέβαια οι Έλληνες, ανυπόμονοι όπως είμαστε πάντα. Αλλά και στον επάνω όροφο γίνεται μια πολύ επιτυχημένη γιορτή για τα παιδιά. Φέτος έχουμε μαζέψει 300 παιδικά δώρα. Είναι όλα προσφορές και γι’ αυτό ευχαριστούμε όλους όσους προσέφεραν τις υπηρεσίες και τα αγαθά τους γι’ αυτή την ημέρα», πρόσθεσε ο κ. Χαρκιανάκης.
«Έχουμε γίνει μια μεγάλη οικογένεια»
Το θεατρικό έχει εν τω μεταξύ τελειώσει. Οι παριστάμενοι κατευθύνονται προς τον μπουφέ για ένα γαστρονομικό «διάλειμμα» πριν τη συνέχεια των δρώμενων. Φαλάφελ, λουμάδες με γιαούρτι, κοτόπουλο με κάρυ και για επιδόρπιο, μελομακάρονα ή σιροπιαστό γλυκό από τη Συρία, ανάμεσα στα εδέσματα. Χαμογελαστοί εθελοντές πίσω από τους μπουφέδες φροντίζουν για το σωστό σερβίρισμα. «Μόλις δοκιμάσαμε υπέροχα εδέσματα από την Ινδία, τη Συρία, το Πακιστάν και το Σουδάν, για να μην πούμε για το ζεστό αυστριακό κρασί που ήπιαμε, τους λουκουμάδες και τα μπισκότα από τη Σκανδιναβία. Όπως λέμε, η αγάπη, ο έρωτας, η φιλοσοφία, ο τρόπος ζωής ξεκινούν πάντα απ’ το στομάχι. Όλοι οι λαοί στην κορυφή της κουλτούρας τους έχουν πάντα την κουζίνα τους, η οποία τους φέρνει κοντά, τους καθίζει στο ίδιο τραπέζι και τους οδηγεί σε ένα ψάξιμο κουλτούρας και καθημερινότητας ζωής. Περνά από τη μια γενιά στην άλλη και αυτό κάνουμε σήμερα εδώ στο Ρέθυμνο.
Αυτοί που έχουν γίνει πια Ρεθεμνιώτες, ακόμα και δεύτερης ή τρίτης γενιάς, όσοι ήρθαν πιο πρόσφατα, γιατί έχουν ανάγκη αλλά κι αυτοί που έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν εδώ παίρνοντας τη σύνταξή τους, από τη Σκανδιναβία, τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική, τη Βρετανία, από όλο τον κόσμο, είναι απόψε εδώ. Ξεκίνησαν να έρχονται πριν από λίγα χρόνια. Διστακτικά στην αρχή, μα κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι. Οι φίλοι το έλεγαν στους φίλους, οι πατεράδες έφερναν τις μανάδες και τα παιδιά τους διότι ξεθάρρεψαν πια.
Έτσι έχουμε γίνει μια μεγάλη οικογένεια, η οποία μοιράζεται τη μουσική της, το χορό της, τα φαγητά της, αλλά πάνω απ’ όλα τις εμπειρίες, όπως αυτό το βίντεο της Συρίας, το οποίο μας προκαλεί όλους να καταλάβουμε, ότι το Ρέθυμνο είναι ένα σημείο του γεωγραφικού χάρτη, στο οποίο ο καθένας μπορεί να βρει μια γωνιά για να ζήσει, να αγαπηθεί, να πάρει και να δώσει», επισήμανε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού, Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη.
«Πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας, τις ψυχές μας και τις καρδιές μας, για έναν καλύτερο και ειρηνικό κόσμο»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης στάθηκε στα μηνύματα που προέκυψαν από τη φετινή Πολυπολιτισμική Γιορτή Φιλίας. «Αυτή η συνάντηση έχει γίνει πλέον θεσμός. Ο Δήμος δε χρειάζεται να ξοδεύει χρήματα γι’ αυτές τις εκδηλώσεις. Υπάρχουν οι Ρεθεμνιώτες που συνεισφέρουν κι έτσι εμείς απλώς βάζουμε την αγάπη, την αιγίδα, την οργανωτικότητά μας και τίποτα άλλο.
Είναι μια απόδειξη ότι εδώ στο Ρέθυμνο μπορεί να μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, να πιστεύουμε σε διαφορετικές θρησκείες, αλλά μας ενώνει η κοινή «γλώσσα» της αγάπης, της αλληλεγγύης, της συνεννόησης και κυρίως της επιθυμίας να ζούμε σε ένα κόσμο καλύτερο και ειρηνικό. Φέτος αφιερώσαμε ένα σημαντικό κομμάτι της γιορτής μας στα δεινά της Συρίας και των ανθρώπων της και νομίζω ότι μέσα από αυτά τα μηνύματα, όλοι ευαισθητοποιούμεθα ακόμη περισσότερο. Διαπιστώνουμε ότι μπορεί σαφώς, να περνάμε μια πολύ μεγάλη κρίση, αλλά υπάρχουν και σημεία του κόσμου, όπου οι καταστάσεις που βιώνουν οι άνθρωποι εκεί είναι πραγματικά τραγικές. Όλοι μαζί λοιπόν πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας, τις ψυχές μας και τις καρδιές μας, για έναν καλύτερο και ειρηνικό κόσμο. Κυρίως για τα παιδιά μας, που είμαστε υποχρεωμένοι να τους κληροδοτήσουμε έναν κόσμο πολύ καλύτερο από αυτόν που ζουν σήμερα.
Οι Ρεθεμνιώτες έχουν αποδείξει σε πολλές ευκαιρίες ότι είναι μια ανοικτή κοινωνία που αγαπάει τον επισκέπτη, σέβεται τον πόνο του μετανάστη και του πρόσφυγα και κυρίως δεν κάνει διακρίσεις. Αυτό λοιπόν αποδεικνύεται και σήμερα με τη συμμετοχή πολλών δημοτών σε αυτή την εκδήλωση αλλά και με τη διάθεσή τους να βοηθήσουν οργανωτικά και χορηγικά αυτή την εκδήλωση», υπογράμμισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο κ. Μαρινάκης.
Το μουσικό πρόγραμμα συνεχίζεται, ενώ τα παιδιά ενθουσιασμένα ανεβοκατεβαίνουν τη σκάλα, που οδηγεί στον πρώτο όροφο με τα δώρα του Αϊ Βασίλη ανά χείρας. Στη σκηνή, μετά από κομμάτια απ’ όλο τον κόσμο από την «Petros Orchestra», χορευτές της ινδικής κοινότητας της πόλης υπό τη συνοδεία μουσικής του τόπου τους, κάνουν επιδείξεις που κλέβουν την παράσταση και το χειροκρότημα του κοινού.
Η βραδιά έχει ήδη προχωρήσει για τα καλά. Με τα μουσικά σχήματα από τη Σκωτία (Desperados) και Soul Gig να την ολοκληρώνουν, οι παριστάμενοι συνέχισαν να διασκεδάζουν στέλνοντας μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και θέτοντας παράλληλα τον πήχη των προσδοκιών για την Πολυπολιτισμική Γιορτή Φιλίας του Δήμου, ακόμα υψηλότερα για την επόμενη χρονιά. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι εκδήλωση παρουσιάστηκε από τους κ. Μιχάλη Διγαλάκη και Γιώργο Γιανναράκη, ενώ η οργανωτική επιτροπή της φετινής γιορτής απαρτίζονταν από τους Charlotte Frandzeska (Αυστρία), Kate and Luc Brusten (Βέλγιο), Imbrahim Zambia (Λιβύη), Marie Tripodianos (Γαλλία), Asmaa Alfadl (Σουδάν), Nontas (Ινδία), Sara Nicholson (Καναδάς), Μieke Οsenga (Ολλανδία), Jorun Jacobsen (Σκανδιναβία), Michaela Ignatiadi (Σλοβακία), Αnna Hovi (Φινλανδία), Lisa Sirkia (Φινλανδία), Ahmed Rarrod (Συρία), Πέπη Μπιρλιράκη, Στέλιο Χαρκιανάκη, Στέλιο Σπανουδάκη, Στέλλα Χριστοφοράκη, Κυριάκο Κατημερτζόγλου και Βαγγέλη Αρχοντάκη.