Ήταν μια νύχτα μαγική. Από κείνες που κανείς δεν θέλει να τελειώσει. Μα υποχρεωτικά τελειώνει. Κι όσοι την έχουν ζήσει νιώθουν στην ψυχή τους ευφορία, αγαλλίαση. Έτσι ένοιωσαν οι 750 άνθρωποι που γέμισαν το βράδυ της Κυριακής το υπαίθριο θέατρο του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας.
Δεν ήταν μόνο η μουσική και τα τραγούδια των καλλιτεχνών που μάγεψαν. Ήταν και το ιδανικό σκηνικό της πανσελήνου του Ιούλη, που έδεσε άρρηκτα με την ιδέα και την σκηνοθεσία των διοργανωτών, ώστε να δημιουργηθεί αυτή η εξαιρετική ατμόσφαιρα που εξαφάνισε κάθε ίχνος γκρίζου.
Η συναυλία με την Πανσέληνο, διοργανώθηκε από τους Φίλους του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, που στηρίζουν το Μουσείο και με την στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και των πολιτιστικών συλλόγων της Ελεύθερνας και της Αρχαίας Ελεύθερνας.
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, η Νένα Βενετσάνου, η Αλίκη Ζωγράφου, συναντήθηκαν στην σκηνή του υπαίθριου θεάτρου με την πανσέληνο. Το φεγγάρι ολόγιομο σα βγήκε από τον Ψηλορείτη και φώτισε τον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας, ήταν σα να είχε ραντεβού μαζί τους ειδικά γι’ αυτό το μουσικό ταξίδι ανάμεσα στο παραμύθι και την αλήθεια, στον έρωτα και την αγάπη, στο χθες και στο σήμερα.
«Πανσέληνος: Μια τρύπα στο φουστάνι της νύχτας από το πούρο ενός απρόσεκτου θεού», είχε γράψει στην προσωπική του ιστοσελίδα ο πάντα εύστοχος Λουδοβίκος των Ανωγείων προσκαλώντας τους φίλους του στην συλαυλία. Γνωρίζοντας πως το φόρεμα της νύχτας με την τρύπα, μπορείς να το κεντήσεις με νότες και μελωδίες, ώστε να γίνει ένα όμορφο «ρούχο» για μια ειδική σημαντική βραδιά.
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων για μια ακόμα φορά, καθώς είναι πολυτάλαντος καλλιτέχνης, πήρε μαζί του το κοινό σε δρόμους που μόνο εκείνος ανακαλύπτει. Η αφήγησή του πριν από κάθε τραγούδι, ιστορία ή ανέκδοτο, οι νότες και οι μελωδίες του, ήταν ένα διαδραστικό μουσικό άγγιγμα στους θεατές, ένα νυχτερινό ξύπνημα συναισθημάτων.
Η Νένα Βενετσάνου, αυτή η ξεχωριστή διαχρονική ερμηνεύτρια, μαγνήτισε με την φωνή και την κιθάρα της.
Η ταλαντούχα Αλίκη Ζωγράφου, πρόσθεσε το δικό της στίγμα στην μυσταγωγική ατμόσφαιρα του υπαίθριου θεάτρου.
Τρεις καλλιτέχνες που πάντρεψαν τις φωνές και τις μουσικές τους με τους ψιθύρους του Όμηρου και της πανσελήνου την σιγαλιά.
Και οι 750 θεατές καθηλωμένοι στις θέσεις τους, άφησαν τους δικούς τους ψιθύρους για το τέλος. Καμία κίνηση, κανένας θόρυβός τους δεν ήθελαν να διαταράξει την τρίωρη μαγεία.
Η ιδέα του Λουδοβίκου των Ανωγείων και του διευθυντή του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, Νίκου Σταμπολίδη, να απαγγείλει στίχους από τον Ερωτόκριτο ο βοσκός από τα Ανώγεια, Νίκος Βρέντζος (Μπουργονίκος), αποτέλεσε μια ακόμα ξεχωριστή στιγμή. Ντυμένος στα μαύρα και με το παραδοσιακό μαντήλι στο κεφάλι, απαγγέλλοντας από στήθους μεγάλα αποσπάσματα του Ερωτόκριτου, όπως αχνοφωτιζόταν το πρόσωπό του από το φως της Πανσελήνου, έμοιαζε με αρχαίο ήρωα που ξύπνησε από τα βάθη του χρόνου.
Δεν θα μπορούσε να γιορταστεί καλύτερα η επέτειος των 40 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ταυτόχρονα ο ένας χρόνος λειτουργίας του Μουσείου. Η συναυλία με την πανσέληνο της Κυριακής, ήταν μια καταπληκτική παράσταση, ήταν ένα ταξίδι στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού, ήταν μια παράσταση. Στον χώρο που το Ανώτατο Εκπαιδευτικό μας Ίδρυμα και άνθρωποί του εργάστηκαν με πίστη, ζήλο και πάθος για να υλοποιήσουν ένα μεγάλο όραμα: Το ανασκαφικό έργο και το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας.
Εγκαινιάστηκε ένας κύκλος εξωστρέφειας
Οι Φίλοι του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας και ο διευθυντής του Μουσείου καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, εγκαινίασαν με την συναυλία της Κυριακάτικης πανσελήνου έναν κύκλο εξωστρέφειας του Μουσείου μέσω εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό. Ήταν μόνο η αρχή γιατί θ’ ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις.
Δεν μπορεί να μην αναφερθεί η σημαντική προσφορά των Πολιτιστικών Συλλόγων, Ελεύθερνας και Αρχαίας Ελεύθερνας, και σε αυτήν την εκδήλωση. Οι δυο σύλλογοι αγκαλιάζουν με πάθος κάθε εκδήλωση που αφορά του Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας, προσφέροντας εθελοντικά οτιδήποτε μπορούν, συμβάλλοντας στην επιτυχία κάθε εγχειρήματος.
Την συναυλία στην πανσέληνο, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας, που απηύθυνε χαιρετισμό, ο αντιπρύτανης Κώστας Σπανουδάκης, η βουλευτής Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης.
Χαιρετισμό και ένα σύντομο απολογισμό του Μουσείου, έκανε ο διευθυντής του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, Νίκος Σταμπολίδης.
Εκ μέρους του προέδρου του Σωματείου «Οι Φίλου του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας», κυρίου Απόστολου Βερβέρογλου, καλωσόρισε το κοινό στην εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκης λέγοντας:
«Η συναυλία αυτή σηματοδοτεί τα πρώτα γενέθλια του Μουσείου και τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Εγκαινιάζει έναν κύκλο εξωστρέφειας και ανάληψης εκδηλώσεων από τους Φίλους, που σκοπό έχουν την προβολή και στήριξη του Μουσείου.
«Οι Φίλοι του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας» είναι ένα αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείο που ιδρύθηκε το 2016 από φίλους του Μουσείου, λίγους μήνες μετά τα επίσημα εγκαίνιά του, με σκοπό την ηθική και υλική ενίσχυση και συμπαράσταση για την πραγματοποίηση και συνέχιση του έργου του.
Ενδεικτικά το Σωματείο υποστηρίζει εκδηλώσεις του Μουσείου όπως περιοδικές εκθέσεις, ποικίλης θεματολογίας, συνέδρια, σεμινάρια, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιπλέον ενισχύει το ανασκαφικό και μελετητικό έργο στην Αρχαία Ελεύθερνα και στο Κέντρο Μελέτης.
Το Σωματείο οργανώνει δράσεις που στόχο έχουν την στήριξη του Μουσείου, με την προβολή του έργου του και την ενίσχυση των σκοπών του, με δωρεές, κληροδοτήματα, εθελοντική εργασία, εκδηλώσεις και δραστηριότητες για την άντληση οικονομικών πόρων».
Ο κ. Καλαϊτζιδάκης, εκ μέρους των Φίλων του Μουσείου, ευχαρίστησε:
• Τους συντελεστές της συναυλίας: τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, την Αλίκη Ζωγράφου και την Νένα Βενετσάνου.
• Τους χορηγούς: τη Γραφοτεχνική, το Creta channel, το ΚΤΕΛ και τη Grecotel.
• Τους δυο (2) πολιτιστικούς Συλλόγους της Ελεύθερνας και της Αρχαίας Ελεύθερνας που, όπως είπε, χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών – μελών τους, καθώς και την υποστήριξη των Φίλων του Μουσείου, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί η συναυλία.
• Τον οραματιστή και δημιουργό του Μουσείου, «σοφό» Καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη για τη συνεχή στήριξη του έργου των Φίλων του Μουσείου.
Σημ. «Ρ.Ν.»: Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ηλία Λουλούδη για την παραχώρηση των φωτογραφιών.