Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Τα ποιοτικά κρητικά προϊόντα όπως το λάδι, το κρασί, το τυρί, το παξιμάδι, το χαρούπι και συνολικά η παραγωγή της κρητικής γης θα παρουσιαστεί και φέτος στη μεγάλη γιορτή του Ρεθύμνου, τη γιορτή κρητικής διατροφής.
Μια γιορτή που διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά και έχει γίνει πλέον θεσμός, με τη συνεργασία της Περιφέρειας, του Δήμου και του Επιμελητηρίου και την καθοριστική συμβολή δεκάδων εθελοντών, η οποία έχει ως βασική στόχευση τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον γαστρονομικό και πολιτιστικό τουρισμό.
Από τη μια οι παραγωγοί, στην πλειοψηφία τους Ρεθεμνιώτες, έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν τα προϊόντα τους στους ντόπιους και τους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με τα ντόπια προϊόντα, γνωρίζουν για τη διαδικασία παραγωγής τους, τα θρεπτικά και υγιεινά τους οφέλη, μπορούν να τα δοκιμάσουν και φυσικά να τα αγοράσουν. Από την άλλη οι δράσεις και τα εκπαιδευτικά-ψυχαγωγικά προγράμματα που αφορούν στη γαστρονομία με γνωστά ονόματα του χώρου, αποτελούν μια σημαντική πτυχή της γιορτής, που δίνει την ευκαιρία στους πολίτες, αλλά και στους επαγγελματίες να μάθουν από τους ειδικούς για τους πολλαπλούς τρόπους χρήσης των προϊόντων κατά τη μαγειρική.
Παράλληλα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τόσο παραδοσιακή μουσική όσο και σε έντεχνη, τζαζ, και λαϊκά συμπληρώνουν το πρόγραμμα της γιορτής που για μια εβδομάδα -από το Σάββατο 1 Ιουλίου έως και την Κυριακή 7 Ιουλίου- θα πραγματοποιηθεί στον δημοτικό κήπο.
Οι διοργανωτές χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφέρθηκαν στον σκοπό της διοργάνωσης που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται, αφού έχει αγκαλιαστεί από τους Ρεθεμνιώτες και όχι μόνο παραγωγούς που βλέπουν μέσα από τη συμμετοχή τους σ’ αυτή τη γιορτή να έχουν πολλαπλά οφέλη, τόσο σε ότι αφορά την αναγνωρισιμότητα και τις πωλήσεις των προϊόντων τους, όσο και για συμφωνίες που κλείνονται για εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, επεσήμανε πως μέσα από τη γιορτή εκτός από την προβολή και προώθηση των προϊόντων μας γίνεται πλέον συνείδηση στους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού το πλεονέκτημα για τη χρήση ντόπιων προϊόντων στις τουριστικές επιχειρήσεις τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Για 6η συνεχή χρονιά είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας με το Επιμελητήριο, τον Δήμο και τους άλλους φορείς για τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Και φέτος σε αυτό το ωραίο περιβάλλον του δημοτικού κήπου θα πραγματοποιήσουμε τη γιορτή της κρητικής διατροφής με έκθεση κρητικών προϊόντων, ποιοτικών και πιστοποιημένων. Προϊόντων που θέλουμε να κάνουμε γνωστά όχι μόνο στους επισκέπτες μας, αλλά και στους συμπολίτες μας Κρητικούς. Η γιορτή σταδιακά γίνεται συνείδηση στον κόσμο του τουρισμού, ότι πρέπει τα πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα μας να τα «βάλουν» στις επιχειρήσεις τους διότι πρέπει να στοχεύσουμε στην ποιότητα μέσω των προϊόντων μας, καθώς με τον τρόπο αυτό θα προσελκύσουμε ένα άλλο είδος επισκέπτη, που θα έχει υψηλότερες απαιτήσεις και θα επιλέγει τα προϊόντα μας για να απολαύσει την κρητική διατροφή, όχι μόνο λόγω της γεύσης, αλλά και λόγω της ποιότητας και της υγιεινής αξίας των προϊόντων. Ευελπιστούμε ότι και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου θα προσφέρουν υπέροχες βραδιές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν για τη διοργάνωση της γιορτής που ξεκινά το Σάββατο με πλήθος εκδηλώσεων και παραγωγών».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης μίλησε για την εξελικτική πορεία του θεσμού που αποτελεί προϊόν συνεργασίας και δίδει τη δυνατότητα προβολής και προώθησης της ποιότητας της παραγωγής της κρητικής γης αλλά και της κουλτούρας και του πολιτισμού του νησιού: «Η γιορτή μας πλέον έχει γίνει θεσμός. Είναι ένας θεσμός συνεργασίας και χαιρόμαστε πολύ που μαζί με τους φορείς, την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μαζί σε αυτή την αναβάθμιση και έτσι κάθε χρόνο εξελίσσεται σε κάτι πιο δυνατό με περισσότερα και πολυποίκιλα μηνύματα. Είναι σημαντικό ότι σε αυτή τη δροσερή γωνιά της πόλης συναντιέται ο κόπος των ανθρώπων της Κρήτης, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, η επικοινωνία αλλά και η εκπαίδευση. Θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς που δούλεψαν και φέτος γι’ αυτή την εξελικτική πορεία αυτού του θεσμού. Είμαι βέβαιος ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία που αναφέρεται σε όλες τις ηλικίες και αντιπροσωπεύεται όλη η εικόνα της Κρήτης. Θεωρώ ότι επιτέλους μπορούμε να στοχεύσουμε σε αυτό που είναι όραμα και όνειρο για όλους μας, αλλά ακόμα απέχει πολύ για να γίνει πραγματικότητα, που είναι η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα που είναι η δύναμη που θα «αναγεννηθεί» η Ελλάδα με τις υπηρεσίες του τουρισμού» τόνισε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει για έκτη συνεχή χρονιά τη γιορτή κρητικής διατροφής που σκοπό έχει να αναδείξουμε και να προωθήσουμε τα κρητικά μας προϊόντα, την κρητική γαστρονομία και διατροφή μέσα από παράλληλες δράσεις. Ταυτόχρονα αποτελεί μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα που συμμετέχουν σαν εκθέτες να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους επισκέπτες της πόλης μας την κρητική φιλοξενία συνδέοντας παράλληλα τον πρωτογενή τομέα με τον γαστρονομικό τουρισμό. Στη φετινή γιορτή στο επίκεντρο θα βρεθούν προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τυροκομικά προϊόντα καθώς και το κρασί που αποτελούν τα βασικά προϊόντα της κρητικής γης και αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής διατροφής. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή να γνωρίσουν την Κρήτη και την κουλτούρα της».
Από 5 έως 8 ευρώ το εισιτήριο εισόδου
Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ Πέπη Μπιρλιράκη αναφέρθηκε στις τιμές των εισιτηρίων, οι οποίες κυμαίνονται από 5 έως 8 ευρώ για τις 2,3,4,5 και 6 Ιουλίου αναλόγως τη συναυλία. Την πρώτη και την τελευταία ημέρα η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν ενώ για τα παιδιά από 6-12 ετών η είσοδος είναι 2 ευρώ. Σε ότι αφορά το εισιτήριο διαρκείας αυτό ανέρχεται σε 25 ευρώ ενώ το οικογενειακό διαρκείας (δυο ενήλικες και παιδιά, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους) ανέρχεται όπως ανέφερε στα 45 ευρώ. Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, η κ. Μπιρλιράκη τόνισε: «Η ΚΕΔΗΡ μέσα από ομάδες εργασίας του ΔΣ, του προσωπικού της και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου ετοιμάζει για άλλη μια χρονιά εκδηλώσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τα πιστοποιημένα κρητικά προϊόντα και τη φιλοξενία των εκθετών παραγωγών αλλά πάνω από όλα ετοιμάζει ένα πλήρες πρόγραμμα παιδικό και ενηλίκων για την ενημέρωση των επισκεπτών και των ντόπιων για τα προϊόντα μας. Μέσα από τα ψυχαγωγικά προγράμματα εκπαιδεύουμε και προσπαθούμε να καλέσουμε όλους τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες για να γνωρίσουν τα προϊόντα μας και τη συνολική κουλτούρα του Κρητικού. Με την παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική μας, με χορούς αλλά και με άλλες δράσεις ενημέρωσης από έμπειρους γευσιγνώστες και από καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ’ αυτό, με παρουσιαστές και δημοσιογράφους παρουσιάζουμε τα προϊόντα και το νησί μας. Ο δήμος και οι συνδιοργανωτές επενδύουν στην ένωση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα γι’ αυτό και οι προσπάθειες μας έχουν επιπλέον οικονομική ενίσχυση εκ μέρους των διοργανωτών. Προσπαθούμε όμως να κάνουμε και πιο προσιτή σε όλο τον κόσμο την επίσκεψη του στον δημοτικό κήπο. Για τον λόγο αυτό φέτος η είσοδος είναι δωρεάν την 1η και την 7η Ιουλίου. Κάθε βράδυ χαρακτηρίζεται από άλλο είδος μουσικής, είτε κρητικής παραδοσιακής, είτε έντεχνης, είτε από τζαζ και ρυθμούς λαϊκής ελληνικής μουσικής, θα έχουμε κοντά μας παραδοσιακούς μουσικοχορευτικούς συλλόγους και όλο αυτό το πρόγραμμα μαζί με τις γευσιγνωσίες θα κοστίζει στον κάθε ενήλικα μια ειδική τιμή 5-8 ευρώ ανάλογα με τη συναυλία που θα έχει κάθε βράδυ. Τα παιδιά όπως πάντα θα είναι δωρεάν μέχρι 6 ετών, από 6 έως 12 ετών θα πληρώνουν 2 ευρώ είσοδο. Φέτος θα έχουμε μια καινοτομία και θέλουμε να καλέσουμε όλον τον κόσμο γιατί έχουμε φροντίσει το εισιτήριο διάρκειας να είναι στην τιμή των 25 ευρώ για πολύ σοβαρές εκδηλώσεις και πολύ καλές συναυλίες καθώς και ένα ειδικό εισιτήριο διαρκείας για τις οικογένειες δυο ενήλικες με τα παιδιά τους (όσα κι αν έχουν) 45 ευρώ για μια βδομάδα».
Σαράντα πέντε παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους
Σαράντα πέντε θα είναι φέτος οι παραγωγοί, στην πλειοψηφία τους Ρεθεμνιώτες, που θα εκθέσουν τα προϊόντα τους στη γιορτή κρητικής διατροφής. Ο αριθμός χαρακτηρίζεται μεγάλος με δεδομένο ότι πέρυσι ήταν 35 ενώ, όπως είπε ο ά αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου, οι θέσεις κλείστηκαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Ο ίδιος στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου τόνισε ότι τα οφέλη για τους παραγωγούς που συμμετέχουν στη διοργάνωση είναι πολλαπλά, αφού τους παρέχεται διαρκής επιμόρφωση από το ΕΒΕ ενώ έχουν την ευκαιρία να προωθούν τα προϊόντα τους σε αγορές του εξωτερικού.
Ειδικότερα, ο Μανόλης Ψαρουδάκης, μεταξύ άλλων είπε: «Η γιορτή αυτή έχει γίνει συνείδηση πλέον στους Κρητικούς παραγωγούς, στους Ρεθεμνιώτες παραγωγούς της κρητικής γης και των κρητικών χεριών. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να γνωρίσουμε καινούρια προϊόντα ή να τα ξαναθυμηθούμε. Το Επιμελητήριο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προσπαθεί τα προϊόντα αυτά να τα «ταξιδέψει». Την προηγουμένη χρονιά τα προϊόντα «ταξίδευσαν» στην Ιαπωνία, στη Γαλλία, τη Γερμανία στην Κίνα και αλλού. Σε αυτούς τους παραγωγούς υπήρξαν σεμινάρια εκπαιδευτικά για το πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα προϊόντα και πώς να τα προωθούν. Επίσης υπάρχουν συνεργασίες με διμερή επιμελητήρια Ελληνορωσικό, Ελληνοαραβικό, οι οποίες πήγαν πάρα πολύ καλά. Επίσης τέσσερα χρόνια τώρα ο Σύνδεσμος Εξαγωγών Ελληνικών Προϊόντων στην Ευρώπη είναι παρών στη διοργάνωση και μ’ αυτόν τον τρόπο προϊόντα δικά μας, χαρούπι, ρόδι, λάδι, ρακή, φραγκόσυκα, μέλι και παξιμάδια «ταξιδεύουν» σε άλλες περιοχές εντός και εκτός χώρας. Φέτος υπάρχει και μια καινοτομία καθώς επιλέξαμε να συνεργαστούμε τις Κυκλάδες. Την Τετάρτη θα έχουμε ειδικό πρόγραμμα γευσιγνωσίας από τα νησιά αυτά. Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από εκεί διότι υπάρχει μια μακραίωνη παράδοση του μινωικού με τον κυκλαδίτικο πολιτισμό και έχουμε ως στόχο κάθε χρόνο να συνεργαζόμαστε με μια περιφέρεια της χώρας και να ανταλλάσσουμε ιδέες και προτάσεις για τα προϊόντα μας, κάτι που συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση και την αναγνωσιμότητα τους».
Πλούσιο εκπαιδευτικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα
Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δήμου, αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στη γιορτή και που μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο όχι μόνο για τις νοικοκυρές αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού.
Ειδικότερα ο κ. Καλαϊτζιδάκης ανέφερε: «Είναι η έκτη χρονιά και έχουμε πολλές καινοτομίες. Την Κυριακή θα φιλοξενήσουμε στο Ρέθυμνο και θα είναι ουσιαστικά ο παρουσιαστής του προγράμματος, ο χαρισματικός Στέλιος Παρλιάρος, γνωστός σεφ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που πρωτοστάτησε στην αντικατάσταση άλλων υλικών περισσότερων επιβλαβών για την υγεία με ελαιόλαδο. Ήταν ο πρώτος που κατάφερε να κάνει γλυκά με ελαιόλαδο. Η παρουσία του είναι πολύ σημαντική στη γιορτή, ώστε όχι μόνο να δείξει τεχνικές αλλά να είναι και ο πρεσβευτής στη νοικοκυρά, στους πολίτες και στους επαγγελματίες κυρίως για να τους δείξει πως μπορούν να κάνουν πράξη τη χρήση του ελαιόλαδου. Συνεχίζοντας από Δευτέρα ως Πέμπτη ο σεφ Λεωνίδου θα πρωτοστατήσει σε γευσιγνωσία ελαιολάδου -δυο φορές την ημέρα- θα υπάρχουν μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου που απευθύνονται όχι μόνο στους ιδιώτες με ιδιαίτερες γνώσεις και αναζητήσεις αλλά και στους επαγγελματίες. Θα υπάρχει επίσης μάστερ κλας για τον κρητικό αμπελώνα με τη ντίβα του κρητικού αμπελώνα που έχουν αναδείξει οι Κρήτες οινοποιοί, όπου με τη βοήθεια του συγγραφέα Νίκου Μάνεση και του παραγωγού και προέδρου Τwines of Crete Νίκου Μηλιαράκη θα γίνει καλύτερα η ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα και των κρητικών κρασιών. Από την Τρίτη από τον γευσιγνώστη δημοσιογράφο Σίμο Γεωργόπουλο και τον Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, γνωστό γευσιγνώστη στον χώρο του κρασιού και συγγραφέα θα γίνει ένα «προξενιό» των ελληνικών κρασιών με τα κρητικά τυριά. Αυτό είναι κάτι που θέλαμε πολύ καιρό να γίνει γιατί θα αναδείξουμε τα κρητικά τυριά και θα τα ταιριάξει με τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο και πιστεύουμε ότι θα είναι μια πρωτότυπη γιορτή που θα προβάλλει όλη τη γαστρονομική και όχι μόνο κουλτούρα της Κρήτης».