Την οριστική έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πήρε η πρόταση που είχαν καταθέσει η Περιφέρεια και τέσσερις αγροτικοί φορείς για την αναγνώριση του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, προκαλώντας μεγάλη ικανοποίηση στην Κρήτη με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να δηλώνει ότι: «Είναι μια πρώτη νίκη που έρχεται για όλη την Κρήτη, ένα διαχρονικό αίτημα προχώρησε για την Περιφέρεια της Κρήτης με την αναγνώριση αυτή».
Υπενθυμίζεται ότι τον φάκελο με την πρόταση, προκειμένου να χαρακτηριστεί το κρητικό ελαιόλαδο ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης και να τυποποιείται αποκλειστικά και μόνο στο νησί, είχαν συνυποβάλλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιούνιο του 2018, η Περιφέρεια Κρήτης και τέσσερις παραγωγικοί φορείς, συγκεκριμένα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ηρακλείου και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη «Κρητικός Αγρός».
Τον Αύγουστο του 2020 εγκρίθηκε η πρόταση, ωστόσο, υποβλήθηκαν ενστάσεις εκτός Κρήτης, οι οποίες και εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου.
Τελικά, όπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνάντηση στην Περιφέρεια, παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων των αγροτών και των τυποποιητών, το Υπουργείο προχώρησε στην οριστική έγκριση του φακέλου που ανοίγει το δρόμο για τον χαρακτηρισμό του ελαιολάδου μας ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, καθώς ο φάκελος θα σταλεί άμεσα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα δοθεί η σχετική περίοδος έκφρασης απόψεων για την οριστική έγκριση του φακέλου από την Ε.Ε., διαδικασία που εκτιμάται πως θα χρειαστεί περίπου ένα με δύο έτη.
Κατά τη χθεσινή παρουσίαση ο περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η εξέλιξη για τον κρητικό παραγωγό.
Ικανοποίηση και ευχαριστίες εξέφρασε με δηλώσεις του και ο Μανόλης Χνάρης, που ως αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα χειρίστηκε το θέμα του φακέλου.
Στη χθεσινή συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν για την σημασία που έχει για το εισόδημα των παραγωγών της Κρήτης και το μέλλον του κρητικού ελαιολάδου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων Χαρίλαος Βλαζάκης, ο πρόεδρος ΑΕΣ Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ο πρόεδρος της ΑΕΣ Κρητικός Αγρός Γιάννης Κυπριωτάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, ο μελετητής της πρότασης Νίκος Μπουνάκης. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ακόμα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου Μανόλης Κουγιουμουτζής και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.
Σημειώνεται ότι φορέας διαχείρισης του σήματος ΠΓΕ είναι ο Agrocert, όπως προβλέπει ο κανονισμός για τα σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ και δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες τυποποιητές, εντός κι εκτός Κρήτης, οι οποίοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση που έκανε η Περιφέρεια Κρήτης. Δηλαδή, το ελαιόλαδο, θα παράγεται, θα ελαιοποιείται και θα τυποποιείται στην Κρήτη. Έτσι, θα διεκδικήσει στο μέλλον από την ευρωπαϊκή αγορά μέρος από τον τζίρο των 70 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στα προϊόντα ΠΓΕ που διατίθενται στην Ε.Ε. και την προστιθέμενη αξία που αναλογεί στον κρητικό παραγωγό.