Του Πρωτοπρεσβύτερου ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ*
Ήταν απόγευμα της 31 Μαρτίου όταν ξεκινήσαμε μια μικρή παρέα αποτελούμενη από εμένα την σύζυγο μου Αθηνά και τους φίλους μας Μύρωνα Παπαδογιάννη και την σύζυγο του Γαρυφαλλιά για το ταξίδι μας στην Σμύρνη.
Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι έπειτα από την πρόσκληση του Δημάρχου της Πόλης Τιρέ (Θήρα) κυρίου Ταϊφούρ Τσιτσέκ (Tayfur Cicek) και του προέδρου του Συλλόγου Κρητών της Πόλης κυρίου Σερχάν Αϊντίν (Serhan Aydin), οι οποίοι έχουν και οι δύο τους ρίζες από το Ρέθυμνο, για να παραβρεθούμε στο 3ο φεστιβάλ Κρητικής κουλτούρας που από κοινού διοργανώνουν.
Η έκπληξη μας ήταν πολύ μεγάλη όταν συναντήσαμε τους πρώτους ανθρώπους που μας περίμεναν στο αεροδρόμιο της Σμύρνης τον Κύριο Ιμπραήμ Αϊντήν (Ibrahim Aydin)και την κόρη του Σενέμ (Senem Senem), οι οποίοι μας έκαναν από την πρώτη στιγμή να νιώσουμε οικεία. Η γνωριμία μας με αυτούς τους ανθρώπους έγινε το καλοκαίρι του 2015 όταν εκείνοι ήρθαν στην Κρήτη για να ψάξουν τις ρίζες τους, μία ρακί στο καφενείο της Γαρυφαλλιάς και ένας αριθμός τηλεφώνου που τους έδωσαν ήταν αρκετά για να ξεκινήσει μία πολύ όμορφη, ζεστή και ανιδιοτελής σχέση, η οποία μας οδήγησε στη αγαπημένη μας Σμύρνη.
Η συγκίνησή μας ήταν πολύ μεγάλη όταν ακούγαμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες να μας μιλάνε κρητικά αλλά κυρίως να μας εξιστορούνται τις δυσκολίες που πέρασαν οι γονείς και οι παππούδες τους όταν πρωτοέφτασαν εκεί. Ενδεικτικά θα αναφέρω το ότι ήταν αναγκασμένοι για να προστατέψουν τα παιδιά τους να μην τους μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα αλλά την Τουρκική.
Καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ήταν επί ποδός για να μας ξεναγήσει σε διάφορα μέρη της Πόλης που ζούσαν οι Έλληνες και συνεχώς ένα αυτοκίνητο του Δήμου με οδηγό και μία φίλη μας την κυρία Πελαγία Γιασαϊανλάρ (Ozlem Yasayanlar), η οποία ήξερε την γλώσσα μας ώστε να μας μεταφράζει και να μας εξηγεί και την παραμικρή λεπτομέρεια. Είχαμε την τύχη και την ευλογία να επισκεφτούμε και κάποιες εκκλησίες ορθόδοξες όπως τον Άγιο Ιωάννη τον πρόδρομο στο χωριό Σιρίντζε ή Κιρκίντζε (Sirince),τον Άγιο Βουκόλο στην Σμύρνη και άλλες.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Κυριακή 3 Απριλίου ημέρα του φεστιβάλ. Κατά τις δώδεκα το μεσημέρι φύγαμε από την Πόλη και πήγαμε στο πρώτο χωριό που έμειναν οι πρώτες 40 οικογένειες Κρητικών το Τουρκουτλού (Turgutlu). Εκεί μας περίμενε μια ακόμη έκπληξη! Ο κόσμος περίπου 5.500 άτομα (πέντε μισή χιλιάδες, σύμφωνα με τους διοργανωτές) και οι ομιλίες των επισήμων τους να περιλαμβάνουν και την δική μας παρουσία. Το αποκορύφωμα της συγκίνησης όλων μας ήταν όταν με φώναξαν στο βήμα για να με τιμήσουν, ο Κύριος Δήμαρχος ΤαΪφούρ Τσιτσέκ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κύριος Σερχάν ΑΪντίν, για την παρουσία μας αλλά και οι ζεστές αγκαλιές όλων των ανθρώπων.
Χωρίς να το καταλάβουμε φτάσαμε στην Δευτέρα την ημέρα αναχώρησης και κατόπιν ενός περιπάτου με τον κύριο Δήμαρχο στους δρόμους της Πόλης (Τιρέ) ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής γεμάτοι με την αγάπη του κόσμου. Όσα λόγια και να πει κανείς, όσες λέξεις και να γράψει δεν φτάνουν για να περιγράψουν τα συναισθήματά μας. Δεν σας λέμε αντίο μας έλεγαν, σας λέμε καλή αντάμωση.
Καλή αντάμωση λοιπόν στην αγαπημένη μας Κρήτη.
* Ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χατζηδάκης είναι Εφημέριος Ροδακίνου Αγίου Βασιλείου