Ύστερα από 3,5 ωρών συνδιάσκεψη των Δικαστών και των ενόρκων του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δικαστικής έδρας η απόφαση για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη.
Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους τρεις κατηγορούμενους:
• Ο 38χρονος ειδικευόμενος γιατρός που παρέλαβε την 16χρονη στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και διαχειρίστηκε το περιστατικό κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 5-2.
• Ο 39χρονος ειδικευόμενος γιατρός που κατά το κατηγορητήριο είχε βάρδια τη νύχτα που μεταφέρθηκε η Στέλλα στο ΤΕΠ αλλά δεν ήταν στην θέση του, κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 4-3.
• Ο 26χρονος νεαρός που συνδιασκέδαζε με την ανήλικη τη νύχτα που κατανάλωσε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, αθωώθηκε ομόφωνα για την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης της ανήλικης και κρίθηκε ένοχος ομόφωνα για την πράξη του βιασμού.
Σε ότι αφορά τις ποινές:
• Στον κάθε ένα από τους δυο γιατρούς επεβλήθη ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με αναστολή. Το Δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
• Στον 26χρονο επεβλήθη ποινή φυλάκισης επτά ετών. Δεν του αναγνώρισε το Δικαστήριο ελαφρυντικό. Άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.
Η εισαγγελική πρόταση
Το μεσημέρι, και ύστερα από αγόρευση 2,5 ωρών, ο εισαγγελέας της έδρας του ΜΟΔ είχε προτείνει:
• Ενοχή για τον 38χρονο ειδικευόμενο γιατρό.
• Απαλλαγή για τον 39χρονο ειδικευόμενο γιατρό.
• Ενοχή για τον 26χρονο νεαρό μόνο για την πράξη του βιασμού και απαλλαγή από την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης.
Ωστόσο, ο εισαγγελέας έκρινε ότι υπάρχουν ευθύνες για τον θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη από δυο ακόμα ειδικευόμενους γιατρούς, που είχαν βάρδια τη μοιραία για την ανήλικη νύχτα και ζήτησε ο φάκελος της υπόθεσης να αποσταλεί στον εισαγγελέα Ρεθύμνου για τα περαιτέρω.
Να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση θα δικαστεί ο τέταρτος κατηγορούμενος στο τέλος του μήνα από Δικαστήριο ανηλίκων, καθώς όταν τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ήταν 17 ετών.
Τέσσερα χρόνια πριν
Σε ένα μήνα περίπου, κλείνουν τέσσερα χρόνια από τον θάνατο της 16χρονης μαθήτριας Στέλλας Ακυμιανάκη. Ένας θάνατος που κυριολεκτικά συγκλόνισε την τοπική κοινωνία τόσο γιατί ήταν ένα πολύ μικρό κορίτσι όσο όμως και για τον τρόπο που «έφυγε» από τη ζωή: υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που προκάλεσε στο ανήλικο κορίτσι δηλητηρίαση.
Η Στέλλα, βγήκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής για διασκέδαση. Συνάντησε δυο φίλους της, 17 και 23 ετών τότε, τον πρώτο μάλιστα φαίνεται να τον εμπιστευόταν απόλυτα, ήταν μαζί από τη 1:00 τα ξημερώματα έως τις 4:30. Πήγαν αρχικά σε διάφορα κλαμπ, ήπιαν οινοπνευματώδη ποτά, στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο Ι.Χ. του ενός νεαρού και πήγαν να συνεχίσουν την διασκέδαση στο ύπαιθρο. Το όχημα στάθμευσε σε ένα ξέφωτο του Περιφερειακού, κάτω από την Φορτέτζα. Στο Ι.Χ. ο νεαρός οδηγός είχε μια φιάλη ουίσκι. Άρχισαν να πίνουν…
Η Στέλλα, κατανάλωσε πολύ αλκοόλ. Μικρό κορίτσι, νήστευε τις προηγούμενες μέρες κι ο αδύναμος για την ηλικία της οργανισμός επιβαρυμένος περισσότερο από τη νηστεία. Το οινόπνευμα της επέφερε λιποθυμία. Οι δυο νεαροί όταν αντελήφθησαν ότι το κορίτσι ήταν σε άσχημα κατάσταση, στις 4:30 περίπου τα ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου 23 Απριλίου 2011, την μετέφεραν στο Νοσοκομείο.
Η Στέλλα εισήχθη στο ΤΕΠ. Την παρέλαβαν ειδικευόμενοι γιατροί που εφημέρευαν. Της πρόσφεραν πρώτες βοήθειες και με το φορείο την μετέφεραν στον διάδρομο έξω από την είσοδο του ΤΕΠ. Οι δυο νεαροί παρέμειναν μαζί της.
Στις 08:50, η 16χρονη παρουσίασε επιδείνωση της κατάστασής της και στις 9:30 περίπου μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Τότε μόνο ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές για το περιστατικό αλλά και οι γονείς της ανήλικης.
Στις 12:30 το μεσημέρι, της 24ης Απριλίου 2011, ημέρα του Πάσχα, η ανήλικη κατέληξε, εξαιτίας καρδιακής ανακοπής, λόγω δηλητηρίασης από υπερβολική περιεκτικότητα αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα της, όπως διαπιστώθηκε αργότερα από την νεκροψία-νεκροτομή.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ξεκίνησε την προανάκριση για την υπόθεση. Οι δυο νεαροί κλήθηκαν πρώτοι να εξεταστούν. Ο 23χρονος και ο 17χρονος (αυτές ήταν οι ηλικίες τους τότε), αρχικά αφού είχαν προσυνεννοηθεί, είπαν πως βρήκαν λιπόθυμη την Στέλλα στα σκαλιά ενός κλαμπ και την μετέφεραν στο Νοσοκομείο. Η έρευνα των αξιωματικών δεν έδειχνε κάτι τέτοιο. Οι νεαροί ρωτήθηκαν και ξαναρωτήθηκαν. Επαναλάμβαναν το ίδιο. Μέχρι τις 28 Απριλίου όταν ο 23χρονος, πήγε στην αστυνομία και ξεσπώντας σε κλάματα είπε τι συνέβη.
Ανέφεραν ότι οι τρεις συνδιασκέδαζαν σε νυχτερινά καταστήματα της πόλης. Ότι στη συνέχεια με το αυτοκίνητό του έφτασαν στον Περιφερειακό, όπου κατανάλωσαν, από κοινού, μία φιάλη αλκοόλ (ουίσκι).
Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα γεγονότα, οδήγησε μάλιστα τους αστυνομικούς στο σημείο που είχε σταθμεύσει κείνη την νύχτα το όχημά του…
Σε ότι αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση του 16χρονου κοριτσιού στο διάστημα που είχαν καμφθεί οι αντιστάσεις του από το αλκοόλ φέρονται τότε να είχαν πει πως δεν υπήρξε σεξουαλική πράξη παρά μόνο θωπείες.
Κι όταν πλέον διαπίστωσαν πως η Στέλλα βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση την οδήγησαν στο Νοσοκομείο. Τριάντα περίπου ώρες αργότερα, το 16χρονο κορίτσι ξεψύχησε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Στην δίκη ακούστηκε από τους κατηγορούμενους ειδικευόμενους γιατρούς αλλά κυρίως από τους μάρτυρές τους πως η περίπτωση της Στέλλας ήταν ένα περιστατικό απρόβλεπτο. Ότι οι ειδικευόμενοι έκαναν όλα όσα προβλέπονται αλλά ότι η τύχη της ήταν προδιαγεγραμμένη…
Το Δικαστήριο χθες, είχε τουλάχιστον για τον έναν άλλη γνώμη. Η κρίση που σχημάτισαν από όλη την ακροαματική διαδικασία και το αποδεικτικό υλικό είναι πως οι γιατροί έφεραν ευθύνη για τον θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη.