Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το μονομελές πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων οι οκτώ από τους εννέα Κρητικούς που κατηγορούνταν για βαριές σωματικές βλάβες σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη για το διάστημα που εκείνος σπούδαζε στην γαλακτοκομική σχολή. Η αυλαία μιας πολύκροτης υπόθεσης που απασχόλησε επί μακρόν το πανελλήνιο, έπεσε με την απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο δεν εμφανίστηκε ποτέ κανένας από τους εννέα κατηγορούμενους.
Το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης 36 μηνών για τον καθένα από τους πέντε ενήλικες, ενώ οι τρεις ανήλικοι καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, που πιθανότατα θα εκτίσουν σε δομή της Κρήτης.
Ο εισαγγελέας της έδρας μάλιστα πρότεινε ακόμη μεγαλύτερη ποινή για τους ενήλικες και συγκεκριμένα φυλάκιση 42 μηνών για τον καθένα. Ωστόσο, οι συνήγοροι επικαλέστηκαν, κατά περίπτωση, το άρθρο 133 του ποινικού κώδικα για την «εφηβική και μετεφηβική ωριμότητα», καθώς και τον πρότερο και σημερινό έντιμο βίο των κατηγορουμένων.
Η ποινή φυλάκισης των 36 μηνών είναι εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα, ενώ εκ μέρους των δικηγόρων θα γίνει έφεση ώστε η υπόθεση να εξεταστεί και σε δεύτερο βαθμό.
Καταπέλτης ο εισαγγελέας στην πολύκροτη δίκη
Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας είχε περιγράψει τον Βαγγέλη Γιακουμάκη ως ένα ήσυχο και ευγενικό παιδί. Επίσης, είχε χαρακτηρίσει ως συμμορία την παρέα των Κρητικών και είχε ζητήσει να απορριφθούν οι ισχυρισμοί πως τα όσα έκαναν στον αδικοχαμένο σπουδαστή, ήταν στα πλαίσια αστείου.
Οι εννέα Κρητικοί που κάθισαν στο εδώλιο κατηγορήθηκαν για τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασε εξαιτίας τους ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Η κατηγορία που αντιμετώπισαν ήταν η πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Αίσθηση ωστόσο, προκάλεσε ότι οι «νταήδες» κρητικοί δεν παραβρέθηκαν σε καμία από τις ακροαματικές διαδικασίες, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχουν.
Στο κατηγορητήριο πάντως περιγράφονταν τουλάχιστον 25 περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Οι Κρητικοί φέρονται να του έριχναν καυτό νερό στον λαιμό, να τον κλείδωναν σε ντουλάπες, να του πατούσαν τα δάχτυλα, να του πέρναγαν θηλιά στον λαιμό και να τον κρεμούσαν από το παράθυρο…
Η γραπτή δήλωση του πατέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη
«Είμαι περήφανος για παιδί μου, δεν ντρέπομαι για την Κρήτη, νιώθουμε δικαιωμένοι». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου ο πατέρας του Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης.
Πιο αναλυτικά, ο πατέρας του αδικοχαμένου σπουδαστή της γαλακτοκομικής σχολής, μετά και την ενοχή των οκτώ Κρητικών για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση, με γραπτή του δήλωση ανέφερε: «Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο. Αν με ένα ευχαριστώ μπορώ να καλύψω όλη αυτή την αγάπη και τον σεβασμό που έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια. Για τον Βαγγέλη μου δεν ντρέπομαι, για την Κρήτη δεν ντρέπομαι. Η Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που αποδείχθηκε στο δικαστήριο δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης».
Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της οικογένειας Ρεθεμνιώτη σπουδαστή, Δημήτρης Μπούκας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι ποινές είναι το ανώτατο όριο. Η οικογένεια νιώθει ότι ο Βαγγέλης θα είναι καλυτέρα εκεί που θα είναι και είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Ο γιος τους θα νιώθει καλυτέρα, από το τελικό αποτέλεσμα.
Για την οικογένεια, το βλέπετε, το νιώθετε, ο Βαγγέλης δεν γυρίζει πίσω και τα τραύματα θα παραμείνουν ως έχουν. Είδατε πως έφυγαν από την αίθουσα με σημάδια κατάρρευσης. Ικανοποίηση ότι παύει να έχει το πρόβλημα δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό. Δεν το πανηγυρίζουν και δεν μπορούν να το κάνουν. Είναι άνθρωποι του μέτρου και δεν εκφράστηκαν ποτέ κατά των κατηγορουμένων. Οι ίδιοι έχουν την άποψή τους, συμφωνούν με το αποτέλεσμα της δίκης και έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Ο κ. εισαγγελέας ήταν άρτιος και κατέχει την επιστήμη όπως επίσης και η δικαστής έδρας. Το μήνυμα εστάλη προς πολλές κατευθύνσεις, ότι οι πράξεις βίας δεν μένουν ατιμώρητες».