Ο 62χρονος εφέτης κ. Μπαλτάς είχε οριστεί ανακριτής σε υποθέσεις τρομοκρατίας (ΕΛΑ και τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε αναλάβει μετά τον αιφνίδιο θάνατο του εισαγγελέα που είχε τεθεί στην αρχή επικεφαλής της προδικασίας για τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς). Επίσης έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Πρωτοδικείου και πολλές φορές μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Η κ. Παπαταξιάρχη έχει διατελέσει εισαγγελέας Πρωτοδικών στο Τμήμα Ανηλίκων και ήταν η πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ηλεκτρονική επιτήρηση («ηλεκτρονικό βραχιόλι») υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων.
Παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο θα υπάρξουν από την ΚΕΝΕ, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις. Δεν είναι απίθανη και η αναβολή της συζήτησης, αφού ισχυρές δυνάμεις από τη ΝΔ αντιδρούν στην προώθησή του.
Οι πολέμιοι επικαλούνται από εθνικούς λόγους μέχρι και ότι θα ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή, αν στοχοποιηθεί.
Από το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επικοινώνησαν και με το υπουργείο Εξωτερικών πριν διαμορφώσουν το τελικό νομοσχέδιο.
Αμετακίνητος για την προώθηση του νομοσχεδίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης. Δεν συζητάει την αλλαγή του πνεύματος του νομοσχεδίου, συζητάει πάντως κάποιες διαφορετικές διατυπώσεις. Τις δικλίδες ασφαλείας του νομοσχεδίου για τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου τις εισηγήθηκε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο ίδιος ο κ. Μπαλτάς και τις αποδέχθηκε ο υπουργός, αλλά και η υπόλοιπη ηγεσία.
Και ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης στηρίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης και διατυπώνει την άποψη ότι και ο πρωθυπουργός θα στηρίξει τη νομοθετική αυτή επιλογή, αφού πρόκειται και για εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης συζητάει μόνο τη διατύπωση με διαφορετικό τρόπο κάποιων σημείων του νομοσχεδίου.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, με τη χθεσινή του δήλωση μετά τη συνάντηση στελεχών της Ιπποκράτους με τον υπουργό Δικαιοσύνης, εξέφρασε με τη στήριξή του στην προώθηση του αντιρατσιστικού την ένθερμη υποστήριξη και του αρχηγού του Κινήματος κ. Ευ. Βενιζέλου σε αυτή την πρωτοβουλία, αφού όπως λένε νομικοί του κόμματος είναι απόλυτα εναρμονισμένη στο κλίμα του νομοσχεδίου του πρώην υπουργού Μιλτιάδη Παπαιωάννου.
Τα πυρά εξαπέλυσε πρώτη η Νέα Δημοκρατία, η οποία σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Παπαϊωάννου που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ τώρα ψηφίζει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, το οποίο, όπως λέει, βασίζεται στο νομοσχέδιο Παπαϊωάννου.
Μάλιστα, η Ν.Δ. στη Βουλή μοίρασε την τοποθέτηση του τότε εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου, που είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο Παπαϊωάννου, λέγοντας ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις γενοκτονίες δεν λύνονται με την ψήφιση ενός νόμου, ενώ εξέφραζε και φόβους για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.
«Είναι υποκριτές. Τι άλλαξε από τότε; Ποιος είναι εκτός γραμμής; Ο Β. Μουλόπουλος ή ο Αλ. Τσίπρας;», σχολίασαν κύκλοι της ΝΔ.
Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεσαν ότι «Η ΝΔ θα εκφραστεί για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής», ενώ σημείωσαν ότι «Η πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε γενικόλογα πράγματα που πρέπει να διασαφηνιστούν».
Λίγη ώρα αργότερα, απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τη ΝΔ πως «Όχι μόνο μπλοκάρει την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής».
Κατηγορώντας επίσης για «ατυχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς» ο ΣΥΡΙΖΑ προσέθετε πως «Η Ν.Δ. ξεχνά μια όχι και τόσο «μικρή λεπτομέρεια» σε σχέση με το 2012, που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας».
Την καλούσε ακόμη «Να ενημερώσει επιτέλους η ίδια τον κ. Ρουπακιώτη, αλλά και την ελληνική κοινωνία σχετικά με τις προθέσεις της», σημειώνοντας πως «η υποκρισία έχει και τα όριά της».
Σε ό,τι αφορά τη θέση του, τόνιζε πως ήταν και είναι σαφής:
«Είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών.
Την ίδια στιγμή, διαχωρίζουμε την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι από μόνο του το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στο ρατσισμό, αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του».
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κ.Ο. του Κινήματος.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στηρίζει την πρωτοβουλία Ρουπακιώτη και πιέζει για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη ψήφιση του ενώ προστίθεται πως το περιεχόμενο του νόμου «Υπαγορεύεται από το αξιακό μας σύστημα και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στις αντιδράσεις συντηρητικών, αναχρονιστικών, ξενόφοβων και ρατσιστικών κύκλων».
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, πρόκειται για μια παρέμβαση που στοχεύει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των επιλογών και της αξιοπρέπειας των πολιτών, σύμφωνα και με τα όσα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Απευθυνόμενο σε όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο κρύβει κινδύνους για άλλες πολιτικές ομάδες ή για την ελευθερία του λόγου, το ΠΑΣΟΚ απαντά πως το νομοσχέδιο αφορά στην καταπολέμηση του ρατσιστικού μίσους και της ρατσιστικής νεοναζιστικής βίας και μόνο αυτά.
«Καμία συντηρητική λογική δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην άποψη αυτή. Και όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου έχουν σημαντική ευθύνη για την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου», επισημαίνεται.
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτήθηκε και ο γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του συνταγματικού τόξου.
Την ανησυχία του για τη συζήτηση με αφορμή το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τη φημολογία γύρω από αυτό, χωρίς καν να έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εκφράζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «Η όλη συζήτηση δεν είναι αθώα». Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το νομοσχέδιο αυτό, με βάση τις δηλώσεις, ενσωματώνει απόφαση της Ε.Ε. που αποτελεί προπομπό για κατασταλτικά μέτρα «Ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας».
Το ΚΚΕ αναφέρει τέλος ότι θα τοποθετηθεί συνολικά μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.