Με καταθέσεις μαρτύρων και με στιγμές έντασης συνεχίστηκε χθες στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων ανατολικής Κρήτης η δίκη για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Από τα χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας ήταν το ξέσπασμα 45χρονου κατηγορούμενου επιχειρηματία από το Ρέθυμνο, ο οποίος έκανε έντονη φραστική επίθεση σε μάρτυρα-αστυνομικό.
Αξιοσημείωτη είναι και η στιγμή που επέπληξε αυστηρά η πρόεδρος έναν αστυνομικό του τμήματος αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, ο οποίος αν και στην ανακριτική διαδικασία είχε καταθέσει με λεπτομέρειες όσα γνώριζε υπηρεσιακά, στο σκέλος που ο ίδιος είχε ρόλο, χθες επικαλούμενος ασθενή μνήμη δεν μπορούσε να θυμηθεί σχεδόν τίποτα.
Μεταξύ άλλων τις μαρτυρίες τους κατέθεσαν στο δικαστήριο μια γυναίκα που την ημέρα και την ώρα της απαγωγής του επιχειρηματία φέρεται να περνούσε από το σημείο της αρπαγής, ένας συγγενής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, που αναφέρθηκε σε ύποπτες κινήσεις ατόμων που είχε παρατηρήσει λίγες μέρες πριν την απαγωγή, όπως και ένας ακόμα άνδρας που είδε ύποπτα άτομα στο σημείο της αρπαγής δυο μέρες νωρίτερα, μια γυναίκα η οποία φεύγοντας από το ΠΑΓΝΗ την ημέρα της απαγωγής έγινε μάρτυρας των οχημάτων που είχαν παραδοθεί στις φλόγες και όπως αργότερα διαπιστώθηκε ήταν οχήματα που είχαν χρησιμοποιήσει οι απαγωγείς. Κατέθεσαν επίσης αστυνομικοί της υπηρεσίας οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί είτε με την παρακολούθηση υπόπτων στη διάρκεια που εκρατείτο όμηρος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, είτε είχαν άλλο ρόλο, όπως να ελέγξουν τα σημεία στα οποία οι απαγωγείς είχαν αφήσει φακέλους ή μηνύματα για να τα παραλάβει η οικογένεια του επιχειρηματία.
Κατέθεσε επίσης αστυνομικός του τμήματος αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα παρακολούθησης υπόπτων ατόμων και χώρων σε περιοχή των Σφακίων.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 10 Ιανουαρίου.
Η μάρτυρας που δεν κρίθηκε αξιόπιστη
Η έναρξη της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας έγινε με την κατάθεση μιας γυναίκας, κατοίκου της ίδιας περιοχής όπου διαμένει η οικογένεια Λεμπιδάκη.
Όπως ανέφερε η μάρτυρας, την ημέρα της απαγωγής μεταξύ 3.30-4 το απόγευμα, ενώ είχε τα παιδιά της στο αυτοκίνητο της και κατευθυνόταν σε σούπερ μάρκετ για ψώνια, σε κάποιο σημείο του δρόμου είδε ένα όχημα τρακαρισμένο και δυο άνδρες να έχουν πάρει αγκαζέ έναν τρίτο άνδρα και φαινόταν σα κάτι να του έλεγαν. Θεωρώντας ότι έχει σημειωθεί κάποιο ατύχημα κι ενώ επιχείρησε να ρωτήσει τι έχει συμβεί, ο ένας από τους δυο άνδρες της έκανε νόημα να προχωρήσει να φύγει.
Το αξιοπερίεργο στη μαρτυρία της γυναίκας είναι ότι αναφέρθηκε σε δυο άνδρες που δεν είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, όπως είπε, δεν φορούσαν δηλαδή κουκούλες. Για τον τρίτο άνδρα, αυτόν που είχαν πάρει αγκαζέ, ανέφερε πως δεν τον γνώριζε, της φάνηκε να είχε γκρίζα μαλλιά και να είναι σχετικά κοντός.
Η μάρτυρας ανέφερε πως δεν πέρασε από το μυαλό της καθόλου ότι πρόκειται για κάποια απαγωγή, προσθέτοντας ότι διηγούμενη στον σύζυγο της αργότερα το περιστατικό που είδε, την έπεισε να πάει στην αστυνομία να καταθέσει εκτιμώντας ότι όσα είδε είχαν σχέση με την απαγωγή του Λεμπιδάκη, πράγμα που έκανε.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου έδειξε να μην πείθεται με την κατάθεση της μάρτυρος, δεν την θεώρησε αξιόπιστη, παρομοιάζοντας μάλιστα με παραμύθια όσα κατέθεσε. Το ίδιο δύσπιστοι έδειξαν και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.
Μαρτυρίες για ύποπτες κινήσεις προ της απαγωγής
Στην κατάθεση του έτερος μάρτυρας, συγγενής του επιχειρηματία Λεμπιδάκη, αναφέρθηκε σε δυο περιστατικά προ της απαγωγής. Όπως είπε, με τον κ. Λεμπιδάκη τα σπίτια τους είναι όμορα και έχουν έναν κοινό ιδιόκτητο δρόμο, από τον οποίο ποτέ δεν διέρχονται ξένα άτομα.
Κάποιες μέρες πριν την απαγωγή, στον συγκεκριμένο ιδιωτικό δρόμο, είδε έναν ψηλό, γεροδεμένο άνδρα, με μια γυναίκα κι ένα παιδάκι. Όταν τους φώναξε «τι κάνετε εδώ;» έφυγαν αμέσως.
Την παραμονή της απαγωγής ο μάρτυρας ανέφερε ότι ξαναείδε τον ίδιο άνδρα μαζί με έναν ακόμα, πολύ κοντά στο σημείο της αρπαγής του επιχειρηματία. Φαινόταν σαν οι δυο άνδρες κάτι να μετρούν, του έμοιασε πως ήταν ή παρίσταναν τους τοπογράφους. Ρώτησε αργότερα την ίδια μέρα αν πουλήθηκε το οικόπεδο το οποίο φαινόταν να παρατηρούν οι δυο άγνωστοι κι έμαθε ότι δεν πωλήθηκε.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον μάρτυρα να κοιτάξει προσεκτικά όλους τους κατηγορούμενους που καθόταν στο εδώλιο και να απαντήσει εάν αναγνωρίζει κάποιον απ’ αυτούς να είναι ο άνδρας που είδε δυο φορές κοντά στο σπίτι του Λεμπιδάκη.
Ο μάρτυρας σκάναρε με τα μάτια του τους κατηγορούμενους, κάποιους τους προσπέρασε αμέσως, σε κάποιους στάθηκε το βλέμμα του περισσότερο, αλλά τελικά απάντησε πως δεν του θυμίζει κανένας εκείνο τον ψηλό-γεροδεμένο άνδρα.
Άλλος μάρτυρας κατέθεσε λέγοντας για δυο άνδρες που είχε παρατηρήσει δυο ημέρες νωρίτερα, πολύ κοντά στο σημείο όπου ακινητοποιήθηκε το όχημα του Λεμπιδάκη από τους απαγωγείς. Όπως είπε, οι δυο άνδρες επέβαιναν σε ένα μαύρο αγροτικό αυτοκίνητο κι όταν πήγε να πλησιάσει κοντά τους, αμέσως έφυγαν.
Στην κατάθεση της μια γυναίκα μάρτυρας ανέφερε πως φεύγοντας από το ΠΑΓΝΗ με το αυτοκίνητο της το απόγευμα της απαγωγής, χωρίς τότε να γνωρίζει τι έχει συμβεί, είδε σε σημείο της διαδρομής να καίγονται δυο οχήματα και πλησίον τους δυο άνδρες. Από τη μάρτυρα ζήτησε η πρόεδρος να απαντήσει εάν κάποιοι από τους κατηγορούμενους τις θυμίζουν εκείνους τους άνδρες. Όμως απάντησε αρνητικά.
Ο μάρτυρας αστυνομικός που εξόργισε την πρόεδρο του δικαστηρίου
Την έντονη αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου προκάλεσε η στάση μάρτυρα-αστυνομικού του τμήματος αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, με εντολή της υπηρεσίας του, είχε πάει σε διάφορα σημεία όπου είχαν αποσταλεί φάκελοι από τους απαγωγείς για να τους παραλάβει η οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη, όπως σε μια περίπτωση στο κέντρο σχεδόν του Ηρακλείου και σε μια άλλη περίπτωση έξω από το Ηράκλειο σε μια εκκλησία. Η εντολή που είχε λάβει ήταν να ερευνήσει τους συγκεκριμένους χώρους και πέριξ αυτών για τυχόν ίχνη των δραστών, όπως και έλεγχο του υλικού των καμερών παρακολούθησης όπου υπήρχαν.
Ο μάρτυρας αστυνομικός έδειξε αδυναμία να καταθέσει λέγοντας ότι δεν θυμάται. Αρκέστηκε να πει ότι δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο, αλλά τίποτα περαιτέρω δεν ανέφερε. Η πρόεδρος τον παρατήρησε υπενθυμίζοντας του ότι στην ανακριτική του κατάθεση είχε αναφέρει λεπτομέρειες. Ο μάρτυρας αρκέστηκε να πει «Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο, έχει περάσει πολύς καιρός».
Η πρόεδρος της εφετειακής έδρας αντέδρασε έντονα λέγοντας στον αστυνομικό:
«Μήπως ξεχνάτε πως είστε αστυνομικός; Έχετε πάθει αμνησία; Πως γίνεται αυτό; Είναι η τρίτη φορά που σας πιάνω σε σοβαρή υπόθεση να λέτε πως δεν θυμάστε. Θεωρώ πως δεν είναι τυχαίο. Έχει ατονήσει η μνήμη σας; Έχετε Αλτχάιμερ; Αν έχει ατονήσει να το αναφέρετε στον διοικητή σας για να σας απαλλάξει από τη συμμετοχή σας σε υποθέσεις. Εγώ πάντως θα κάνω τη δική μου αναφορά».
Επίθεση κατηγορουμένου προς μάρτυρα αστυνομικό
Για την ημέρα που ουσιαστικά διευρύνθηκαν οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό του κρησφύγετου όπου εκρατείτο ο επιχειρηματίας από τους απαγωγείς, στοχοποιήθηκαν πρόσωπα κι άρχισε η παρακολούθηση υπόπτων, την ημέρα ή μάλλον τη νύχτα που εντοπίστηκε Ι.Χ. στον ΒΟΑΚ με τρεις επιβάτες οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήρια, έστελναν sms στην οικογένεια Λεμπιδάκη, αναφέρθηκε μάρτυρας-αστυνομικός που υπηρετεί στο τμήμα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος της ΕΛΑΣ Κρήτης. Ήταν νύχτα 6ης, ξημερώματα 7ης Ιουλίου 2017. Όπως ανέφερε, ήδη η αστυνομία είχε διαπιστώσει πως οι διαπραγματευτές όλο σχεδόν το προηγούμενο διάστημα με βάση το στίγμα που έδιναν τα κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους, εκινούντο επί του ΒΟΑΚ και ειδικότερα στο τμήμα του νομού Ρεθύμνου και έκαναν τηλεφωνήματα ή έστελναν sms στην οικογένεια Λεμπιδάκη. Είχαν δημιουργήσει ομάδες αστυνομικών που διακριτικά παρακολουθούσαν για μέρες, οχήματα στον ΒΟΑΚ.
Τη νύχτα κείνη, όπως είπε ο αστυνομικός, η ομάδα του έλαβε ειδοποίηση από το κέντρο επιχειρήσεων πως είχαν σταλεί sms από τηλέφωνο που οι κεραίες το έδειχναν να βρίσκεται και πάλι στον ΒΟΑΚ.
Εκείνη τη νύχτα από τις 11 περίπου έως τη 1 τα ξημερώματα εστάλησαν έξι μηνύματα προς μέλη της οικογένειας.
Ο αστυνομικός ανέφερε ότι εκείνες τις ώρες ενίσχυσε τις υποψίες τους ένα συγκεκριμένο όχημα που εκινείτο στον ΒΟΑΚ με κατεύθυνση από Ηράκλειο προς Ρέθυμνο, το οποίο ακολούθησαν διακριτικά. Παράλληλα ενημερώθηκε η τροχαία ΒΟΑΚ και όταν το όχημα έφτασε στο ύψος της Σκαλέτας του έγινε σήμα να σταματήσει για δήθεν τροχονομικό έλεγχο. Το αυτοκίνητο βγήκε από τον ΒΟΑΚ και μπήκε σε παράδρομο όπου σταμάτησε. Κατά τον έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί στους τρεις επιβαίνοντες άνδρες κανείς τους δεν είχε πάνω του κινητό.
Και οι τρεις προσήχθησαν στο Α.Τ. Ρεθύμνου για εξακρίβωση στοιχείων. Την ίδια ώρα στον παράδρομο της Σκαλέτας, όπου είχαν ακινητοποιηθεί με το όχημα, παρέμειναν αστυνομικοί μέχρι το πρωί όπου ερεύνησαν εξονυχιστικά τον χώρο και βρήκαν ένα σπασμένο κινητό που κατά τη δικογραφία είχε καταστραφεί εσκεμμένα από τους τρεις επιβάτες του οχήματος.
Σε ένα από τα κομμάτια της συσκευής βρέθηκε το αποτύπωμα ενός εκ των τριών που σήμερα είναι κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τον οδηγό του οχήματος, ένα 46χρονο Ρεθεμνιώτη, αγρότη από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια, ένα 43χρονο Ρεθεμνιώτη επιχειρηματία κι ένα 22χρονο κτηνοτρόφο από το χωριό Σκαλωτή Σφακίων. Τα αποτυπώματα του τελευταίου βρέθηκαν στο τηλέφωνο.
Με αφορμή ερώτηση του συνηγόρου του 43χρονου Ρεθεμνιώτη, προς τον αστυνομικό μάρτυρα, εάν ο ίδιος συμμετείχε στη σύλληψη του εντολέα του το πρωί της 2 Οκτωβρίου 2017 κι αστυνομικός είπε όχι, ο 43χρονος κατηγορούμενος εξαπέλυσε λεκτική επίθεση εναντίον του.
-«Τι όχι; Δεν με θυμάσαι; Να σταματήσετε το θέατρο. Εσύ δεν είσαι που μπήκες στο σπίτι μου και μου είπες «παίξατε και χάσατε;» είπε ο κατηγορούμενος, αναφέροντας και άλλα σχόλια, ειρωνικά, που είπαν οι αστυνομικοί το πρωί της σύλληψης του.
-«Μπορεί και να το είπα, εγώ μπήκα μετά τους συναδέλφους μου των ΕΚΑΜ».
–Είμαι στη φυλακή 14 μήνες άδικα. Αυτή είναι η αστυνομία σας. Κάνετε σενάρια ματαιοδοξίας», είπε ο κατηγορούμενος και στρεφόμενος προς την πλευρά των συνηγόρων του ανέφερε σε έντονο ύφος: «Εσείς τι κάνετε; Τους φοβάστε; Έχετε πάθει εξάρτηση από την αστυνομία;».
Το δικαστήριο μετά απ’ αυτό το επεισόδιο έκανε ολιγόλεπτη διακοπή κι όταν επανήλθε η πρόεδρος είπε στον 43χρονο κατηγορούμενο: «Αν τολμήσετε άλλη φορά να μιλήσετε κατ’ αυτόν τον τρόπο να ξέρετε ότι θα αποβληθείτε από την αίθουσα του δικαστηρίου».
Ο κατηγορούμενος ζήτησε συγνώμη για τη στάση του προσθέτοντας: «Οι ψυχικές αντοχές του ανθρώπου έχουν όρια».
Οι ερωτήσεις σχετικά με την παρουσία του αστυνομικού στη σύλληψη του 43χρονου κατηγορούμενου έγιναν επειδή επιβαρύνεται με την κατηγορία της αντίστασης, διότι το πρωί της σύλληψης του φέρεται κατά τη δικογραφία να αντιστάθηκε στους αστυνομικούς.
Η παρακολούθηση υπόπτων στα Σφακιά
Στην παρακολούθηση υπόπτων ατόμων και σπιτιού στο χωριό Βρακάς Σφακίων, αναφέρθηκε αστυνομικός μάρτυρας της υπόθεσης. Πολλές οι εικασίες και οι έως σήμερα φημολογίες περί κρησφύγετου στο Βρασκά όπου εκρατείτο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει αποδειχτεί.
Όπως ανέφερε η παρακολούθηση στα Σφακιά άρχισε μετά τις 6 Ιουλίου, δηλαδή μετά την ημέρα που έγινε η προσαγωγή των τριών ατόμων που επέβαιναν σε όχημα και εκινείτο στον ΒΟΑΚ, τα οποία φέρονται να πέταξαν ένα κινητό τηλέφωνο για να το εξαφανίσουν.
Με δεδομένο ότι μεταξύ των τριών ήταν κι ο 22χρονος κτηνοτρόφος από τα Σφακιά, στοχοποιήθηκε η περιοχή από την Αστυνομία κι άρχισε η παρακολούθηση. Σύμφωνα με τον αστυνομικό, σε συγκεκριμένο σπίτι που αποτελείτο από το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, μπαινόβγαιναν τακτικά διάφορα άτομα, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι από τους σημερινούς κατηγορούμενους.
«Συνήθως νύχτα, μπαίναν και βγαίναν από το συγκεκριμένο σπίτι άτομα. Παρατηρούσαμε ότι οι κινήσεις τους ήταν ύποπτες και συνωμοτικές. Ήταν δύσκολη η παρακολούθηση. Ένα χωριό μικρό, χωρίς πολλούς κατοίκους και εύκολα μπορούσε να γίνουμε αντιληπτοί αν δεν προσέχαμε πολύ. Αφήναμε μακριά τα οχήματα μας, σερνόμαστε μέσα σε χωράφια, καταλήγαμε σε ένα χαντάκι για να βλέπουμε τις κινήσεις τους. Ορισμένες φορές κάποιοι από τους ύποπτους πέρασαν από πολύ κοντά μας. Στα τρία μέτρα απόσταση. Άλλοτε διακρίναμε τα πρόσωπα κάποιων ατόμων γιατί ήδη είχαμε το προφίλ τους και άλλοτε όχι. Τα φώτα στο σπίτι που μπαινόβγαιναν ήταν πάντα κλειστά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας, κατονομάζοντας τα πρόσωπα που διαπιστωμένα έκαναν συναντήσεις, στο χωριό των Σφακίων, ύποπτες, όπως επανέλαβε.
Ο μάρτυρας αστυνομικός ερωτήθηκε από συνήγορο κατηγορουμένου: «Τελικά, υπήρχε κρησφύγετο εκεί;» κι απάντησε «Δεν το ξέρω, πάντως η στάση των ατόμων αυτών δεν ήταν φυσιολογική, ήταν ύποπτη, συνωμοτική».
Τότε, ο συνήγορος πρόσθεσε: Όχι, δεν υπήρχε κρησφύγετο διότι την περίοδο που παρακολουθούσατε το σπίτι αυτό στον Βρασκά ο κ. Λεμπιδάκης περιγράφει διαφορετικό καταφύγιο. Στο Βρασκά το σπίτι δεν είναι διώροφο ενώ ο Λεμπιδάκης το ίδιο διάστημα καταθέτει ότι εκρατείτο σε διώροφο σπίτι.
Ό ίδιος συνήγορος ρώτησε τον αστυνομικό μάρτυρα αν μετά την απελευθέρωση Λεμπιδάκη πήγε η αστυνομία να ελέγξει, να ερευνήσει το σπίτι στα Σφακιά κι αν ακόμα περισσότερο πήρε τον κ. Λεμπιδάκη να πάνε μαζί μήπως και ο επιχειρηματίας αναγνωρίσει τον χώρο, κάτι που θα μπορούσε να κάνει, αφού θυμάται όλα τα κρησφύγετα και τα έχει περιγράψει.
«Δεν το ξέρω αν έγινε αυτό», απάντησε ο μάρτυρας και ο συνήγορος πρόσθεσε: «Το ξέρουμε όμως εμείς. Ο χώρος αυτός δεν ελέγχθηκε από την αστυνομία».
Τα 6 sms των απαγωγέων τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουλίου
Τα παρακάτω μηνύματα είναι τα έξι sms των απαγωγέων προς την οικογένεια Λεμπιδάκη, την επίμαχη νύχτα της 6 προς 7 Ιουλίου 2017, τα οποία φέρονται να εστάλησαν από τηλέφωνο που είχαν στην κατοχή τους την ίδια βραδιά, τα 3 άτομα που επέβαιναν σε όχημα και επαρακολουθούντο από την αστυνομία. Εκείνη τη νύχτα στοχοποιήθηκαν και τέθηκαν σε συνεχή παρακολούθηση όχι μόνο οι τρεις αλλά και αρκετά άλλα άτομα με τα οποία είχαν επαφές.
(Τα μηνύματα ήταν ανορθόγραφα)
– Δράστες προς Λεμπιδάκη Εμμ. (23:02): Εκκρεμεί μια απάντησή σου.
– Οικογένεια προς δράστες (23:12) Δεν έχω σταματήσει τόσες μέρες να ψάχνω μετρητά. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω πια. Τα ποσά που βρίσκω πλέον δεν είναι μεγάλα μπροστά σε αυτά που ξέρεις ότι έχουν μαζευτεί για εσένα. Δεν τα παρατάω όμως όσο έχω ελπίδες να πάρω πίσω τον Μιχάλη μας.
– Δράστες προς Λεμπιδάκη Εμμ. (23:19): Ο αδερφός σου είναι σε συνεχή κρίση πανικού, παρ’ ολ’ αυτά όπως σου έχω ξαναπεί εγώ μπορώ να σε περιμένω, στην επιλογή σου είναι το πότε και αν ο αδερφός σου θα γυρίσει σπίτι του.
– Οικογένεια προς δράστες (23:30): Πάνω από τρεις μήνες τώρα κάνω ότι είναι δυνατόν να γίνει για τον Μιχάλη μας και εσύ μου λες να τον κρατήσεις κι άλλο. Αυτή τη στιγμή μπορείς να πάρεις 8.970.000 ευρώ μετρητά. Δεν μπορώ να καταλάβω τι περιμένεις; Το μόνο που θα κερδίσεις παραπάνω είναι τα ταλαιπωρηθούμε όλοι μας και να κινδυνέψει ο Μιχάλης μας. Θα περιμένεις μετρητά που δεν βρίσκονται και θα χρειαζόμαστε να ξέρουμε ότι ο Μιχάλης ζει.
– Δράστες προς Λεμπιδάκη Εμμ.(23:52): Το κρίμα στον λαιμό σου, τελικά ο στρατηγός ε.α. και οι κλ.π. που συμβουλεύεσαι για να σώσεις τον αδερφό σου ή τα χρήματά σου. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ.
– Οικογένεια προς δράστες (00:00): Όσο σου μαζεύουμε χρήματα μου ζητάς περισσότερα και απειλείς τη ζωή του Μιχάλη. Πόσο θα αντέξουμε και εμείς και ο Μιχάλης μας. Δεν έχει τέλος όλο αυτό. Έχεις καταφέρει να κερδίσεις περίπου 9 εκ. ευρώ μετρητά. Νομίζεις ότι έχουμε και άλλα λεφτά και δεν στα δίνουμε; Δεν θα βάζαμε ποτέ τα λεφτά πάνω από τον Μιχάλη μας. Τη ζωή μας θα δίναμε να τον παίρναμε πίσω έστω και μια μέρα πιο νωρίς.
–Δράστες προς Λεμπιδάκη Άννα (00:26): Κυρία Άννα είμαι ο άνθρωπος που είμαι με τον γιο σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο γιος σας τον τελευταίο καιρό βιώνει ένα μαρτύριο που απ’ ότι φαίνεται και στην αποψινή μου επικοινωνία με τον γιο σας τον Μανώλη δεν θα έχει αίσιο τέλος. Όλο αυτό το διάστημα έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του. Τον τελευταίο καιρό συχνό φαινόμενο οι κρίσεις πανικού. Μέχρι τώρα ο γιος δεν θα επιστρέψει στην οικογένειά του. Θα περιμένετε οδηγίες μου για επιστολή από τον γιο σας προσωπικά για εσάς θεωρώντας ότι είστε η τελευταία του ελπίδα.
– Δράστες προς Λεμπιδάκη Εμμανουήλ (00:33): Αυτή από ότι καταλαβαίνω είναι η αντιπρόταση που σου ζητήθηκε; Σου λείπουν άλλα 41 και από ότι έχεις καταλάβει εγώ υπομονή έχω, το πρόβλημά σου είναι αυτός ο άτυχος ο αδερφός σου.
– Οικογένεια προς δράστες (00:43): Πώς αλλιώς να στο πω; Προσπάθησε παρακαλώ να μας καταλάβεις για μια στιγμή. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Μιχάλης δεν είναι καλά. Μετά από όλα αυτά θα κάναμε παζάρια και θα διακινδυνεύαμε τη ζωή του αδερφού μου; Δεν υπάρχουν αυτά που νομίζετε. Θα σας το έχει πει ο Μιχάλης μας. Αν πραγματικά ήξερες τι υπάρχει θα είχε τελειώσει όλο αυτό.
– Δράστες προς Λεμπιδάκη Εμμανουήλ (01:10): Μεγάλε με συγκίνησες, αλλά δεν πειράζει εγώ θα περιμένω.
– Οικογένεια προς δράστες (01:17): Ζούμε όλοι μας για τη στιγμή που ο Μιχάλης θα γυρίσει κοντά μας. Ότι μπορεί να γίνει το κάνουμε. Σε παρακαλώ κατάλαβέ μας και δώσε ένα καλό τέλος σε όλο αυτό και το ξέρεις ότι δεν θα χάσεις.