Τις έντονες αντιδράσεις των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της Κρήτης έχει προκαλέσει η νέα οδηγία του ΟΠΕΚΕ, όπως προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με την οποία μέχρι τις 17 Απριλίου οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης καλούνται να προσκομίσουν πέραν των γνωστών δικαιολογητικών για τους τίτλους βοσκοτόπων και τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένο από αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (Δασικές Υπηρεσίες, Περιφέρειες) για τη χρήση γης. Διαδικασίες χρονοβόρες και μεγάλου κόστους, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι και μάλιστα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη 17η Απριλίου.
Το απόγευμα της Τετάρτης στη διάρκεια παγκρήτιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΑΣ Ρεθύμνου, παρουσία εκπροσώπων ενώσεων και κτηνοτρόφων απ’ όλο το νησί, επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση η οποία κινδυνεύει να «τινάξει» στον αέρα την καταβολή των επιδοτήσεων, όπου ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος, σημείωσε πως αφενός είναι αδύνατο μέσα σε δέκα μέρες να μπορέσουν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά αυτά και αφετέρου τόνισαν ότι οι διαδικασίες αυτές συνεπάγονται ένα μεγάλο οικονομικό κόστος, το οποίο όπως είπαν δεν αντέχουν.
Ενώσεις, σύλλογοι και κτηνοτρόφοι δίδουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για άμεση απόσυρση του μέτρου, καθώς όπως τόνισαν αν μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη αυτό δεν έχει γίνει, τότε θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου Νικήτας Χαροκόπος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι ο ΠΕΚΕΠΕ ζητάει μέχρι τις 17 Απριλίου από τους κτηνοτρόφους που παίρνουν και επιδότηση για ζώα, σε όλα τα αγροτεμάχια τοπογραφικά και άδεια χρήσης από το Δασαρχείο. Κάτι που είναι ανέφικτο να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πρώτον αδυνατούν και οι τοπογράφοι να κάνουν περίπου σε 120.000-130.000 αγροτεμάχια που αφορούν το Νομό Ρεθύμνου, σε επίπεδο Κρήτης είναι γύρω στα 500.000 αγροτεμάχια, δεύτερον η οικονομική επιβάρυνση ανά ιδιοκτήτη και τρίτον, αδυνατεί και το σύστημα που τακτοποιεί τη διεκπεραίωση, δηλαδή οι ενώσεις που φτιάχνουν τα χαρτιά των επιδοτήσεων αδυνατούν κι αυτοί να τα απορροφήσουν. Επιπλέον, ένα αγροτεμάχιο λοιπόν μπορεί να πέφτει και σε τρεις ή τέσσερις διαφορετικές ενότητες, άρα θέλει τέσσερις διαφορετικές εκτυπώσεις, δηλαδή πολλαπλασιάζονται αυτά.
Επομένως, αυτή η διαδικασία σημαίνει και οικονομικό κόστος για τον κάθε κτηνοτρόφο ή αγρότη.
Το σκεπτικό τους είναι ότι επικαλούνται μία ευρωπαϊκή οδηγία. Γιατί όμως αυτή η οδηγία δεν ισχύει για τους ελαιοκαλλιεργητές, για τους αμπελοκαλλιεργητές, γιατί δεν ισχύει για τα ζαχαρότευτλα κ.λπ; Ο σκοπός τους είναι να πάρουν χρήματα από εδώ και να τα πάνε σε άλλες περιφέρειες. Αυτό που τους προτείνουμε είναι εφικτό να γίνει. Αν λοιπόν μέχρι τις 7 Απριλίου δεν μας έχουν απαντήσει ή αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας όπως το έχουμε καταθέσει, θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις».
Στο υπόμνημα που υπογράφουν οι αγροτικές ενώσεις και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης, προς τον υπουργό αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Σύμφωνα με την από 27/03/2015 ανακοίνωση-πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίζεται ότι για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ 2015 οι ιδιωτικοί βοσκότοποι θα πρέπει να συνοδεύονται με βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας υπηρεσίας για τη χρήση αυτής της έκτασης, καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένου από την αρμόδια υπηρεσία.
Η απόφαση αυτή αναφέρεται στους ιδιωτικούς βοσκοτόπους όλης της επικράτειας μη λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές (Κρήτη, Νησιά Ιονίου, Λέσβο, Σάμο κ.λπ) όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς χορτολιβαδικών εκτάσεων, που σύμφωνα με τα δασαρχεία υπάγονται στη δασική νομοθεσία, η χρήση των οποίων όμως ως βοσκοτόπων επί σειρά ετών δεν αμφισβητείται.
Για ιστορικούς λόγους και μόνο σας αναφέρουμε ότι το ζήτημα της ιδιοκτησίας των χορτολιβαδικών και δασικών, ως προς το χαρακτήρα γαιών, της Κρήτης κρατάει από το 1913 (ένωση Κρήτης με Ελλάδα) μέχρι και σήμερα και δεν περιμένουμε να λυθεί σύμφωνα με τον τρόπο τον οποίο επιθυμεί το Υπουργείο να δηλωθούν οι εκτάσεις των ιδιωτικών βοσκοτόπων. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν ότι:
1. Ο φόρτος εργασίας και η έλλειψη προσωπικού στα δασαρχεία είναι τέτοια, ώστε να αποκλείεται η δυνατότητα άμεσου ελέγχου των 400 και πλέον χιλιάδων αγροτεμαχίων που δηλώνονται ως ιδιωτικοί βοσκότοποι στην Κρήτη.
2. Σύμφωνα με το Άρθρο 62 του Ν.998/1979 το δημόσιο, ακόμη και σε εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, υποχρεούται στην Κρήτη επί ίσοις όροις με το φυσικό ή νομικό πρόσωπο με το οποίο έρχεται σε αντιδικία ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης να αποδείξει την κυριότητά του.
3. Πέραν των δικαστηρίων κανείς άλλος δεν μπορεί να επιλύσει διαφορές μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτών ως προς την ιδιοκτησία μιας χορτολιβαδικής έκτασης που χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος.
4. Οι Φορείς της Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες του νησιού έχουν, κατά τα προηγούμενα έτη, οριοθετήσει τις περιοχές που οι Δήμοι χαρακτηρίζουν ως κοινοτικά-δημόσια βοσκοτόπια.
5. Η κτηνοτροφία της Κρήτης, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας, δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια με συνεχή μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε εγγράφως εάν οι ενέργειές σας αυτές έχουν ως σκοπό, με την πρόφαση της έγκαιρης κατανομής των νέων δικαιωμάτων, να υφαρπάξετε περιουσίες ατόμων για τις οποίες τους επιβάλλετε ακόμη και σήμερα φόρο σύμφωνα με τις δηλωμένες στο έντυπο Ε9 εκτάσεις.
Η λύση στο πρόβλημα της δήλωσης των ιδιωτικών βοσκοτόπων στην Κρήτη μπορεί να δοθεί πολύ ευκολότερα ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα:
· Αποστολή από τους Φορείς στον αρμόδιο για την κατανομή των δημοσίων εκτάσεων φορέα, των ενοτήτων που περικλείονται στις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Δήμοι όσον αφορά τα κοινοτικά βοσκοτόπια.
· Αποστολή από τα δασαρχεία των περιοχών όπου απαγορεύεται ρητώς η βόσκηση (Αναδασωτέες περιοχές-Δρυμοί).
· Βεβαίωση από τα Δασαρχεία ότι σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές επιτρέπεται η χρήση τους ως βοσκότοπου χωρίς το συγκεκριμένο έγγραφο να υπεισέρχεται σε θέματα ιδιοκτησίας που διαφεύγουν άλλωστε της αρμοδιότητας των δασαρχείων.
· Φόρτωση άμεσα των αγροτεμαχίων του 2014 με τα δηλωμένα ιδιωτικά βοσκοτόπια στο ΟΣΔΕ του 2015 ώστε να προχωρήσει η επεξεργασία τους (λήξεις ενοικιαστηρίων-νέες μισθώσεις κ.λ.π).
Με τις παραπάνω προτάσεις που σας αναφέρουμε θεωρούμε ότι πλέον κρίνεται μη απαραίτητη η προσκόμιση τοπογραφικών η οποία θα πρόσθετε ένα επιπλέον δυσβάστακτο κόστος στις πλάτες των κτηνοτρόφων σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Περιμένουμε μέχρι την Τρίτη στις 7 Απριλίου 2015 να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποδοχή των προτάσεων που σας επισημαίνουμε με το παρόν υπόμνημα καθώς και τον καθορισμό άμεσα ημερομηνίας συνάντησης με τον αρμόδιο Υπουργό. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».