Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα ψηφίζεται αύριο το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο. Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να εισάγει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου το Σαββατοκύριακο λίγο πριν την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση του Eurogroup, προκάλεσε τις έντονες ενστάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και την άμεση αντίδραση των εργαζομένων, επιστημονικών φορέων, παραγωγικών τάξεων και συνδικάτων.
Εκτός των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων η κυβέρνηση έχει επίσης να αντιμετωπίσει τις αξιώσεις του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα ύψους 5.4 δισ. ευρώ, εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης.
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει συμπαγή την κοινοβουλευτική του ομάδα και να μην έχει διαρροές κατά τη ψηφοφορία της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε χθες τους βουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όπως τους τόνισε ο πρωθυπουργός, η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό αφορά μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που στόχο έχει να καταστήσει το ασφαλιστικό βιώσιμο και ότι η αναγκαιότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης πρέπει να κατανοηθεί από όλους.
Εν τω μεταξύ, την πίεση για περισσότερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αυξάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Σε επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, τρεις μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα έξτρα μέτρα έχουν βγει άκαρπες και ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τεθεί επί τάπητος αμέσως, αλλιώς κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι να «χάσουν» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Από την άλλη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισενμπλουμ, με το προσχέδιο της ατζέντας που έδωσε στη δημοσιότητα, συνδέει άμεσα τα προληπτικά μέτρα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για αναζήτηση πολιτικής λύσης.
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής και η ψήφισή του αναμένεται αργά το βράδυ της Κυριακής. Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ αναμένεται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία.