Έντονη δυσαρέσκεια στα μέλη της δημοτικής επιτροπής παιδείας προκάλεσε η χθεσινή απόφαση κατανομής της κρατικής επιχορήγησης από το υπουργείο Εσωτερικών των κονδυλίων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων όλης της χώρας. Η πρώτη δόση του 2019, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, παραμένει σταθερή για τα σχολεία του μητροπολιτικού δήμου του νομού και ανέρχεται σε 148,940 ευρώ αφού, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού και των σχολικών εγκαταστάσεων του σχολικού έτους 2014-2015. Για μια ακόμα φορά, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας Γιώργος Γεωργαλής, το αρμόδιο υπουργείο αγνόησε τα επανειλημμένα αιτήματα του δήμου για αύξηση της επιχορήγησης μιας και στον δήμο Ρέθυμνου, ενώ στον δήμο έχουν προστεθεί πέντε νέα σχολεία με 100 αίθουσες διδασκαλίας και κτίρια συνολικής έκτασης 12.500 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι τα νέα σχολεία δεν χρηματοδοτούνται και οι ανάγκες τους καλούνται όπως-όπως από τον δήμο Ρεθύμνου μιας και το υπουργείο είναι ασυνεπές στις υποχρεώσεις του.
Σε πρόσφατη επιστολή της το περασμένο Νοέμβριο η δημοτική επιτροπή παιδείας τόνιζε στον υπουργό το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και την αδυναμία των επιτροπών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των λιγοστών πόρων που είναι δυσανάλογοι των αυξημένων αναγκών. Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή που απέστειλαν στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου για την κατανομή των κρατικών κονδυλίων, τα μέλη της επιτροπής παιδείας που εκπροσωπούν σχολεία, τόσο πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ρεθύμνου, πριν τρεις περίπου μήνες επεσήμαναν την αδικία που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο μητροπολιτικός δήμος με τις μειωμένες επιχορηγήσεις, που δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολικών μονάδων. Όπως ανέφεραν, η κατανομή των σχετικών κονδυλίων γίνεται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα σχολεία και το μαθητικό πληθυσμό του σχολικού έτους 2014-2015, ενώ στον μητροπολιτικό δήμο από το 2016, δηλαδή εδώ και δυο χρόνια, λειτουργούν έξι νέες σχολικές μονάδες, οι οποίες επί της ουσίας ουδέποτε επιχορηγήθηκαν. Παράλληλα, επισημαίνουν πως για τα νέα σχολεία ο δήμος Ρεθύμνου, παρότι έπρεπε, δεν έλαβε ποτέ εξοπλισμό για τα νέα σχολεία, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του αγοράστηκε από χορηγήσεις και δωρεές με την συνδρομή της περιφέρειας.
Στην επιστολή τονίζεται ότι οι υποχρεώσεις του δήμου είναι επιπλέον αυξημένες, καθώς ο δήμος Ρεθύμνου συντηρεί και σχολεία που απευθύνονται σε μαθητές όλου του νομού, όπως τα ΕΠΑ.Λ., τα ειδικά σχολεία, τα πειραματικά και το μουσικό, για τα οποία ζητεί οικονομική στήριξη από τους υπόλοιπους τέσσερις δήμους του νομού. Τα ειδικά σχολεία δε, απαιτούν περισσότερα χρήματα λόγω και των εργαστηρίων που λειτουργούν σε αυτά.
Χαρακτηριστικό μάλιστα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στα ταμεία των σχολικών επιτροπών είναι ότι αυτές επιχορηγούνται από τον δήμο Ρεθύμνου προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα των σχολείων προς τη ΔΕΥΑΡ και τη ΔΕΗ αντίστοιχα, έξοδα τα οποία έπρεπε να καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση.
Ενδεικτικό είναι επίσης πως το 2010 οι κρατικοί πόροι προς τον δήμο Ρεθύμνου για τα σχολεία έφταναν περίπου το 1 εκ. ευρώ, ποσό που έχει περικοπεί αισθητά, αφού σήμερα με συνολικά 91 σχολικές μονάδες ο δήμος Ρεθύμνου λαμβάνει επιχορήγηση μειωμένη κατά 65%. Συγκεκριμένα οι σχολικές επιτροπές του δήμου Ρεθύμνης λαμβάνουν το ποσό των 144.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ, επιχορήγηση που αφορά τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων, καθώς και περίπου 500.000 ευρώ για την πληρωμή των σχολικών τροχονόμων, τα είδη ατομικής προστασίας των καθαριστριών, μικροσυντηρήσεις, λειτουργικά έξοδα, πετρέλαιο σχολικών μονάδων και γραφική ύλη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής Παιδείας, Γιώργο Γεωργαλή, η επιχορήγηση που δίνεται ετησίως για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων δεν ξεπερνά τις 580.000 ευρώ για ενενήντα συνολικά σχολικές μονάδες. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι για κάθε σχολείο αντιστοιχεί το ποσό των 5.000 ευρώ, που είναι πολύ μικρό για να καλύψει τις ανάγκες. Ειδικότερα, ο κ. Γεωργαλής, δήλωσε στα «Ρ.Ν.»:
«Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι με την κατανομή της επιχορήγησης της πρώτης δόσης του έτους για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, καθώς αποδεικνύεται ότι το υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη τα αλλεπάλληλα αιτήματα μας και τις διαμαρτυρίες μας για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των σχολικών επιτροπών. Το υπουργείο εξακολουθεί να κάνει την κατανομή των κονδυλίων βασιζόμενο στα στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού και των σχολείων το έτους 2014-2015, την ώρα που την τελευταία τετραετία στον δήμο Ρεθύμνου έχουμε πέντε νέα σχολεία. Ουσιαστικά δηλαδή δεν χρηματοδοτεί τις λειτουργικές ανάγκες των νέων σχολείων που είναι επιπλέον 100 αίθουσες 12.500 τμ. Εμείς δηλαδή στον δήμο Ρεθύμνης, για τα σχολεία τα οποία λειτουργήσαμε από το 2016 και μετά επί της ουσίας δεν χρηματοδοτούμαστε. Μετά την επιστολή που στείλαμε το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε ένα έγγραφο σε όλα τα σχολεία της χώρας και ζητά στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών και των αριθμό των αιθουσών κάθε σχολείου. Θα επανέλθουμε με νέο έγγραφο διαμαρτυρίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών η κατανομή κονδυλίων της πρώτης δόσης του έτους για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων για τους άλλους δήμους του νομού έχει ως εξής:
Δήμος Αγίου Βασιλείου: 24,9000 ευρώ, δήμος Αμαρίου: 13,930 ευρώ, δήμος Ανωγειων: 10.570 ευρώ και δήμος Μυλοποτάμου: 51.250 ευρώ.
Ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια αιθουσών για την προσχολική αγωγή
Από το νέο σχολικό έτος ο δήμος Ρεθύμνου είναι υποχρεωμένος να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες, ώστε όλα τα τετράχρονα παιδιά να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία με βάση την απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής παιδείας το υπουργείο έχει εγκρίνει το κονδύλι των 320.000 ευρώ για την προμήθεια λυόμενων αιθουσών που θα φιλοξενήσουν περίπου 100 νήπια και τις επόμενες ημέρες το αρμόδιο τμήμα του δήμου θα προχωρήσει στην προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού.
Ειδικότερα, το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει αίθουσες διδασκαλίας ελαφράς λυόμενης προκατασκευής με χώρους υγιεινής και τον πλήρη εξοπλισμό τους (καρεκλάκια, τραπεζάκια και παγκάκια νηπίων, πίνακες εργασιών, συρταριέρες νηπίων βιβλιοθήκες, γραφεία και καρέκλες νηπιαγωγών, κουκλοθέατρο, εκπαιδευτικά παιχνίδια κ.λπ.)
Οι χώροι που θα τοποθετηθούν οι προκάτ αίθουσες οι οποίοι είναι: στο 10ο νηπιαγωγείο, στο νηπιαγωγείο Τσεσμέ, στο νηπιαγωγείο Σταυρωμένου και στο 14ο νηπιαγωγείο στα Περιβόλια.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την επέκταση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε επιπλέον 114 δήμους για το επόμενο σχολικό έτος 2019 -2020,και έτσι συνολικά οι δήμοι που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα φτάνουν στους 298. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας με την ένταξη των 114 Δήμων, αναμένονται περίπου 16.000 νέες εγγραφές προνηπίων-πέραν των περίπου 24.000 προνηπίων που φοιτούν ήδη στα νηπιαγωγεία των δήμων αυτών- και απελευθέρωση ισάριθμων, ενδεχομένως, θέσεων στις δομές των παιδικών σταθμών, διαθέσιμες για μικρότερα παιδιά και βρέφη.
Συνολικά, από τους 325 δήμους της χώρας, 184 δήμοι (μεταξύ των οποίων και οι δήμοι Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου, Μυλοποτάμου και Ανωγείων) έχουν ήδη ενταχθεί στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση κατά το τρέχον πρώτο σχολικό έτος εφαρμογής του νόμου. Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 ο συνολικός αριθμός των δήμων εφαρμογής της θα ανέρχεται σε 298 δήμους.
Με βάση τα παραπάνω, για το σχολικό έτος 2019-2020 αναμένονται 155.000 μαθητές στα δημόσια νηπιαγωγεία σε σύνολο 184.026 γεννήσεων. Προκύπτει δηλαδή ένα ποσοστό 84% νηπίων και προνηπίων που θα φοιτούν στη δημόσια δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2019-20.