Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στο Ρέθυμνο εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνολικά στην Κρήτη κυμαίνεται κάτω του μέσου όρου σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σε ό,τι αφορά τον Νομό Ρεθύμνου, παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών σε επίπεδο νησιού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόλις το 35% του πληθυσμού του νομού έχει εμβολιαστεί με μια δόση και μόλις το 23% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά την στιγμή μάλιστα που το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί και οι επιπτώσεις τόσο οι υγειονομικές όσο και οι οικονομικές είναι τεράστιες. Σήμερα στο Ρέθυμνο λειτουργούν 16 εμβολιαστικές γραμμές και συγκεκριμένα: 3 γραμμές στο νοσοκομείο Ρεθύμνου εκ των οποίων στις 2 γίνονται τα εμβόλια της Pfizer και στη μια το εμβόλιο της Johnson, τέσσερις γραμμές στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου με το εμβόλιο της Pfizer και δυο στο Κέντρο Υγείας Περάματος επίσης με το εμβόλιο της Pfizer.
Στις τέσσερις γραμμές του Κέντρου Υγείας Ρεθύμνου και στις τρεις γραμμές των Κέντρων Υγείας Ανωγείων, Αγίας Φωτεινής και Σπηλίου διενεργείται αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca.
Αν και καθημερινά ο αριθμός των εμβολιασμών που γίνονται στην ΤΟΜΥ και νοσοκομείο είναι ικανοποιητικός, αφού φτάνουν τους 200 σε κάθε κέντρο, εν τούτοις η κατάσταση στα κέντρα υγείας που κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι απογοητευτική, αφού η προσέλευση είναι σχεδόν μηδενική. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σύσταση που έγινε πρόσφατα για μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν δημιουργήσει σύγχυση και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία που εμφανίζεται πλέον περισσότερο διατακτική και επιφυλακτική με τα εμβόλια.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρίας Λιονή, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη δημόσιας υγείας, του διοικητή του νοσοκομείου, του συντονιστή των εμβολιασμών στο νομό, του προέδρου του ιατρικού και φαρμακευτικού συλλόγου, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και εκπροσώπων δήμων του νομού, με στόχο να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να ενισχυθούν οι εμβολιαστικές γραμμές του νομού με όλα τα εμβόλια, ώστε να δίνεται στους πολίτες το δικαίωμα της επιλογής.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη τόνισαν ότι λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης και του επικοινωνιακού χειρισμού του θέματος, οι πολίτες δείχνουν δύσπιστοι ως προς τον εμβολιασμό, ενώ το πρόβλημα αυτό επιτείνεται και από το γεγονός ότι στο Νομό Ρεθύμνου υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα εμβόλια, καθώς στα Κέντρα Υγείας Ρεθύμνου, Σπηλίου, Ανωγείων και Αγίας Φωτεινής γίνονται εμβολιασμοί μόνο με AstraZeneca, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, στο ΤΟ.Μ.Υ. και στο Κέντρο Υγείας Περάματος με Pfizer και το μονοδοσικό της Johnson μόνο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Με έγγραφό της προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης θα μεταφέρει όλους τους παραπάνω προβληματισμούς ζητώντας τη διάθεση όλων των εμβολίων σε όλες τις εμβολιαστικές γραμμές του Νομού. Ταυτόχρονα θα ζητηθεί η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής σε επίπεδο Κρήτης, που θα απαντά σε ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό.
Επίσης προγραμματίζεται καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα ξεκινήσει ενημέρωση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού για τον εμβολιασμό και καταγραφή όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.
Αναλυτικά:
Διάθεση όλων των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα του Ρεθύμνου ζητά η Π.Ε.Ρ.
Με έγγραφό της προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ζητά τη διάθεση όλων των εμβολίων σε όλες τις εμβολιαστικές γραμμές του Νομού προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η οποία σήμερα είναι πολύ χαμηλή.
Ταυτόχρονα θα ζητηθεί η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής σε επίπεδο Κρήτης, που θα απαντά σε ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό.
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στο νομό που δεν ξεπερνούν το 23% για τους πλήρως εμβολιασμένους (και με τις δυο δόσεις) έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό στο Ρέθυμνο.
Σήμερα στο Ρέθυμνο λειτουργούν 16 εμβολιαστικές γραμμές και συγκεκριμενα: 3 γραμμές στο νοσοκομείο Ρεθύμνου εκ των οποίων στις 2 γίνονται τα εμβόλια της Pfizer, και στη μια το εμβόλιο της Johnson, τέσσερις γραμμές στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου με το εμβολο της Pfizer και δυο στο Κέντρο υγείας Περάματος επίσης με το εμβόλιο της Pfizer.
Στις τέσσερις γραμμές του Κέντρου Υγείας Ρεθύμνου και στις τρεις γραμμές των Κέντρων Υγείας Ανωγείων, Αγίας Φωτεινής και Σπηλίου διενεργείται αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca.
Αν και καθημερινά ο αριθμός των εμβολιασμών που γίνονται στην ΤΟΜΥ και νοσοκομείο είναι ικανοποιητικός, αφού φτάνουν τους 200 σε κάθε κέντρο εν τούτοις η κατάσταση στα κέντρα υγείας που κάνουν το AstraZeneca είναι απογοητευτική, αφού η προσέλευση είναι σχεδόν μηδενική. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σύσταση που έγινε πρόσφατα για μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν δημιουργήσει σύγχυση και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία που εμφανίζεται πλέον περισσότερο διασταλτική και επιφυλακτική με τα εμβόλια.
Για το λόγο αυτό οι φορείς ζητούν την παρέμβαση της επιτροπής εμβολιασμών, ώστε να διατεθούν σε όλες τις γραμμές όλα τα εμβόλια τόσο αυτό της Pfizer όσο και το μονοδοσικό αλλά και εμβόλια της Μoderna, τα οποία δεν έχουν διατεθεί στο νησί. Με τον τρόπο αυτό, όπως λένε, θα υπάρχει η δυνατότητα των πολιτών να επιλέξουν το εμβόλιο που επιθυμούν και θα μπόρεσε να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού.
Μετά από πρόσκληση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαρίας Λιονή, χθες πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η πορεία του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού – Covid-19» με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων στην εμβολιαστική διαδικασία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν: ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Λάμπρος Βαμβακάς, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, κ. Ελευθέριος Μαρκάκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Γεώργιος Στεφανάκης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης, ο συντονιστής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόεδρος ΣΥΓΕΝΙΑΡ, κ. Κωνσταντίνος Χλίβερος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε.Ρ., κα Μαρία Καββάλου και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου, κα Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, Αμαρίου, Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, Μυλοποτάμου, Μιχαήλ Σωπασής, Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Χαραλαμπάκης και Ανωγείων, κ. Εμμανουήλ Κοντογιάννης.
Κατά τη συνάντηση η αντιπεριφερειάρχης μετέφερε τους προβληματισμούς για τα ποσοστά εμβολιασμών του πληθυσμού στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης με στόχο την επίσπευση και βελτίωση της διαδικασίας.
Αυτό που επισημάνθηκε ήταν ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού στην Κρήτη κυμαίνεται κάτω του μέσου όρου σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σε ό,τι αφορά το Νομό Ρεθύμνου, παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών σε επίπεδο Κρήτης. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης και του επικοινωνιακού χειρισμού του θέματος, οι πολίτες δείχνουν δύσπιστοι ως προς τον εμβολιασμό, ενώ το πρόβλημα αυτό επιτείνεται και από το γεγονός ότι στο Νομό Ρεθύμνου υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα εμβόλια, καθώς στα Κέντρα Υγείας Ρεθύμνου, Σπηλίου και Αγίας Φωτεινής γίνονται εμβολιασμοί με AstraZeneca, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο ΤΟ.Μ.Υ. και στο Κέντρο Υγείας Περάματος Pfizer και το μονοδοσικό της Johnson μόνο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Επίσης προγραμματίζεται καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα ξεκινήσει ενημέρωση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού για τον εμβολιασμό και καταγραφή όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Λάμπρος Βαμβακάς, στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης αναφέρθηκε στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Κρήτη μετά και την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρκετό αναφερόμενος στις τεράστιες απώλειες που καταγράφει ο τουριστικός κλάδος και στις ακυρώσεις που συνεχίζονται, καθώς το νησί ακόμα δεν είναι ένας πράσινος προορισμός, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση του τουρισμού.
Αναφερόμενος στα στοιχεία σε τοπικό επίπεδο σημείωσε πως επισήμως τα καταγεγραμμένα κρούσματα στο Ρέθυμνο ανέρχονται σε 2.126.
Σε ό,τι αφόρα στους εμβολιασμούς τόνισε ότι η Κρήτη έμεινε εκτός των γενικών εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά, γεγονός που, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα η Κρήτη να μείνει πίσω στους εμβολιασμούς. Σημείωσε ότι σήμερα η εικόνα είναι κάπως καλύτερη, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 401.000 εμβολιασμοί και ημερησίως ο αριθμός φτάνει τους 5.000, άρα έχει εμβολιαστεί το 38% και με τις δυο δόσεις και το 26,7% με μια δόση. Το Λασίθι, όπως είπε, κατατάσσεται μεταξύ των νομών με τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολισμένου πληθυσμού ανά τη χώρα, καθώς ήδη το 49% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 37% και με τις δύο δόσεις. Στα Χανιά το 43% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 37% με δυο δόσεις. Στο Ρέθυμνο τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 49.000 εμβολιασμοί. Οι 30.000 αφορούν την πρώτη δόση, ποσοστό 35% και 20.200 και τις δυο δόσεις ποσοστό 23%. Αντίστοιχα χαμηλά είναι και τα νούμερα για το νομό Ηράκλειο.
Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά η σύγχυση που έχει προκληθεί στο κόσμο που δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί μετά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα και επιφυλάξεις από πλευράς πολιτών, γι’ αυτό και όπως τόνισε είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξουν επιπλέον γραμμές με διαθέσιμα όλα τα εμβόλια.
Είναι γνωστό ότι σήμερα στο Ρέθυμνο εμβόλια της Pfizer γίνονται μόνο στο νοσοκομείο, στην ΤΟΜΥ και στο Κέντρο Υγείας Περάματος. Στα υπόλοιπα κέντρα υγείας γίνονται μόνο τα εμβόλια της AstraZeneca, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η ανταπόκριση των πολιτών να είναι από ελάχιστη ως μηδαμινή. Το εμβόλιο της Johnson γίνεται μόνο στο νοσοκομείο σε μια γραμμή. Επομένως, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη δημόσιας υγείας καθίσταται αναγκαίο να δημιουργηθεί μια ακόμα γραμμή για το μονοδοσικό εμβόλιο, καθώς και να είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα του νομού.
Ο συντονιστής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόεδρος ΣΥΓΕΝΙΑΡ, Κωνσταντίνος Χλίβερος, αναφέρθηκε στη πορεία του εμβολιασμού τονίζοντας ότι εξ αρχής υπήρχε επάρκεια εμβολίων, ενώ η εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού ήταν πλήρης. Όπως είπε σήμερα με τα εμβόλια της Pfizer γίνονται περίπου 220 εμβόλια ημερησίως, ενώ ελάχιστοι εμβολιασμοί γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας που γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca. Ανέφερε ότι έχει επανειλημμένως ζητηθεί να διατεθούν μονοδοσικά εμβόλια ειδικά, για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς των ευάλωτων ομάδων αλλά και να υπάρχει διαθεσιμότητα όλων των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να επιλέγουν.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για τη δωρεά που έκανε στο νοσοκομείο για εξοπλισμό αλλά και τον δήμο για την στήριξή τους αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που επιτελεί το νοσοκομείο στους εμβολιασμούς, εκτιμώντας ότι αυτό λειτούργει αποτελεσματικά ως εμβολιαστικό κέντρο χωρίς να καταγράφονται ακυρώσεις.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Στεφανάκης, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νομό, ζήτησε να συνεχίσει να υπάρχει γραμμή για τα εμβόλια της AstraZeneca για εκείνους που έχουν κάνει την πρώτη δόση, ώστε να μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη, να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές με το εμβόλιο της Pfizer, να ζητηθούν από την πολιτεία να φτάσουν στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο τα εμβόλια τα Moderna, τα όποια έχουν ζήτηση από τους πολίτες. Παράλληλα ο κ. Στεφανάκης επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας, καθώς παρατηρείται παραμέληση χρόνιων ασθενών και νοσημάτων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου φαρμακοποιών, Κώστας Βαρδιάμπασης, αναφέρθηκε στο έργο των φαρμακοποιών σχολιάζοντας μάλιστα ότι περίπου 19.356 ραντεβού εμβολιασμών πραγματοποίησαν οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των εμβολίων κλείστηκαν μέσω των φαρμακείων.