Kάθε εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρουσίαση.
Το ιστορικό μας σωματείο συνεχίζει να κρατά ψηλά τη σημαία της ποιότητας σε κάθε τομέα δράσης του, χωρίς συμβιβασμούς λόγω συγκυριών.
Το υπερθέαμα που παρακολουθήσαμε στο θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα με τίτλο « …Χαιρετίζοντας τσι Μοίρες», επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Ήταν με την ευκαιρία της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, ένα μήνυμα εθνικής υπερηφάνειας, μια ανάσα θάρρους στο γονάτισμα της πατρίδας μας λόγω της κρίσης, μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε και πάλι τον ανεκτίμητο παραδοσιακό μας πλούτο.
Η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Φέφη Βαλαρή, τόνισε στη ζεστή προσλαλιά της ακριβώς αυτά τα στοιχεία,προσθέτοντας ότι η πατρίδα μας χρειάζεται τώρα όσο ποτέ την ενότητα των παιδιών της για να ορθοποδήσει ξανά και να ζήσει καλύτερες μέρες.
Χείμαρρος αγάπης για τα ελληνικά ιδεώδη ήταν η ομιλία της κυρίας Βαλαρή, που προσυπέγραψε το ακροατήριο που είχε κατακλύσει το θέατρο με το θερμό του παρατεταμένο χειροκρότημα.
Και στις ευχαριστίες της δεν παρέλειψε να επισημάνει την παρουσία των εθελοντών του ΕΕΣ που αποτελεί μια σιγουριά σε πολυπρόσωπες εκδηλώσεις όπου η κοσμοσυρροή ελλοχεύει κινδύνους. Και αυτή τη βραδιά δημιούργησαν κλίμα εμπιστοσύνης σε μια εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε διάδρομος ελεύθερος και ορατούς τους κινδύνους για μικροατυχήματα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά αλλά ήταν μεγάλη υπόθεση για το θεατή να παρακολουθεί με άνεση και σιγουριά αυτό το πολιτιστικό γεγονός, χάρις σ’ αυτούς τους επίγειους αγγέλους κοινωνικής προσφοράς. Στους αφανείς αυτούς ήρωες του πραγματικού εθελοντικού πνεύματος.
Η σκηνοθέτης κυρία Μαρία Σακαδάκη Σακαράκη επιτέλεσε και πάλι άθλο συντονίζοντας 120 άτομα επί σκηνής, σε ένα αφιέρωμα στη μεγάλη επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, που συνδυάστηκε μοναδικά με το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα.
Η εκδήλωση ήταν ένα απόσταγμα λαϊκής παράδοσης με έντονο χρώμα από κάθε περιοχή της χώρας μας, που διάνθιζαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κρητικής κουλτούρας.
Το θέαμα και το άκουσμα δικαίωσε απόλυτα τις αναφορές στο πρόγραμμα, για το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Τα θεατρικά δρώμενα με χορούς από όλη την Ελλάδα και την Κρήτη με ανάλογες ενδυμασίες και κοσμήματα, έδιναν απόλυτα το πνεύμα της μεγάλης επετείου και μέσα από το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα γεφύρωνε τις εποχές και τους αιώνες σμίγοντάς τους τη στιγμή της Ένωσης.
Μας ικανοποίησε απόλυτα η συμμετοχή τόσων παιδιών στην εκδήλωση. Γιατί είχαν την ευκαιρία μιας βιωματικής γνώσης γύρω από το μεγάλο ιστορικό γεγονός της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, κατά τρόπο που δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος.
Κι είναι γεγονός ότι μέσα από την Τέχνη η γνώση γίνεται βίωμα και η παιδεία πιο ουσιαστική.
Το Λύκειο Ελληνίδων προς τιμήν του αν και δεν υπολείπεται σε γνώσεις, δεν παρέλειψε για μια ακόμα φορά να καταφύγει στην άποψη ειδικών για το αφιέρωμα αυτό. Και μόνο η ευχαριστήρια αναφορά της κυρίας Βαλαρή στην προσλαλιά της, στον εκλεκτό πανεπιστημιακό και συγγραφέα κ. Νίκο Παπαδογιαννάκη που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ουσιαστική ανάδειξη του εορτασμού της επετείου, δικαιώνει την επισήμανση αυτή.
Μας κατέπληξε επίσης ο πλούτος του βεστιαρίου που διαθέτει το Λύκειο των Ελληνίδων. Αναρίθμητες οι στολές από όλη την Ελλάδα, καλαίσθητα αντίγραφα τα κοσμήματα που πλουτίζουν τη συλλογή, αλλά και τα αξεσουάρ κάθε στολής. Κι όλα αυτά για να συντηρηθούν απαιτούν μεγάλο κόπο. Για το λόγο αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στις κυρίες του Λυκείου των Ελληνίδων, που υποβάλλονται σε τόσο κόπο να επιμελούνται τις στολές και να τις προστατεύουν από τη φθορά του χρόνου με τόση συνέπεια.
Εκτός από τις παραδοσιακές, εντυπωσιάζουν επίσης οι ενδυμασίες που χαρακτηρίζουν κάθε ιστορική περίοδο της χώρας μας. Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι το Βυζάντιο. Ήταν μια πρωτοβουλία του Λυκείου όταν παρουσίασε για πρώτη φορά εκείνη την υπερπαραγωγή του Κλήδονα, πριν από χρόνια, που ακόμα θυμόμαστε στολές με απόλυτη ιστορική πιστότητα, χάρις στις υποδείξεις του λαμπρού πανεπιστημιακού, συγγραφέα και σκηνοθέτη κ. Τηλέμαχου Μουδατσάκη.
Απόλυτα επιτυχής ήταν και ο συντονισμός των δρώμενων από την κυρία Φέφη Βαλαρή με ιδιότητα ηθοποιού αυτή τη φορά, τομέα της πολυδιάστατης δράσης της με πολλά επίσης θετικά πρόσημα.
Η θεατρική συντροφιά του ιστορικού μας σωματείου είχε μια ακόμα ευκαιρία να παρουσιάσει τη δημιουργική της σύνθεση και να καταχειροκροτηθεί.
Οι χοροί απ’ όλη την Ελλάδα που παρακολουθήσαμε ανέδειξαν την μεγάλη πτυχή δραστηριοτήτων του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, με σπουδαίο απολογισμό στη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών.
Και την αυθεντικότητα στην μετάδοση και αυτής της ενότητας του λαϊκού μας πολιτισμού στη νέα γενιά, οφείλουμε στους εξαίρετους χοροδιδασκάλους Μαρία Μαράκη, Λάμπη Νικολουδάκη και Μαρία Κλαψινού.
Η συμμετοχή του Μιχάλη Παυλάκη (λύρα) και Στρατή Μαμαλάκη (λαούτο) ήταν επίσης από τα θετικά της εκδήλωσης.
Για τη σκηνοθέτη κ. Μαρία Σακαδάκη Σακαράκη, τι να προσθέσουμε. Συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο στον καλλιτεχνικό μας χώρο, με απίστευτη τόλμη σε πρωτοποριακές ιδέες και αυστηρή προσήλωση στην ποιότητα.
Το υπερθέαμα που μας παρουσίασε προσθέτει μια ακόμα επιτυχία στο πλούσιο ενεργητικό της. Αξίζει τα συγχαρητήρια και την αναγνώρισή μας, όπως και όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης που παρακολουθήσαμε, γεμάτης από ελληνική ευωδιά και αφορμή να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα συναισθηματικά.