Ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του το διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Πολιτική και Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Truman στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.
Εκπρόσωποι της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο και στον ρόλο της ενέργειας στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνιών μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ταχύτερη αξιοποίηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παράλληλα με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ενέργειας, αναμένεται να συμβάλλει στην κατάργηση διαφορών -πολιτικών και μη- ανάμεσα σε χώρες και κατ’ επέκταση στην εξομάλυνση διμερών σχέσεων.
Ταυτόχρονα φαίνεται να αποδυναμώνεται το σενάριο συνεργασίας στην ενεργειακή σκακιέρα μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ υπήρχαν και ομιλητές οι οποίοι εμφανίστηκαν αντίθετοι στην στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία στο θέμα του φυσικού αερίου.
Ο διοργανωτής του συνεδρίου και εκπρόσωπος του τμήματος πολιτικών επιστημών επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ανδρέας Στεργίου στάθηκε στην ανάγκη εξωστρέφειας της Κρήτης στον ενεργειακό χάρτη εκμεταλλευόμενη την γεωπολιτική της θέση στη Μεσόγειο.
«Στόχος του συνεδρίου ήταν να εξακριβωθεί το κατά πόσο η ενέργεια μπορεί να διαφοροποιήσει τους συσχετισμούς ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελέσει πεδίο διαμόρφωσης συμμαχιών και συνεργασιών ή αντίθετα πεδίο που θα βαθύνει περαιτέρω τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ των λαών της περιοχής.
Μέσω του συνεδρίου προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε νέους δρόμους εξωστρέφειας για το νησί και να αναδειχθεί η Κρήτη ως ένας γεωπολιτικός κόμβος», επεσήμανε ο κ. Στεργίου.
Ομιλητής στο συνέδριο, το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, ήταν και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα στα οφέλη που θα προκύψουν για την ελληνική οικονομία από την εκμετάλλευση και στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
«Εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν από το 2020 θα έχουμε τις πρώτες αντλήσεις. Εμείς θα αρχίσουμε να βγάζουμε χρήματα από την ημέρα που η εταιρεία θα κάνει την γεώτρηση, όχι από την ημέρα που θα αρχίσει η παραγωγική γεώτρηση αλλά η ερευνητική γεώτρηση. Σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε τις γενιές των 500 και 300 ευρώ» υποστήριξε ο κ. Φώσκολος.
Στην ενέργεια ως ένα μέσο επίλυσης προβλημάτων καθημερινότητας σε μία σύγχρονη κοινωνία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Truman καθηγητής Mena hem Blondheim.
«Είναι σημαντικό ότι μέσω της αξιοποίησης της ενέργειας μπορούν να αλλάξουν οι ζωές των ανθρώπων, καθώς διαμορφώνονται σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των λαών. Οι λαοί έρχονται κοντά και αυτό αναμένεται να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό όταν αρθούν τα σύνορα μεταξύ των χωρών καταργώντας τις υφιστάμενες διαφορές. Ειδικά για την Ελλάδα αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό» τόνισε ο διακεκριμένος επιστήμονας.
Τα ενεργειακά κοιτάσματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας και του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Moshe Maoz.
«Τα ενεργειακά κοιτάσματα, τα οποία έχουν βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, θα έχουν μία καταλυτική επίδραση της πολιτικές εξελίξεις και αυτό φαίνεται από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας αλλά και της Κύπρου», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο καθηγητής.
Στην ανάγκη απεξάρτησης της Ελλάδας από τη Ρωσία στην προμήθεια φυσικού αερίου και στη διεύρυνση των συνεργασιών της με άλλες χώρες, στάθηκε ο διδάκτωρ και μέλος του ινστιτούτου Truman, Micha el Tanchum.
«Η ενέργεια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εξαρτάται κατά τα 2/3 από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και δεν είναι καλό για καμία χώρα να είναι τόσο εξαρτημένη από κάποια άλλη. Πρέπει λοιπόν η Ελλάδα να προσπαθήσει να πετύχει μία διαφοροποίηση στον τομέα αυτό, δηλαδή από που προμηθεύεται το φυσικό αέριο. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο λόγω και της γεωγραφικής της θέσης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Micha el Tanchum.
Στην ατζέντα του συνεδρίου βρέθηκε και το ενδεχόμενο επίτευξης μίας ενεργειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα. Την άποψη ότι μια τέτοιου είδους συνεργασία θα πρέπει να επιτευχθεί το ταχύτερον δυνατόν εξέφρασε μέσω του συνεδρίου και ο ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης διδάκτωρ Frans-Paul van der Putten, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων.
«Η Κίνα είναι ένας καινούριος παίχτης στην περιοχή, έχει μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και επομένως θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στην περιοχή. Η οικονομία της Κίνας είναι τεράστια και επομένως έχει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στο θέμα των υποδομών. Ήδη η Κίνα έχει αρχίσει να κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο».