Το πρόβλημα φέτος εντάθηκε με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γεγονός ότι προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο αριθμός των 150 μαθητών, που σήμερα φοιτούν σε αυτό, ο χώρος που μέχρι πρότινος σιτίζονταν τα παιδιά μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας.
Χθες, ο διευθυντής του σχολείου, ο υποδιευθυντής και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Ρεθύμνου και τον αρμόδιο για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχο, προκειμένου να θέσουν υπόψιν τους την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο και από κοινού να αναζητηθούν λύσεις προς όφελος των παιδιών.
Ωστόσο, παρά την καλή θέληση και διάθεση και των δύο πλευρών για μια άμεση λύση κάτι, τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι εφικτό άμεσα και τη φετινή τουλάχιστον χρόνια η κατάσταση θα συνεχίσει ως έχει.
Συγκεκριμένα επανειλημμένως γονείς και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου έχουν διαμαρτυρηθεί για τις σοβαρές ελλείψεις στο κτιριακό: Η διδασκαλία των μαθημάτων, όπως έχουν πολλές φορές πει, γίνεται σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και σε γραφεία καθηγητών. Λόγω έλλειψης απαραίτητων εγκαταστάσεων για τη σίτιση των μαθητών έχουν αναγκαστεί να μετατρέψουμε τη μόνη ευρύχωρη αίθουσα του κτιρίου σε τραπεζαρία. Στην ίδια αίθουσα παραδίδονται και μαθήματα γενικής παιδείας. Οι ίδιοι έχουν ζητήσει την παραχώρηση των αιθουσών του κτιρίου, στο οποίο συστεγάζονται γραφεία του Δήμου και ένας παιδικός σταθμός, ως μια προσωρινή λύση των προβλημάτων μας.
Εκπαιδευτικοί και γονείς ζήτησαν και χθες από τον δήμαρχο να τους παραχωρήσει χώρο εντός του κτιρίου, προκειμένου να μπορούν τα παιδιά να σιτίζονται. Το σχολικό συγκρότημα που στεγάζεται το Μουσικό θα ανακουφιστεί την επόμενη χρονιά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, σημειώνοντας πως θα δρομολογηθεί λύση με την ολοκλήρωση του έργου του κτιρίου της Κοινωνικής Μέριμνας στον Μασταμπά, όπου θα μεταφερθούν τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού που σήμερα στεγάζεται στο χώρο.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Γεωργαλής, ανέφερε: «Για φέτος τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αλλά για του χρόνου που θα λειτουργήσει ο καινούριος Παιδικός Σταθμός, θα μπορούμε τα 25 παιδιά που καταλαμβάνουνε δύο αίθουσες μέσα στο κτίριο του Μουσικού, να πάνε στον νέο Παιδικό. Να συγχωνευτούν δηλαδή ο πρώτος με τον δεύτερο Παιδικό, τα πλεονάζοντα παιδιά να φοιτούν στον καινούριο Παιδικό Σταθμό, οπότε αποδεσμεύονται δύο αίθουσες του κτιρίου, η κουζίνα και άλλη μία, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το σχολείο. Συγκεκριμένα, η κουζίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σίτιση και η άλλη σαν αίθουσα διδασκαλίας. Λύνεται έτσι το κτιριακό του Μουσικού, αλλά αυτό θα γίνει από το επόμενο σχολικό έτος».
Σε ότι αφορά μια λύση πιο μόνιμη στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και δυο άλλες προοπτικές που αφορούν στην κατασκευή νέου σχολείου είτε στο οικόπεδο της ΧΕΝ στο 1ο Γυμνάσιο, είτε στο οικόπεδο Φραγάκη. Χαρακτηριστικά, ο κ. Γεωργαλής ανέφερε: «Συζητήσαμε και το κτιριακό μελλοντικά, το που δηλαδή θα κατασκευαστεί το νέο Μουσικό Σχολείο. Υπάρχουν δύο λύσεις, η μία είναι αυτή που προτείνει το υπουργείο Παιδείας να κατασκευαστεί το Μουσικό στο οικόπεδο της ΧΕΝ και να έχουν κοινούς χώρους με το 1ο Γυμνάσιο. Αυτό προτείνει το υπουργείο Παιδείας. Εμείς έχουμε στείλει τα απαραίτητα στοιχεία και περιμένουμε να μας στείλει την τελική του πρόταση. Υπάρχει και η δεύτερη λύση που αφορά στο οικόπεδο Φραγάκη που έχει δεσμευτεί για ανέγερση σχολικού συγκροτήματος και να κατασκευαστεί εκεί το Μουσικό Σχολείο με ένα μεγάλο αμφιθέατρο. Η λύση της συνδιαχείρισης του χώρου της ΧΕΝ με το 1ο Γυμνάσιο φαίνεται πιο εύκολα πραγματοποιήσιμη, μιας και απαιτεί λιγότερα χρήματα, περίπου 5 εκατομμύρια. Η κατασκευή του νέου 1ου Γυμνασίου έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι υπάρχει η έγκριση του Ο.Σ.Κ. για το οικόπεδο της ΧΕΝ. Ενώ για το οικόπεδο Φραγάκη, για να κατασκευαστεί από την αρχή το Μουσικό, το κόστος θα είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ».