Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει η παιδική παχυσαρκία σε τοπικό επίπεδο με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για έξαρση του φαινομένου τα επόμενα χρόνια, καθώς το ποιοτικό και σπιτικό φαγητό έχει δώσει τη θέση του στο λεγόμενο γρήγορο και έτοιμο. Παρά το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο υγιεινή διεθνώς, σε μία εποχή με κύριο χαρακτηριστικό την κρίση και την ύφεση, το γρήγορο σνακ στην σχολική τσάντα αποδεικνύεται καταστροφικό για την υγεία των παιδιών. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της παιδικής παχυσαρκίας αυτά είναι καταστροφικά για την υγεία, καθώς το παιδί στην εφηβική του ηλικία μπορεί να εμφανίσει υπέρταση, προβλήματα στο αναπνευστικό και στο μυοσκελετικό σύστημα, όπως επίσης και νευρικές διαταραχές.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με θέμα, η διαγωγή στο σχολείο ως παράγοντας προαγωγής της υγείας – Υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων στα σχολικά κυλικεία, η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά ανάμεσα σε 16 χώρες της Ε.Ε. με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα σε παιδιά ηλικίας 6-9 ετών τα ποσοστά σωματικού βάρους είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα αγόρια σε ποσοστό που αγγίζει το 44%!
Μέλη της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας που έδωσαν το παρόν στην ημερίδα στάθηκαν στην ανάγκη υλοποίησης μία εκστρατείας ενημέρωσης μαθητών, γονέων και καθηγητών για τις συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας και για τους τρόπους αντιμετώπισης.
«Δυστυχώς έχουμε μία παγκόσμια πρωτιά, καθώς η χώρα μας έχει ξεπεράσει όλες τις χώρες του κόσμου και αυτή η πρωτιά δεν είναι ιδιαίτερα θετική και προς την σωστή κατεύθυνση. Ένα στα δύο παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το ποσοστό είναι υψηλό και συγκεκριμένα 44% στα αγόρια και 38% στα κορίτσια. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικά χρόνια το 78% του πληθυσμού θα νοσεί από ασθένειες που έχουν άμεση σχέση με την παχυσαρκία. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και σοβαρό και δεν έχουμε δώσει την απαραίτητη σημασία ως πολιτεία και ως οικογένεια, στο να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν σ’ ένα σωστότερο τρόπο διατροφής», υποστηρίζει η Μπέττυ Φραγκιουδάκη-Σιαφάκα, διαιτολόγος διατροφολόγος.
«Έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων γίνονται και ο έλεγχος δεν είναι μόνο αυτός ο οποίος θα σου επιβάλει κάποιο πρόστιμο αλλά αυτός που θα σου δείξει τι πρέπει να κάνεις. Αυτό είναι που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής με τις αρχές που διενεργούν ελέγχους, όπως η δημοτική αρχή με τον ΕΦΕΤ και το υγειονομικό. Έχουμε μία άριστη συνεργασία», επισημαίνει ο Γιάννης Βουράκης, πρόεδρος των ιδιοκτητών κυλικείων Νομού Ηρακλείου.